Şedinţă fulger de Consiliu Local. Planul de calitate a aerului, aprobat cu pumnul în gură

Şedinţă fulger de Consiliu Local. Planul de calitate a aerului, aprobat cu pumnul în gură
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Achiziţia a 20 autobuze EURO6/electrice, a 50 autobuze hibrid/Euro6 şi a trei troleibuze, modernizarea parcului auto al Primăriei prin achiziţia a trei Dacia Duster, reabilitarea străzilor, realizarea de parcări pe mai multe niveluri, reabilitarea termică a clădirilor, întreţinerea şi extinderea spaţiului verde, dar şi spălarea eficientă a străzilor (nu stropire!) cu aspirarea apei şi a prafului spălat. Acestea sunt măsurile de îmbunătăţire a calităţii aerului în Galaţi votate ieri.  

Consilierii locali au fost convocaţi ieri în şedinţă extraordinară pentru a aproba „Planul de calitate a aerului în municipiul Galaţi pentru dioxid de azot şi oxizi de azot, perioada 2018-2022”. Grăbită, preşedintele de şedinţă, consiliera locală PSD Marcela Costea, nu a mai supus aprobării ordinea de zi, conform procedurii, ci a sărit direct la votarea proiectului de hotărâre, fără a întreba nici măcar dacă există intervenţii. Apoi a anunţat că Planul a fost adoptat cu 20 de voturi „pentru”. Viceprimarul PSD Sorin Enache a ţinut să precizeze că acest Plan e un act obligatoriu în cadrul documentaţiei care trebuie depusă pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din Fondul pentru Mediu, pentru achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante.

Intervenţie tăiată

Marcela Costea i-a dat apoi cuvântul consilierului local PNL Paul Găvănescu. Precizând că ar fi votat oricum proiectul, consilierul a încercat să atragă atenţia asupra unor aspecte cuprinse în măsurile pe care Primăria şi le asumă pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar n-a mai apucat. Marcela Costea l-a întrerupt reproşându-i: „Aşa cum aţi început nu este chiar cum ar fi trebuit!”, apoi i-a tăiat microfonul anunţând: „Nu v-am dat cuvântul!”.

După cum am aflat ulterior, intervenţia consilierului viza, de fapt, două puncte din lista cu măsuri. „Nu-mi dau seama cum ar fi putut achiziţia a trei Dustere să reprezinte o fundamentare privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi nu o pot lua decât ca pe o glumă”, ne-a spus consilierul. Acesta a remarcat că, în cadrul măsurii de „spălare eficientă a străzilor (nu stropire) cu aspirarea apei plus a prafului spălat în tot municipiul Galaţi” se vor „salubriza eficient 233,62 km de străzi din municipiul Galaţi”. „Aş fi vrut să întreb de ce numărul de kilometri de străzi din municipiul Galaţi precizaţi sunt doar 233, pe când, conform datelor publice ale Institutul Naţional de Statistică, sunt de 662? Asta ce înseamnă că doar pentru aproximativ 35 la sută din străzi apelăm la «salubrizare eficientă»?”, ne-a declarat Paul Găvănescu.

Citit 5598 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.