Tulcenii dau asigurări. ”PODUL PESTE DUNĂRE se face!”

Tulcenii dau asigurări. ”PODUL PESTE DUNĂRE se face!”
Pe 2 martie 2019, ar urma începerea execuției efective a lucrărilor
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

În cadrul unei întâlniri cu delegaţie condusă de ministrul Finanţelor Publice şi cu reprezentanţi ai Asocierii de firme IHI Infrastructure Systems Co. (Japonia) și Astaldi (Italia) - câștigătoarea licitației pentru construirea podului suspendat peste Dunăre dintre judeţele Tulcea şi Brăila, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a afirmat că investiția privind podul peste Dunăre „nu are nicio doză de risc” şi că se va realiza „în mod sigur”.

„Podul peste Dunăre este un proiect strategic de importanță majoră nu numai pentru județul Tulcea, ci pentru întreaga țară. Mi-aș dori ca lucrurile să ne fie clare și să dispară semnele de întrebare care au fost puse de locuitorii județului Tulcea, cum că această investiție ar avea o doză de risc. Nu are nicio doză de risc, podul este pe un drum clar, această investiție se va realiza, fiind un obiectiv atât de importanță strategică, cât și cea economică, o investiție reper pentru România, respectiv al patrulea pod ca importanță al Europei“, a declarat președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a promis o monitorizare 24 de ore din 24: „Sunt proiecte despre care am vorbit de foarte mulți ani de zile, de peste două decenii se tot discută despre acest pod peste Dunăre. Iată că s-a făcut un pas extrem de important. Pot să vă asigur că veți avea aici, pe aceste obiective de investiții, o monitorizare cum n-ați mai avut de mulți ani de zile. Veți avea tot timpul banii la dispoziție, dar țin foarte mult să fiu implicat direct în tot ceea ce înseamnă aceste proiecte, că vorbim de descărcare arheologică, că vorbim de finanțări, că vorbim de relocări de utilități, exproprieri, mă pricep destul de bine, o să fiu un ghimpe zi de zi pentru toți: și pentru structurile locale sau centrale, și pentru proiectant sau executant”.

Contractul a fost semnat în luna ianuarie a acestui an

Potrivit datelor prezentate de proiectanți, din cei 23 de kilometri ai acestui proiect, circa 17 km sunt pe teritoriul județului Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie a acestui an, ordinul de începere a lucrărilor de proiectare a fost dat pe 2 martie 2018, urmând ca pe 1 martie 2019 toată proiectarea să fie gata, celelalte avize și permise să fie luate și autorizația de construcție să fie emisă. Astfel, pe 2 martie 2019 ar urma începerea execuției efective a lucrărilor, programate pe trei ani, finalizarea lucrărilor urmând să aibă loc la începutul lunii martie 2022.

În martie 2018, după cum „Viaţa liberă” a scris la vremea respectivă, Italienii de la Astaldi au atenţionat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) că ei nu pot face proiectul podului fără a şti care sunt şi unde vor fi relocate reţelele de utilităţi (apă, canal, irigaţii, telefonie şi electrice). În loc să treacă în sarcina constructorului şi aceste activităţi, pe lângă cele de proiectare şi construire a podului, CNAIR şi-a luat, în mod inexplicabil, angajamentul că va demara ea aceste activităţi. Compania are în derulare o serie de licitaţii pentru relocarea reţelelor, însă acestea se află în diverse stadii, departe de a fi încheiate. Mai mult, relocarea efectivă a reţelelor necesită, de asemenea, timp.

"Pe 22 septembrie vom prezenta proiectul tehnic"

Chiar dacă a fost dat doar un ordin de începere pentru proiectare, din 2 martie au avut loc și diverse investigații geotehnice și geologice în teren, respectiv realizarea a peste 4.800 metri liniari de foraje în circa 69 de puțuri de forat.

„Conform planificării, pe perioada de proiectare vom prezenta pe data de 22 august la beneficiar propunerea noastră pentru partea de proiect, respectiv pentru obținerea auditului de siguranță a traficului, iar pe 22 septembrie vom prezenta proiectul tehnic, urmând cele 60 de zile pentru verificare, pentru a intrat în Comitetul Tehnico Economic în vederea aprobării. Săptămâna trecută, am finalizat niște studii mai speciale pentru fundațiile la acest pod suspendat“, a precizat Dragoș Burlan, director tehnic Astaldi.

Podul suspendat, care reprezintă circa 70% din valoarea întregii lucrări, este considerat, la nivel de proiect, al patrulea din Europa ca deschidere centrală (1.120 m), la care se adaugă două deschideri laterale de 469 m și, respectiv, de 364 de metri. Podul suspendat va avea și două viaducte de acces de o parte și de alta, de circa 90 de metri fiecare, și va face legătura între orașul Brăila și, în final, orașul Tulcea, ținând cont că va deschide o legătură directă, nu prin intermediul bacului, pentru legarea Tulcei de restul țării, fără a mai fi nevoie de ocolul pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Fetești. În afară de podul suspendat, proiectul cuprinde și 17 km de drum nou, la nivel de patru benzi pe circa 4 km, precum şi circa 32 de structuri (poduri), din care 13 sunt cu deschideri mai mari de 14 m.

Citit 11034 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Iulie 2018 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.