Copacii tăiaţi, garanţie pentru modernizare

Copacii tăiaţi, garanţie pentru modernizare
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Tăierea mai multor copaci din zona Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" a determinat numeroase plângeri din partea gălăţenilor. Zona, în care se află un şantier pentru modernizarea străzii şi a parcării, a rămas fără mai mulţi pomi, de câteva săptămâni, de când au început lucrările.

O locatară din cartierul Ţiglina I ne-a spus că tăierea copacilor este un lucru dureros, iar reducerea spaţiilor verzi din Galaţi nu are limite, ceea ce face ca aerul să devină mai poluat şi greu de respirat. "Dacă veneaţi ieri să vedeţi ce se face... cred că intrau şi prin acoperiş oamenii. Au fost tăiaţi mulţi copaci. Le este scoasă inclusiv rădăcina", susţine femeia. Gălăţeanca puncta cu degetele pe geamul cu vedere spre şantier, locurile în care, câteva zile în urmă, erau copaci.

66 de copaci urmează să fie tăiaţi

De la Primărie am aflat că în zonă vor fi tăiați 66 de arbori cu vârste cuprinse între 2 și 30 de ani, adică 20 de plopi, şapte pomi fructiferi (corcoduși, aguzi, meri, vișini), arțari, salcâmi, sălcii, conifere, tuia, ulmi şi stejari. În locul pomilor deja tăiaţi, acum se află grămezi de pietre, crengi şi praf, iar toate resturile de copaci au fost adunate într-un colţ al şantierului.

"Au început de vreo două săptămâni. Toţi cei care au fost tăiaţi aveau numere inscripţionate pe coaja copacului. Copacii erau, într-adevăr, numerotaţi, adică au autorizaţie. În faţa geamului meu a fost un copac foarte mare, care era perfect sănătos. Nu ştiu dacă toţi erau bătrâni, dar în orice caz erau destul de sănătoşi", a mai adăugat gălăţeanca.

La final, vor fi plantaţi peste o sută de arbori

Pe de altă parte, muncitorii şantierului vizat afirmă că tăierea copacilor a fost necesară pentru execuţia lucrărilor conform proiectului prevăzut, iar la final, spaţiul verde va fi reamenajat. "Nu se taie nici un copac fără autorizaţie. Facem o modernizare a zonei, care include canalizarea, strada şi parcările, inclusiv reamenajarea spaţiului verde. În locul copacilor tăiaţi vor fi plantaţi alţii. Cei tăiaţi veneau în stradă şi în parcare şi nu putem să facem lucrări. De exemplu, nu putem să facem canalizare sub un copac, aşa că se taie. E un proiect amplu", a spus unul dintre lucrători. Bărbatul a mai menţionat că au fost tăiaţi în jur de 10 copaci mai groşi, însă restul erau tufişuri.

Informaţiile despre reamenajarea spaţiului verde din zona Colegiului Naţional "Mihail Kogălniceanu" au fost confirmate de către reprezentanţii Primăriei. "Vor avea loc plantări de gard viu, arbuști și arbori după cum urmează: 105 arbori (tei, arțar, paltin, mesteacăn alb, magnolia, tuia, juniperus horizontalis aurea), 150 de arbuști ornamentali ce vor fi amplasați de-a lungul trotuarelor, la intrările în blocuri și în spațiile de relaxare", a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Cel puţin până anul viitor, însă, când se vor finaliza lucrările de modernizare a străzii, locuitorii zonei CNMK vor avea de-a face cu praf, lipsă de umbră şi vegetaţie.

Citit 5812 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2018 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.