PERICOL - o ditamai GROAPA, în mijlocul unei străzi din Galați
Foto: Marius Negri

PERICOL - o ditamai GROAPA, în mijlocul unei străzi din Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La nici 100 de metri de Şcoala Nr. 19 "Ludovic Cosma" şi de Grădiniţa Nr. 23 "Tedi", de aproape două luni, tronează o ditamai groapa, chiar în mijlocul drumului, reprezentând un pericol pentru copiii care trec zilnic pe acolo. Tot de aproape două luni, traseul autobuzului 28, care ar fi trebuit să treacă pe acolo, este deviat pe alte străzi.

Locuitorii din zonă sunt foarte nemulţumiţi de faptul că a trecut atâta timp, iar cei de la Primărie nu au luat nicio măsură. "Groapa este chiar în faţa porţii mele. De două luni, nu-mi mai pot băga maşina în garaj. Am tot sperat că vor veni să se apuce de treabă. Între timp, nici nu mai este împrejmuită cum trebuie, iar copiii trec zilnic pe aici. Oricând se poate întâmpla o tragedie. Îi văd cum se îmbrâncesc şi cum se joacă, nefiind conştienţi de pericol, aşa cum nici autorităţile nu par să fie conştiente, de tergiversează atât de mult lucrurile. Am trimis sesizări la Apă Canal şi la Primărie. Mi-au răspuns doar cei de la Apă Canal, că au trimis la rândul lor, la Primărie, o solicitare de fonduri pentru repararea străzii. De la Primărie, eu nu am primit nimic. În plus, ştiu că, fiind o stradă modernizată în urmă cu numai doi ani, lucrările ar trebui să fie în garanţie, nu ar trebui alocate alte fonduri", ne spune Mihai Capmare, cel care a reclamat situaţia şi la "Viaţa liberă".

Pe  de o parte, de la Primărie, de la purtătorul de cuvânt, Raluca Ardean, am aflat, vineri, 30  martie, că nu s-a putut lucra la remedierea străzii, deoarece vremea rea nu a fost propice pentru asfaltare.

Pe de altă parte, primarul Ionuţ Pucheanu declara în urmă cu o săptămână, după şedinţa Consiliului Local, că totul a durat atâta, deoarece, în urma evaluării lucrării, s-a constatat că "suma depăşeşte valoarea de atribuire directă şi trebuie făcută achiziţie publică". Primarul a mai declarat că lucrarea respectivă nu face obiectul unei garanţii a lucrărilor de modernizare a străzii, deoarece surparea asfaltului a fost produsă de un accident tehnic  a unei conducte de la Apă Canal, care nu are legătură cu lucrările de modernizare.

Tot vineri, 30 martie, pe site-ul Primăriei s-a publicat anunţul de achiziţie publică a lucrărilor de pe strada Rizer. Conform datelor publicate de Primărie, "valoarea totală estimată a contractului este de 120.733 de lei fără TVA (din care: proiectare - 5.033 lei şi execuţie lucrări - 115.700 lei)". Tot în respectivul comunicat se precizează că ofertele se depun până pe 10 aprilie, ora 11,00.

Şcoală înfiinţată acum 154 de ani

Într-o altă ordine de idei, dacă tot am adus în discuție unități de învățământ, prima şcoală publică înfiinţată în Galaţi după reforma învăţământului din 1864 a fost Şcoala Nr. 3 de băieţi. Aceasta a devenit apoi Şcoala Nr. 19 din Galaţi, rebotezată, în anul şcolar 1996-1997, Şcoala "Ludovic Cosma". Dacă ai să cauţi informaţii pe internet despre numele patronului spiritual al instituţiei, n-ai să găseşti. Însă oamenii şcolii ştiu că Ludovic Cosma este numele preotului care şi-a donat în veacurile trecute locuinţa, pentru ca puii oamenilor din cartier să se poată bucura de lumina cunoaşterii.

Instituţia, care are onorabila vârstă de 154 de ani, funcţionează în prezent cu zece clase, cinci la ciclul primar şi cinci la gimnazial, dar şi două clase în programul "A doua şansă" şi două grupe de grădiniţă, în total peste 350 de copii.

Lângă şcoală, a fost construită, după Revoluţie, o instituţie de învăţământ preşcolar, Grădiniţa Nr. 23 "Tedi".

Strada Elena Doamna, ca după bombardament

Să revenim la străzi. Deşi străzile din zona Parcului Rizer au fost recent reabilitate, există totuşi o stradă care pare să fie uitată de autorităţi. Strada Elena Doamna este una dintre vechile artere ale oraşului, placată cu piatră. Din tasării terenului, la tot pasul au apărut gropi şi denivelări, unele generate chiar de dislocarea pietrelor din locaşul lor. Pe o distanţă de peste 200 de metri, maşinile circulă cu viteză minimă. Locuitorii din zonă se plâng de faptul că au fost uitaţi de autorităţi şi spun că s-au săturat de noroiul şi mizeria care se face după fiecare ploaie, dar şi de pericolul de a se împiedeca la fiecare pas. Ei speră ca, măcar în anul Centenarului Unirii, Primăria să-şi propună să facă ceva pentru o stradă care poartă nume istoric. Despre acest subiect s-a mai scris în ziarul nostru, şi în 2013, şi în 2015, ba chiar şi la începutul lui 2016, însă nici vechea, dar nici noua administraţie nu şi-au îndreptat încă atenţia şi spre locuitorii de acolo.

O baltă mare cât strada

Pe strada Dochiei, încă de la intrare, tronează o ditamai balta, semn că sub apă există o imensă groapă, rămasă neacoperită. De altfel, întreaga străduţă arată jalnic. Oamenii n-au nici trotuare pe care să meargă, e plin de gropi, de pietre şi de noroi. Chiar într-o zonă centrală a oraşului, ai ocazia să te simţi mai rău ca la ţară. Odată pavată cu piatră, strada Dochiei aşteaptă acum o mână de om gospodar, care s-o  asfalteze, punând astfel capăt chinului la care sunt supuşi locuitorii din zonă.

Rablele ocupă locurile de parcare

Nici străzile din zona Parcului Rizer nu au rămas ocolite de gălăţenii care-şi parchează rablele pe domeniul public. Cea pe care am găsit-o noi nu avea nici măcar plăcuţe de înmatriculare, semn că zace acolo de multă vreme. În momentul trecerii noastre, fiind dimineaţă, era singura maşină parcată în zonă. Seara, însă, situaţia se schimbă, nefiind nici aici suficiente locuri de parcare, ca în tot Galaţiul, astfel că oamenii sunt nevoiţi să-şi lase maşinile pe lângă porţi.

Unde venim joi

Joi, 5 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm cartierul Traian Nord, la intersecţia străzilor Zimbrului şi Sulfinei, pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din zona dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile pentru a le rezolva. În cazul în care nu puteţi ajunge la întâlnirea cu reporterul "Vieţii libere", ne puteţi lăsa sesizările dumneavoastră şi în secţiunea de comentarii a acestui articol sau pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 10383 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.