Şedinţă fulger de Consiliu Local. Planul de calitate a aerului, aprobat cu pumnul în gură

Şedinţă fulger de Consiliu Local. Planul de calitate a aerului, aprobat cu pumnul în gură
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
Achiziţia a 20 autobuze EURO6/electrice, a 50 autobuze hibrid/Euro6 şi a trei troleibuze, modernizarea parcului auto al Primăriei prin achiziţia a trei Dacia Duster, reabilitarea străzilor, realizarea de parcări pe mai multe niveluri, reabilitarea termică a clădirilor, întreţinerea şi extinderea spaţiului verde, dar şi spălarea eficientă a străzilor (nu stropire!) cu aspirarea apei şi a prafului spălat. Acestea sunt măsurile de îmbunătăţire a calităţii aerului în Galaţi votate ieri.  

Consilierii locali au fost convocaţi ieri în şedinţă extraordinară pentru a aproba „Planul de calitate a aerului în municipiul Galaţi pentru dioxid de azot şi oxizi de azot, perioada 2018-2022”. Grăbită, preşedintele de şedinţă, consiliera locală PSD Marcela Costea, nu a mai supus aprobării ordinea de zi, conform procedurii, ci a sărit direct la votarea proiectului de hotărâre, fără a întreba nici măcar dacă există intervenţii. Apoi a anunţat că Planul a fost adoptat cu 20 de voturi „pentru”. Viceprimarul PSD Sorin Enache a ţinut să precizeze că acest Plan e un act obligatoriu în cadrul documentaţiei care trebuie depusă pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile din Fondul pentru Mediu, pentru achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante.

Intervenţie tăiată

Marcela Costea i-a dat apoi cuvântul consilierului local PNL Paul Găvănescu. Precizând că ar fi votat oricum proiectul, consilierul a încercat să atragă atenţia asupra unor aspecte cuprinse în măsurile pe care Primăria şi le asumă pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar n-a mai apucat. Marcela Costea l-a întrerupt reproşându-i: „Aşa cum aţi început nu este chiar cum ar fi trebuit!”, apoi i-a tăiat microfonul anunţând: „Nu v-am dat cuvântul!”.
După cum am aflat ulterior, intervenţia consilierului viza, de fapt, două puncte din lista cu măsuri. „Nu-mi dau seama cum ar fi putut achiziţia a trei Dustere să reprezinte o fundamentare privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi nu o pot lua decât ca pe o glumă”, ne-a spus consilierul. Acesta a remarcat că, în cadrul măsurii de „spălare eficientă a străzilor (nu stropire) cu aspirarea apei plus a prafului spălat în tot municipiul Galaţi” se vor „salubriza eficient 233,62 km de străzi din municipiul Galaţi”. „Aş fi vrut să întreb de ce numărul de kilometri de străzi din municipiul Galaţi precizaţi sunt doar 233, pe când, conform datelor publice ale Institutul Naţional de Statistică, sunt de 662? Asta ce înseamnă că doar pentru aproximativ 35 la sută din străzi apelăm la «salubrizare eficientă»?”, ne-a declarat Paul Găvănescu.

Citit 5290 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 10:26

9 comentarii

 • postat de cetatean
  Vineri, 02 Noiembrie 2018 00:01
  92.83.34.***
  centralele individuale polueaza suficient, dar domnul primar in loc sa protejeze sanatatea locuitorilor acestui oras si-a propus sa contribuie la genocid . De ce nu a eficientizat sistemul centralizat de termoficare asa cum s-a facut la Iasi s-au de ce nu a cedat punctele termice celor de la Electrocentrale sa fie si la Galati ca in ale rase. Exemplu la Iasi cine produce si distribuie populatiei.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 01 Noiembrie 2018 19:46
  5.13.236.***
  Astazi, pe strada Calea Prutului, la intersectia cu Domneasca, isi faceau de treaba doua excavatoare, care aveau o netarmurita grija fata de calitatea aerului din orasul nostru. Ca sa nu mai vorbim de tehnicile de ultima generatie in materie de protejare a aerului aplicate de muncitorii care placheaza cu dale centrul orasului. In special cand excavatoarele, picamerele sau flexurile industriale aduc un plus de "ozon" unei zone si asa contaminata de sutele de tevi de esapament din zona.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Ecologistul X
  Joi, 01 Noiembrie 2018 14:21
  81.12.149.***
  Deja masinile hibride vor fi poveste..
  Trebuie sa gandim cu un pas inainte si sa achizitionam numai masini electrice de acum incolo!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Stalin
  Joi, 01 Noiembrie 2018 14:20
  89.137.230.***
  De praful din aerul acestui oraș plin de bolșevici nu vorbiți ? Bine , asta după ce mai învățați ceva gramatică ...
  1
  9
  Raportează
 • postat de Donciu Viorel
  Joi, 01 Noiembrie 2018 13:13
  89.137.230.***
  Văd că nu v-a convenit prima mea postare . Cunoaștem stilul ... Totusi , intreb si eu , nu există nicio jenă sa vorbiți de calitatea aerului din acest oraș uitat de Dumnezeu și lăsat pe mâna unora pe care nu-i preocupă decât umplerea propriilor buzunare ? Cum să vorbești de transport în comun cu mijloace ecologice , când noi înghițim praful din șanțuri , gropi și alte șantiere , de luni intregi , cu săpături care nu se știe când vor fi astupate ? Asta-i preocuparea Primăriei pentru confortul oamenilor !
  1
  6
  Raportează
 • postat de octav
  Joi, 01 Noiembrie 2018 12:20
  213.233.88.***
  "planul de calitate a aerului"...superb, n-am ce zice...e atat de grea limba romana??????
  0
  11
  Raportează
 • postat de UE
  Joi, 01 Noiembrie 2018 08:30
  89.137.228.***
  Ca sa înțelegeți, domnule consilier, cand copiezi un proiect de la alții si esti asigurat de la nivel superior ca se vor face toate demersurile pentru ca proiectul să obțină finanțare si sa treacă, orice intervenție dinafară, oricât de argumentată și de deșteaptă ar fi ea, note, nu aveti nicio sansa nici macar pe d-voastra sa va intrebati, sau pe cei apropiati. De ce? Este foarte simplu. Acelasi tip de proiect a trecut la altii fiind adaptat asa cum înțelegeți, la nevoile dumnealor, si, mergându-se pe ideea de exemplu de buna practica, il băgăm si noi, bănățenii, în fata, la aprobat, pe același proiect doar cu numele diferit. Asa se explica, la final, termenul depășit al lucrărilor, bugetul insuficient care așteaptă alte si alte aprobări si suplimentari s.a. Altfel, de remarcat buna intentie a celor care, nu-i asa, vor si ei ca Galatiul sa arate bine ca alte orașe de top din țară! Intenția este foarte buna dar, ca de obicei, metodele sunt proaste, negandite, puse în practică de oameni incompetenți, limitați. Consecințele se vor vedea dupa.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Smaranda
  Joi, 01 Noiembrie 2018 01:23
  86.122.130.***
  Ăsta e PSD-ul când e la guvernare! Se poartă ca disperații că nu prea și-au atins scopul și uită de bunele maniere și de cooperare.
  Dar vor face ei ”ciocul mic” când toată Ciuma Roșie va dispărea de pe planeta asta!
  Nu o să-i mai suporte nici Dumnezeu!
  3
  17
  Raportează
 • postat de k2
  Joi, 01 Noiembrie 2018 00:26
  89.137.137.***
  In Galati cel mai poluat aer din Moldova!
  2
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.