Centralele de cartier - tot un sistem pauşal, dar mai răsfirat

Centralele de cartier - tot un sistem pauşal, dar mai răsfirat
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Iarna nu numai că bate la uşă, deja ne-a intrat în case. Cu toate astea, conform datelor furnizate de Primăria Galaţi, este practic imposibil ca mâine, 6 decembrie, să fie gata toate cele 20 de centrale de cartier care deservesc populaţia municipiului, aşa cum este prevăzut în contractul semnat între Primărie şi asocierea Romterm-Calorgal. Mai mult, deşi cele 11 centrale puse în funcţiune până acum au început deja să producă energie termică, nu şi apă caldă!, consumatorii încă nu ştiu cât vor plăti, pentru că preţul gigacaloriei nici măcar nu a ajuns pe masa consilierilor locali. Colac peste pupăză, sistemul centralelor de cartier s-a dovedit falimentar într-un orăşel nu departe de noi, la Oneşti.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe drept programul care va încălzi populaţia Galaţiului şi care va economici banii aruncaţi cu grămada în "gaura neagră" numită Calorgal (fostă Apaterm), sistemul centralelor de cartier nu este altceva decât aceeaşi Mărie, cu altă pălărie, reiese din discuţia purtată cu Mihai Popa, fost lider de sindicat la Electrocentrale Galaţi şi actual vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical. Şi asta pentru că - susţine acesta - furnizarea energiei termice prin centralele de cartier se va face în sistem pauşal, tot ca până acum, prin aceleaşi reţele vechi şi peticite, tot ca până acum, iar oamenii vor avea în mare aceleaşi probleme ca până acum.

La Oneşti mai funcţionează doar o centrală din 21

"La Oneşti s-au pus, acum 15 ani, centrale de cartier, cum se face acum la Galaţi. Au fost 21 de centrale, iar astăzi mai funcţionează doar una, cea care asigură energia termică pentru spitalul municipal. Toate celelalte au fost închise, din cauza datoriiilor. De ce? Pentru că era tot un sistem centralizat, tot cu pierderi, tot cu preţul mare, oamenii - tot cu nemulţumiri, că apa caldă venea greu, că instalaţia nu se aerisea cum trebuie la ultimele etaje. Centralele de cartier de la Oneşti au fost cumpărate de Consiliul Local, din credite, iar firma privată a făcut doar exploatarea", spune Mihai Popa.

După montarea centralelor de cartier, şi la Galaţi rămâne, în esenţă, tot un sistem centralizat, în sensul că două, trei, cinci, şapte blocuri sunt alimentate de la o singură centrală. "Dacă tu nu dai apă caldă, atunci cum vrei să mulţumeşti oamenii care rămân la sistemul centralizat? Cum te speli? Vara mai faci o baie în Dunăre, dar iarna? Problema e că rămâne tot sistemul centralizat, nu se face nimic pe secundară şi nici la interiorul blocului, ca să îmbunătăţească confortul locatarilor, în sensul de a avea contorizare individuală la energia termică. Rămâne aceeaşi reţea, se montează cazane în punctul termic şi atât. Dacă apare vreo spărtură când se fac probele de presiune între punctul termic şi limita blocului şi văd că curge pe undeva, se duc acolo şi cârpesc, în rest nimic, adică să pună conducte preizolate, cu senzori de umiditate, care să spună că s-a spart în punctul x, în bucăţica aia, ca să intervii imediat. La centralele de cartier nu este cum s-a făcut la şcoli, când au schimbat toată reţeaua interioară şi au pus-o din polipropilenă. Pentru că e imposibil să schimbe toate reţelele într-un timp atât de scurt, de o lună-două. Pierderile pe secundar vor rămâne aceleaşi, Deci se cheltuiesc nişte bani şi o să fie lumea nemulţumită şi o să se retragă. Dacă tu nu-i oferi un confort, dacă nu-i dai apă caldă, nu-i pui contorizare individuală. Trebuie să ai recirculaţie la ultimul etaj, să fie tot timpul aerisire automată şi oamenii pe fiecare calorifer să aibă robinet cu termostat. Să zicem că tu ai presiune suficientă pe conductă. Dacă presiunea se egalizează între intrarea pe tur şi retur, nu mai poate circula, iar la ultimele etaje ori e aer, ori nu-i diferenţă de presiune, ca să circule, Trebuie să pui robinet cu termostat şi să-i înveţi pe oameni cum să-l regleze: vrei 24 de grade, pui la poziţia 4, vrei 22 de grade, pui la poziţia 3... Dacă faci treaba asta şi ai temperatură suficientă, este în regulă", afirmă fostul lider sindical de la Electrocentrale.

Întrebarea anului: cât va costa gigacaloria?

Mihai Popa spune că zonele în care populaţia şi-a montat cele mai puţine centrale de apartament sunt cele în care oamenii sunt mai săraci, gen Micro 38, Micro 39. Mulţi dintre aceştia poate se încadrau în limitele stabilite de Primărie pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei, dar nu au avut de unde să pună diferenţa de trei, patru până la şapte mii de lei pentru montarea unei centrale.

Vor fi nemulţumiri din cauza preţului prea mare? Cu siguranţă, crede sindicalistul. "De exemplu, pe Faleză, mai sus de restaurantul Pescarul, un bloc cu două scări făcut mai recent, după Revoluţie, care are centrală lângă vila Belvedere. Dacă vă uitaţi la geamuri, veţi vedea că locatarii au început să-şi pună centrale de apartament. Din ce cauză? Că era 1.100 de lei numai căldura la fiecare apartament. Apartamente într-adevăr mari, două camere, cu 60 mp. Dar 1.100 de lei pe lună? În concluzie, va fi tot sistem pauşal. În maximum doi ani, oamenii vor pleca sau vor aduna iar datorii, iar investiţia e făcută de pomană".

Este de remarcat, şi nu în sens bun, faptul că nici până la această oră, când o parte din centralele de cartier modernizate au început deja să furnizeze căldură, Consiliul Local nu a aprobat preţul gigacaloriei. În şedinţa de mâine, hotărârea privind acest preţ nu se află pe ordinea de zi, iar documentele nici măcar nu au ajuns pe masa consilierilor locali. Astfel că gălăţenii care primesc căldură de la centralele de cartier încă nu ştiu cât vor plăti pentru ea.

Nu se ştie cu exactitate cât va costa gigacaloria, dar se estimează un preţ la consumatorul final de cel puţin 700 de lei. "Ar trebui întrebate Primăria şi Calorgalul cât costă gigacaloria la clientul final care este racordat la punctele termice modernizate cu centrale. Au făcut proiect, au studiu de fezabilitate, în care trebuie specificat clar cât este gigacaloria la clientul final. Pe calcule! Şi dacă rezultă 700 de lei, ce-aţi avut cu cei de la Electrocentrale, că tot 700 ieşea şi de la ăştia?", ne-a spus, nu cu mult timp în urmă, într-o convorbire telefonică, directorul general de la Electrocentrale, Lucian Bălţătescu.

Sunt gata 11 centrale din 24

Pe 6 decembrie, adică mâine, conform contractului semnat între Primăria Galaţi şi asocierea Romterm-Calorgal, ar trebui să fie puse în funcţiune toate cele 20 de centrale termice de cartier care deservesc populaţia municipiului, precum. Celelalte patru centrale, care vor alimenta mai multe instituţii publice, au ca termen de finalizare 25 decembrie.

Pe 1 decembrie, conform comunicatului de presă remis de Primăria Galaţi, erau puse în funcţiune "nouă puncte termice transformate în microcentrale de cartier, care furnizează căldură mai multor blocuri și cămine din cartierele Mazepa, Țiglina I, Micro 19, Aurel Vlaicu, Micro 39 și Micro 40, dar și unor instituții publice cu sediul pe strada Domnească". Printre acestea, erau puse în funcțiune, mai devreme față de termenul prevăzut în contract, "două dintre cele patru puncte termice care furnizează agent termic mai multor instituții publice. Este vorba despre PT Cristal - care deservește Instituția Prefectului și blocul Cristal și PT CFR1 - care deservește instituțiile cu sediul în strada Domnească nr. 102, respectiv Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, Serviciul Public Comunitar Permise Conducere și Înmatriculare Auto, Serviciul Poliției Rutiere, Secția 5 Poliție", informa Primăria.

De sâmbătă şi până ieri seară, 4 decembrie, mai fuseseră puse în funcţiune încă două puncte termice modernizate, ambele în Ţiglina: PT 0 şi PT 9, care deservesc blocurile I5, I6, I7, respectiv, I4.

Citit 7046 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.