”Oameni noi în politică”, şi la Galaţi

”Oameni noi în politică”, şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Reprezentanţii a 26 de grupuri civice şi patru partide politice au lansat strângerea de semnături la nivel naţional pentru iniţiativa cetăţenească de reformă a legii electorale "Oameni noi în politică". La Galaţi, lansarea a avut loc ieri, 18 septembrie, în faţa Monumentului Eroilor Revoluţiei.

"În orice democraţie, şi sperăm că şi în România, puterea cetăţeanului are două picioare: piciorul votului şi cel al implicării civice. Ambele picioare în România sunt, în acest moment, fracturate: şi politicienii au uitat de puterea cetăţeanului, şi aceştia din urmă uită, din păcate, de puterea pe care o au. Cum spunea Mihai Şora, democraţia este autoguvernarea cetăţenilor prin reprezentanţi", a spus Gregor Teodorescu (PACT pentru Galaţi).

Principalele modificări propuse sunt: alegerea primarilor în două tururi de scrutin, votul preferențial pe liste de partid (liste deschise), eliminarea plafonării artificiale a reprezentativității diasporei, recâștigarea dreptului constituțional de vot în cazul cetățenilor români care trăiesc și muncesc în afara țării dar care au domiciliul în România, reducerea numărului de semnături necesare pentru a candida la alegerile locale şi parlamentare, eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile locale și europarlamentare pentru o mai bună reprezentare politică a comunităților, implementarea unor măsuri de siguranță a votului.

Gălăţenii care doresc să contribuie cu semnătura lor sau care doresc să devină voluntari pentru Galați ai campaniei "Oameni Noi" sunt rugați să intre pe paginile de Facebook ale organizatorilor.

Citit 5593 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2018 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.