Referendum. Absenteism şi nedumerire la urne

Referendum. Absenteism şi nedumerire la urne
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei s-a dovedit a fi mai degrabă un scrutin al nedumeririi şi absenteismului. "Ce-i cu întrebare e asta?", "Da’ totuşi ce-am votat, că n-am înţeles?", "Eu nu mă regăsesc în întrebarea asta!", "Unde-s bărbatul şi femeia?!", "Sper că am votat ce trebuie şi e vorba de articolul cu căsătoria între bărbat şi femeie", au fost replicile care, timp de două zile, pe 6 şi 7 octombrie, au tot răsunat în secţiile de votare din Galaţi.

Duminică, în jurul orei 16,00, în condiţiile în care prezenţa la urne la acel moment era de doar 12,35 la sută în municipiul Galaţi, am petrecut mai bine de jumătate de oră într-o secţie de votare, în aşteptarea alegătorilor. Aşteptarea mi-a fost răsplătită cu şase votanţi, doi pe listele speciale, patru pe listele permanente. "Sper că e vorba despre articolul 48 din Constituţie", s-a întrebat, retoric, una dintre alegătoarele care tocmai dădea drumul în urnă buletinului de vot. Gălăţeanca părea să fi ieşit din cabina de vot mai nedumerită decât intrase. "Da’ ce-am votat, că totuşi n-am înţeles?", au fost întrebările pe care preşedinţii sau membrii secţiilor de votare le-au tot auzit de-a lungul celor două zile de scrutin.

"Eu nu mă regăsesc în întrebarea asta!"

A protestat un gălăţean, care, cum a intrat în secţia de votare, a cerut să vadă un buletin de vot. Bărbatul venise împreună cu partenera, care, liniştită, şi-a luat buletinul şi ştampila şi a intrat în cabină pentru a-şi exprima opţiunea. "Ce întrebare e asta? Unde-s bărbatul şi femeia?", a întrebat bărbatul, refuzând să voteze, apoi a părăsit secţia împreună cu partenera. Surprinzător, câteva minute mai târziu, cetăţeanul a revenit în secţie, dornic să voteze. Se pare că discuţia cu partenera a fost suficient de lămuritoare pentru a se regăsi în întrebarea tipărită pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Numai că... surpriză! Era arondat la altă secţie! Nu ştim dacă a mai ajuns acolo.

Organizare pe repede înainte

Pentru ca gălăţenii să răspundă cu "Da" sau "Nu" la referendum, au fost organizate în judeţul nostru 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci. Amenajarea s-a făcut pe repede înainte, aşa că vineri seara două secţii au trebuit să fie mutate în alte spaţii ale aceleiaşi clădiri, pentru că locul iniţial nu permitea sigilarea geamurilor şi a uşilor. Au fost pregătite circa 574.000 de buletine de vot şi 2.180 de bucăţi de ştampile cu menţiunea "VOTAT".

Vot cu urna mobilă

Sâmbătă în jurul orei 10,00, în condiţiile în care prezenţa la urne în municipiul Galaţi era de doar 0,97 la sută, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi se vota deja, prin intermediul urnei speciale. Potrivit datelor oficiale, din cele 467 de persoane private de libertate care se află aici, nu mai puţin de 420 au drept de vot, iar 397 dintre aceştia şi l-au exercitat.

Duminică după-amiază s-a votat şi la Spitalul Judeţean din Galaţi. Din cele 700 de persoane internate, 35 au solicitat urna mobilă şi au votat.

Boicot?

E greu de spus dacă lipsa de participare la scrutin s-a bazat pe dezinteres sau pe boicot. Cert este că duminică, la ora 16.00, în municipiul Galaţi exista o secţie în care nu intrase nici măcar un singur alegător - secţia nr. 42, de la Şcoala Nr. 20! Deşi erau înscrişi pe lista permanentă 1.953 de alegători, singurii votanţi erau cei şapte membri ai secţiei de votare! La ora 21,00, când scrutinul s-a încheiat, situaţia era următoarea: nouă votanţi pe listele suplimentare, 24 - cu urna mobilă. Nimeni din cei trecuţi pe listele permanente!

Potrivit datelor comunicate de Biroul Electoral Central, până la ora 21,00, în judeţul Galaţi votaseră 91.910 de persoane, adică 17,58 la sută. În municipiul Galaţi prezenţa la vot a fost de 15,28 la sută. Dintre cei 39.925 de alegători, 37.545 erau înscrişi pe listele permanente, 1.812 pe listele speciale, iar 568 beneficiaseră de urna mobilă.

Citit 5363 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.