Strada Rizer, blocată din februarie. Cât durează să astupi o groapă de 30.000 de euro (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Strada Rizer, blocată din februarie. Cât durează să astupi o groapă de 30.000 de euro (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Strada Rizer, a cărei modernizare în valoare de peste 6,1 milioane de lei a fost recepţionată în mai 2016, se luptă de mai bine de cinci luni să scape de groapa uriaşă cu care s-a pricopsit în februarie anul acesta. Interesant este că aceeaşi firmă care a executat lucrările în urmă cu doi ani se ocupă de remedierea accidentului tehnic, după cum este numită surparea, lucrare în valoare de peste 30.000 de euro.

Pericol - o ditamai groapă, în mijlocul unei străzi din Galaţi”, semnala, ziarul „Viaţa liberă” în ediţia din 2 aprilie 2018, atrăgând atenţia că, la nici 100 de metri de Şcoala Nr. 19 „Ludovic Cosma” şi de Grădiniţa Nr. 23 „Tedi”, tronează o ditamai surparea, chiar în mijlocul drumului, reprezentând un pericol pentru copiii care trec zilnic pe acolo. Locuitorii străzii nu-şi mai amintesc de când zace groapa acolo şi au mari îndoieli că vor scăpa prea curând de ea. Chiar dacă, în acest moment, se lucrează la remediere.

Data de 15 februarie 2018 ar putea fi trecută pe actul de naştere al surpării şi asta pentru că, în această zi, SC Transurb SA a anunţat devierea traseului nr. 28 „din cauza unei surpări de teren apărute pe strada Rizer (în spatele Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti"), circulaţia rutieră fiind blocată pe acest segment”.

Blocată era şi vineri, 27 iulie, când noi am vizitat zona, curioşi să aflăm cum se lucrează. Aşa cum vedeţi şi din imagini, la faţa locului nu am găsit vreun muncitor.

Achiziţie publică

Deşi groapa s-a ivit în februarie, abia pe 30 martie Primăria municipiului Galaţi a lansat, pe portalul propriu, o achiziţie publică pentru „Remediere accident tehnic strada Rizer” – proiectare şi execuţie, cu o valoare estimată a contractului de 143.672 de lei cu TVA, ofertele fiind aşteptate până pe 10 aprilie. În caietul de sarcini al achiziţiei publice se preciza că „amplasamentul lucrării este pe strada Rizer, tronson cuprins între Stelei şi Anul Revoluţie, zona imobilelor 21D – 27”.

„Accidentul tehnic a fost cauzat de exfiltraţiile masive de apă uzată în subterană din colectorul de canalizare neînlocuit datorită poziţionării acestuia sub canalul CET. În urma investigaţiilor făcute de către SC Apă Canal SA, s-a constatat că tronsonul respectiv de canalizare nu poate fi reparat şi trebuie înlocuit între căminele realizate monolit, de o parte şi de alta a liniei de termoficare, cămine ce au fost realizate în cadrul investiţiei "Modernizare strada Rizer"”, se arată în caietul de sarcini.

Dacă tot veni vorba de modernizarea arterei, aflaţi că recepţia acestor lucrări, executate de firma Romsit Construct, a avut loc pe 24 mai 2016. Conform Primăriei, valoarea finală a investiţiei s-a ridicat la 6.123.422 de lei cu TVA, strada având o lungime de carosabil de 1.030 de metri liniari, reţea de apă şi de canalizare.

După cum aţi putut citi în „Viaţa liberă”, autorităţile locale au susţinut că surparea apărută acum nu are legătură cu modernizarea străzii, prin urmare nu poate fi executată în cadrul garanţiei de lucrări.

Cumpărare directă

Conform datelor din sistemul electronic de achiziţii publice, contractul a fost atribuit prin cumpărare directă Asocierii SC Romsit Construct SRL Galaţi - SC SPC Elite Consulting SRL Iaşi. Valoarea finală a contractului este de 143.574 de lei cu TVA, adică peste 30.000 de euro. „Contractul se va derula astfel: zece zile pentru proiectare, 30 de zile pentru execuţia lucrărilor - de la data semnării contractului (12 iulie 2018)”, se precizează în notificarea de atribuire.

Caietul de sarcini al remedierii accidentului tehnic prevedea realizarea a cel puţin două intervenţii: „înlocuirea tuburilor de beton cu tuburi pafsin DN600 şi refacerea sistemului rutier prin aducerea la starea iniţială a carosabilului”.

Nemulţumiri

„Muncitorii nu vin în fiecare zi, şi când vin mai mult se odihnesc! Nu răspunde nimeni de lucrarea asta?!”, ne-a întrebat una dintre locatarele străzii care stau, de atâtea luni, cu groapa la poartă.

Şi pe noi ne-a surprins că nu am găsit muncitori la faţa locului, ci doar utilaje. Conform Primăriei Galaţi, „prima etapă a lucrărilor, pe primul tronson, s-a finalizat, iar acum se lucrează pe cel de-al doilea tronson, spre grădiniţă. Se preconizează ca până la finalul săptămânii să se finalizeze şi etapa aceasta. Termenul prevăzut în contract pentru lucrări este de o lună”.

Citit 4705 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.