Evaluaţi acest articol
(23 voturi)
12 comentarii

Iarna nu numai că bate la uşă, deja ne-a intrat în case. Cu toate astea, conform datelor furnizate de Primăria Galaţi, este practic imposibil ca mâine, 6 decembrie, să fie gata toate cele 20 de centrale de cartier care deservesc populaţia municipiului, aşa cum este prevăzut în contractul semnat între Primărie şi asocierea Romterm-Calorgal. Mai mult, deşi cele 11 centrale puse în funcţiune până acum au început deja să producă energie termică, nu şi apă caldă!, consumatorii încă nu ştiu cât vor plăti, pentru că preţul gigacaloriei nici măcar nu a ajuns pe masa consilierilor locali. Colac peste pupăză, sistemul centralelor de cartier s-a dovedit falimentar într-un orăşel nu departe de noi, la Oneşti.

Anunţat cu surle şi trâmbiţe drept programul care va încălzi populaţia Galaţiului şi care va economici banii aruncaţi cu grămada în "gaura neagră" numită Calorgal (fostă Apaterm), sistemul centralelor de cartier nu este altceva decât aceeaşi Mărie, cu altă pălărie, reiese din discuţia purtată cu Mihai Popa, fost lider de sindicat la Electrocentrale Galaţi şi actual vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical. Şi asta pentru că - susţine acesta - furnizarea energiei termice prin centralele de cartier se va face în sistem pauşal, tot ca până acum, prin aceleaşi reţele vechi şi peticite, tot ca până acum, iar oamenii vor avea în mare aceleaşi probleme ca până acum.

La Oneşti mai funcţionează doar o centrală din 21

"La Oneşti s-au pus, acum 15 ani, centrale de cartier, cum se face acum la Galaţi. Au fost 21 de centrale, iar astăzi mai funcţionează doar una, cea care asigură energia termică pentru spitalul municipal. Toate celelalte au fost închise, din cauza datoriiilor. De ce? Pentru că era tot un sistem centralizat, tot cu pierderi, tot cu preţul mare, oamenii - tot cu nemulţumiri, că apa caldă venea greu, că instalaţia nu se aerisea cum trebuie la ultimele etaje. Centralele de cartier de la Oneşti au fost cumpărate de Consiliul Local, din credite, iar firma privată a făcut doar exploatarea", spune Mihai Popa.
După montarea centralelor de cartier, şi la Galaţi rămâne, în esenţă, tot un sistem centralizat, în sensul că două, trei, cinci, şapte blocuri sunt alimentate de la o singură centrală. "Dacă tu nu dai apă caldă, atunci cum vrei să mulţumeşti oamenii care rămân la sistemul centralizat? Cum te speli? Vara mai faci o baie în Dunăre, dar iarna? Problema e că rămâne tot sistemul centralizat, nu se face nimic pe secundară şi nici la interiorul blocului, ca să îmbunătăţească confortul locatarilor, în sensul de a avea contorizare individuală la energia termică. Rămâne aceeaşi reţea, se montează cazane în punctul termic şi atât. Dacă apare vreo spărtură când se fac probele de presiune între punctul termic şi limita blocului şi văd că curge pe undeva, se duc acolo şi cârpesc, în rest nimic, adică să pună conducte preizolate, cu senzori de umiditate, care să spună că s-a spart în punctul x, în bucăţica aia, ca să intervii imediat. La centralele de cartier nu este cum s-a făcut la şcoli, când au schimbat toată reţeaua interioară şi au pus-o din polipropilenă. Pentru că e imposibil să schimbe toate reţelele într-un timp atât de scurt, de o lună-două. Pierderile pe secundar vor rămâne aceleaşi, Deci se cheltuiesc nişte bani şi o să fie lumea nemulţumită şi o să se retragă. Dacă tu nu-i oferi un confort, dacă nu-i dai apă caldă, nu-i pui contorizare individuală. Trebuie să ai recirculaţie la ultimul etaj, să fie tot timpul aerisire automată şi oamenii pe fiecare calorifer să aibă robinet cu termostat. Să zicem că tu ai presiune suficientă pe conductă. Dacă presiunea se egalizează între intrarea pe tur şi retur, nu mai poate circula, iar la ultimele etaje ori e aer, ori nu-i diferenţă de presiune, ca să circule, Trebuie să pui robinet cu termostat şi să-i înveţi pe oameni cum să-l regleze: vrei 24 de grade, pui la poziţia 4, vrei 22 de grade, pui la poziţia 3... Dacă faci treaba asta şi ai temperatură suficientă, este în regulă", afirmă fostul lider sindical de la Electrocentrale.

Întrebarea anului: cât va costa gigacaloria?

Mihai Popa spune că zonele în care populaţia şi-a montat cele mai puţine centrale de apartament sunt cele în care oamenii sunt mai săraci, gen Micro 38, Micro 39. Mulţi dintre aceştia poate se încadrau în limitele stabilite de Primărie pentru acordarea ajutorului de 3.000 de lei, dar nu au avut de unde să pună diferenţa de trei, patru până la şapte mii de lei pentru montarea unei centrale.
Vor fi nemulţumiri din cauza preţului prea mare? Cu siguranţă, crede sindicalistul. "De exemplu, pe Faleză, mai sus de restaurantul Pescarul, un bloc cu două scări făcut mai recent, după Revoluţie, care are centrală lângă vila Belvedere. Dacă vă uitaţi la geamuri, veţi vedea că locatarii au început să-şi pună centrale de apartament. Din ce cauză? Că era 1.100 de lei numai căldura la fiecare apartament. Apartamente într-adevăr mari, două camere, cu 60 mp. Dar 1.100 de lei pe lună? În concluzie, va fi tot sistem pauşal. În maximum doi ani, oamenii vor pleca sau vor aduna iar datorii, iar investiţia e făcută de pomană".
Este de remarcat, şi nu în sens bun, faptul că nici până la această oră, când o parte din centralele de cartier modernizate au început deja să furnizeze căldură, Consiliul Local nu a aprobat preţul gigacaloriei. În şedinţa de mâine, hotărârea privind acest preţ nu se află pe ordinea de zi, iar documentele nici măcar nu au ajuns pe masa consilierilor locali. Astfel că gălăţenii care primesc căldură de la centralele de cartier încă nu ştiu cât vor plăti pentru ea.
Nu se ştie cu exactitate cât va costa gigacaloria, dar se estimează un preţ la consumatorul final de cel puţin 700 de lei. "Ar trebui întrebate Primăria şi Calorgalul cât costă gigacaloria la clientul final care este racordat la punctele termice modernizate cu centrale. Au făcut proiect, au studiu de fezabilitate, în care trebuie specificat clar cât este gigacaloria la clientul final. Pe calcule! Şi dacă rezultă 700 de lei, ce-aţi avut cu cei de la Electrocentrale, că tot 700 ieşea şi de la ăştia?", ne-a spus, nu cu mult timp în urmă, într-o convorbire telefonică, directorul general de la Electrocentrale, Lucian Bălţătescu.

Sunt gata 11 centrale din 24

Pe 6 decembrie, adică mâine, conform contractului semnat între Primăria Galaţi şi asocierea Romterm-Calorgal, ar trebui să fie puse în funcţiune toate cele 20 de centrale termice de cartier care deservesc populaţia municipiului, precum. Celelalte patru centrale, care vor alimenta mai multe instituţii publice, au ca termen de finalizare 25 decembrie.
Pe 1 decembrie, conform comunicatului de presă remis de Primăria Galaţi, erau puse în funcţiune "nouă puncte termice transformate în microcentrale de cartier, care furnizează căldură mai multor blocuri și cămine din cartierele Mazepa, Țiglina I, Micro 19, Aurel Vlaicu, Micro 39 și Micro 40, dar și unor instituții publice cu sediul pe strada Domnească". Printre acestea, erau puse în funcțiune, mai devreme față de termenul prevăzut în contract, "două dintre cele patru puncte termice care furnizează agent termic mai multor instituții publice. Este vorba despre PT Cristal - care deservește Instituția Prefectului și blocul Cristal și PT CFR1 - care deservește instituțiile cu sediul în strada Domnească nr. 102, respectiv Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, Serviciul Public Comunitar Permise Conducere și Înmatriculare Auto, Serviciul Poliției Rutiere, Secția 5 Poliție", informa Primăria.
De sâmbătă şi până ieri seară, 4 decembrie, mai fuseseră puse în funcţiune încă două puncte termice modernizate, ambele în Ţiglina: PT 0 şi PT 9, care deservesc blocurile I5, I6, I7, respectiv, I4.

Citit 5433 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2018 16:39

12 comentarii

 • postat de ELLA Miercuri, 05 Decembrie 2018 18:47 89.137.231.*** Link la comentariu
  4
  11

  Acum ca aproape toata lumea au pus centrale de apartament,la luminatii din conducere le vin tot felul de idei ca sa mai scoata niste bani din buzunarul nostru.Sa puna o taxa de poluare la cei ce au montate centrale de apartament.Oare chiar nu aveti un pic de bun simt?Voi furati de numai puteti si nimeni nu va taxeaza,iar pe amaritii cei multi ii mulgeti cu tot felul de taxe.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 05 Decembrie 2018 18:26 5.13.188.*** Link la comentariu
  4
  6

  @ SPECIALISTUL: In afara, incalzirea tot pe gaz este... si apa calda menajera! Doar gatitul este electric!

  Pentru ca ei isi respecta proprii cetateni si nu vand multiinternationalelor resursele si firmele de stat pe nimic! Electricul in Romania trebuia sa coste de 4x mai ieftin ca gazul nu invers! Nu voi plati nici o taxa de poluare... am model ECO.. pentru anal fabeti inseamna poluare minima! Iar pentru cei ce isi doresc sa moara si capra vecinului pentru ca au votat puscariasi... penali si alte P-uri... sau cei asupriti de ghestatul de stramb contorsionat rumeno... fiecare se descurca cum poate... eu prin munca cinstita am realizat... asa ca pliscu mic cu, poluarea! Poaluare in oras inseamna masini si mastodontii ce incalzesc baloanele de pe terenurile de sport de pe spatiile scoii... daca ma refer la cominat... deja vorbim de chibrituri! Cati ani nu am avut ninsoare in Gaalti din cauza lui! ?15? 25??? La munca nu la intins mana ba! Trezeste-te prostime ca te calca puscariasii in picioare!

  Raportează
 • postat de Ecaterina Miercuri, 05 Decembrie 2018 17:16 86.124.206.*** Link la comentariu
  9
  4

  Daca cei de la asociatiile de locatari erau corecti si nu umfla facturile celor buni planici ,finca cei rai platnici nu plateau consumul cu anii☝️☝️nu cu lunile iar smecherii din asociatii in frunte cu mai maeii ei avind gindirea limitata ??in loc sai d branseze pe cei rai planci ,punea povara pe cei cinstiti ca deh,trebuea sa scoata de undeva acea perdere,iar omul corect sa sacrificat si sea pus centrala de ap.care nu se compara cu cosmaru care lau suportat prin asociariile de locatari nici ca pret nici ca comfort,iar acum ne mai avind sursa de unde sa mulga cauta dracu nod in papura finca vad ca se goleste sau ☝️☝️

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 05 Decembrie 2018 16:05 84.117.46.*** Link la comentariu
  3
  12

  Bun, deci eu nu prea vreau sa inteleg o chestie:
  - vine teava de gaz pana la intrarea in bloc,
  - contorul de gaz e tot acolo,
  - centrala minune e in subsolul blocului.
  Ma intreb de ce noi (asociatia mai exact), nu platim factura la gaz si trebuie sa platim tot gigacaloria la Calorgal?
  Cum se justifica pretul extrem de umflat al acesteia, mai ales ca pierderile alea invocate in trecut nu mai exista?
  Trebuie tinut musai in viata Calorgal, joaca primaria un fel de alba-neagra, ba e sistem centralizat, ba nu e?

  Raportează
 • postat de Aniversăm 100 de ani, mai degrabă, comemoram 100 de ani. Patru gălățeni au murit de fig ! Miercuri, 05 Decembrie 2018 15:29 213.233.101.*** Link la comentariu
  2
  7

  Cu legătură sau nu, azi la știrile PRO TV,de la ora 13.00, s-a anunțat că în Galați-oraș, au murit de frig patru gălățeni. Din imagini, sărmanii înghețați de frig, erau băgați între tuburile de presiune-abur, care trebuia să alimenteze de la Electrocentrale, abur tehnologic spre punctele termice din oraș. Sărmanii nu au aflat că nu se mai livrează abur tehnologic de către Electrocentrale spre Galați, așa că oamenii au murit de frig, tot așteptând aburul tehnologic, patru gălățeni necăjiți.....și aniversăm 100 de ani....vai de noi !!!

  Raportează
 • postat de Alexuz Miercuri, 05 Decembrie 2018 14:34 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  27

  Galati in anul 2019.
  Lumea Ingheata in casa de frig, circula cu autobuze care se dezmembreaza si fara aer conditionat, participa anual la tigania de Sarbatorile Orasului, ofera copilului de cateva luni senzatii de off-road in carucior mergand pe trotuarele terminate, schimba 2 seturi de bielete si bucse pe an, plateste preturi umflate la raft, plateste impozite marite si se duce in prima zi din an sa le achite.
  Frumos.

  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL Miercuri, 05 Decembrie 2018 12:20 81.12.149.*** Link la comentariu
  9
  18

  Haos, marca PSD!
  Ăsta e efectul unor decizii politice tranşate de un partid incompetent, fără DEZBATERI publice clare, fără studii de impact, fără consultări cu specialiştii şi care se schimbă de la un an la altul!
  Au murit deja 4 oameni de frig până acum... şi iarna abia a început!
  S-au ars deja câteva posturi de transformare şi cabluri electrice .. şi iarna abia a început!
  Gazul metan nu se mai foloseşte de mult în locuinţele din occident, nici măcar la gătit... dar la noi se iau comisioane grase de la cei care vând centrale individuale pe gaz!
  Acolo unde s-au pus în funcţiune CT de cartier, încă nu se ştie ce preţ va avea căldura - reguli aranjate în timpul jocului!
  CONCLUZIA: Demisia urgentă a acestui Primar incompetent şi realizarea unei Strategii de încălzire a oraşului de către specialişti, în conformitate cu normele europene de poluare şi eficienţă energetică!
  P.S. Până atunci Primăria să dispună repornirea URGENTĂ a Sistemului centralizat pentru restul populaţiei care nu are niciun sistem de încălzire!

  Raportează
 • postat de Gheorghe M Miercuri, 05 Decembrie 2018 12:12 84.117.45.*** Link la comentariu
  7
  18

  Vom plati enorm! Jos PSD!

  Raportează
 • postat de Un cetatean care are in secolul 21, apa calda. Miercuri, 05 Decembrie 2018 11:30 188.24.235.*** Link la comentariu
  7
  28

  Pt a cata oara ne pacalesc autoritatile, puse de unii dintre noi, acolo unde sunt?! Cei ce nu invata nici din propriile greseli, cum se numesc?

  Raportează
 • postat de macarie banu Miercuri, 05 Decembrie 2018 11:01 78.96.81.*** Link la comentariu
  4
  23

  O tzeapa! ca de obicei made in Romania....ideea buna dar aplicatia la pamant. Pe bani mai multi insa.....

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 05 Decembrie 2018 08:54 194.105.20.*** Link la comentariu
  13
  16

  Centrala proprie este solutia actuala (desi "cica centralizat e mai eficient") ca poti sa-ti rotesti butonul cat te tine portofelul - iar guvernantii s-o lase mai ,moale cu taxa pe centrala proprie (ca cica polueaza -dar mastodontii nu polueaza ca EI au doua perechi), ca de biruri fara niciun folos suntem satui !

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 05 Decembrie 2018 04:58 5.13.249.*** Link la comentariu
  6
  28

  Domnul respectiv este excesiv de subiectiv iar parerea dumnealui nici nu ar trebui publicata ,motivul este foarte simplu ... are tot interesul ca Electrocentrale sa-si acopere o parte din ineficienta pe spinarea populatiei ,apropo,ce a facut sindicatul ,pe care l-a condus ,astfel incat pretul Gcal sa nu devina povara pentru cetateni ,cum spune ... 700 lei ,, ?Daca totusi se va intampla si la Galati ca la Onesti ,atunci acei cetateni isi merita soarta si in mod sigur sunt raiplatnicii care au adus in faliment APATERM ,Electrocentrale ... si a-si zice si Calorgal ,daca nu ar fi pompat bani Primaria &CL( un rol determinant in acesta falimente l-a avut si il va mai avea ,ORDINUL 343/2010 al ANRSC .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.