Campanie de consultare iniţiată de Banca Mondială. Alegeţi proiectele prioritare pentru Galaţi!

Campanie de consultare iniţiată de Banca Mondială. Alegeţi proiectele prioritare pentru Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Construcţia aeroportului Galaţi, conectarea municipiului nostru la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila - Slobozia, extinderea şi modernizarea Portului Galaţi, inclusiv platforma intermodală, construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Galaţi sau consolidarea şi amenajarea Falezei? Care credeţi că ar trebui să fie ordinea acestor proiecte prioritare? Este demersul prin care Banca Mondială, în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, îi invită pe gălăţeni să se implice civic, în cadrul campaniei de consultare "Alege Priorităţile Oraşului Tău!", realizată în parteneriat cu Urbanize Hub.

Până pe 22 martie, gălăţenii şi locuitorii celorlalte reşedinţe de judeţ din România sunt invitaţi să participe la campania de consultare publică "Alege Priorităţile Oraşului Tău!". Concret, ei trebuie să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă oraşul Galaţi şi să ierarhizeze proiectele pe care le vor găsi acolo, în funcţie de importanţa şi de impactul asupra comunităţii locale şi a regiunii metropolitane. Respectivele proiecte de dezvoltare au fost identificate de Banca Mondială, cu sprijinul autorităților publice. "Selecţia a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reşedinţă de judeţ, consiliile judeţene şi prefecturile din ţară, pentru identificarea a cel mult zece proiecte strategice, cu impact metropolitan", se arată în comunicatul de presă primit la redacţie. Proiectele selectate sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent, au un prag valoric minim, ajustat în funcţie de capacitatea bugetară a fiecărei reşedinţă de judeţ, şi nu au finanţare asigurată.

Zece pentru Galaţi

Iată care ar fi în viziunea autorilor chestionarului, cele zece priorităţi ale judeţului, pe care gălăţenii sunt solicitaţi să le pună în ordinea importanţei pentru dezvoltarea zonei urbane Galaţi:

1.Construcția Spitalului Regional de Urgență Galați;
2.Conectarea accesului la Trecerea Ro-Ro cu Varianta de Ocolire în zona de Sud;
3.Lucrările de amenajare hidrotehnică a cursurilor de ape mici din județ ca măsură de prevenire a inundațiilor;
4.Construcția unui Aquapark în zona Plaja Dunărea;
5.Consolidarea şi amenajarea Falezei Dunării ca zonă de promenadă și agrement;
6.Realizarea unei Piețe de gros cu specific vegetal în zona municipiului Tecuci;
7.Extinderea și modernizarea Portului Galați, inclusiv platforma intermodală;
8.Conectarea municipiului Galați la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila - Slobozia;
9.Construcția Aeroportului Galați;
10.Drumul Expres DN 22B Galați - Brăila.

La ce bun acest demers

"Imboldul acestui exerciţiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja şi cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În acelaşi timp, este esenţial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore, atât pentru Bucureşti, cât şi pentru fiecare dintre cele 40 de reşedinţe de judeţ. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administraţia publică, cât şi de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea influenţa deciziile viitoare de investiţii publice, respectând o viziune comună", se arată în comunicat.

Desigur, ca exerciţiu de implicare civică este binevenit. Însă e greu de crezut cât şi pentru cine va conta ierarhia noastră. Poate pentru politicienii care ne vor cere votul anul acesta şi anul viitor. Chiar şi aşa, e greu de spus dacă, în viitorul apropiat, vreunul dintre aceste proiecte va deveni realitate.

Citit 6052 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2019 00:23

9 comentarii

 • postat de v.t.
  Marți, 19 Februarie 2019 21:18
  89.137.137.***
  Cel mai mare proiect pt zona Galati si Braila este Podul peste Dunare! Cu acest pod orasul se va dezvolta ! Apoi aeroportul !
  0
  3
  Raportează
 • postat de Vlad Tepes
  Duminică, 17 Februarie 2019 14:21
  5.13.159.***
  Dar obiectivul "Amenajare artera de legatura intre Bd. Dunarea si Bd. Marii Uniri", cu nr. de contract 47094/13.04.2016, constructor SC LEMACONS SRL Galati si termen de executie 4 luni, care este si astazi 17 februarie 2019 in stadiul de panou publicitar se va mai realiza odata sau asteptam sa se scurga perioada de gratie si terenul din curtea Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră sa se intoarca in domeniul public al statului şi in administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De la vorbe si pana la fapte este o cale foarte lunga, sau poate se astepta niscaiva alegeri locale ???????
  1
  7
  Raportează
 • postat de NS
  Duminică, 17 Februarie 2019 14:05
  89.211.56.***
  Numarul 8 e de noaptea mintii:
  8.Conectarea municipiului Galați la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila - Slobozia

  Adica galateanul isi da cu presupusul despre cum ar trebui sa cheltuie judetele Braila si Ialomita banii, ca sa conecteze Galatiul la autostrada :))))
  3
  0
  Raportează
 • postat de Noi nu uitam
  Duminică, 17 Februarie 2019 10:47
  5.13.139.***
  Cu aceste 10 proiecte isi vor face campanie la alegerile viitoare.
  Dar cel de-al unsprezecelea, care a fost sarit cu grija din selectia pentru top 10, va duce la pierderea primariei.
  Si anume drumul de legatura intre bd Dunarea si Turn TV prin curtea politiei de frontiera. Proiectul "uitat" de primarie, dar nu si de alegatori. Si pentru care s-a dat OG ca sa treaca terenul in proprietatea administratiei locale.
  Intre timp se circula din ce in ce mai greu in zona.
  2
  8
  Raportează
 • postat de george
  Sâmbătă, 16 Februarie 2019 22:58
  185.45.177.***
  "În încheiere, deși zvonurile cum că PSD vrea să introducă dictatura sunt deplasate, să dea Dumnezeu să se întâmple asta! "
  Mai luati o zicere citata din @UBSD ... . Bine ? Ca sa stim cu cine mai comentam pe aici uneori ...
  7
  0
  Raportează
 • postat de george
  Sâmbătă, 16 Februarie 2019 22:48
  185.45.177.***
  :)
  UBSD - george, subsemnatul, din care citezi si George nu suntem una si aceeasi persoana. Poti sa vezi si dupa IP de unde se fac comentariile, aproximativ.
  Oare regreti sau intelegi prostia pe care ai scris-o : " Nu mă interesează dacă e democrație sau dictatură, atâta timp cât țara merge ca un ceas elvețian și cât mai mulți oameni sunt mulțumiți! "
  Adica ... merge de o dictatura, ce mare scofala ...
  Nici o jignire, doar o parere - ori esti prea tanar,ori prea batran, ori dus cu capul, ori comunist convins.
  4
  3
  Raportează
 • Sâmbătă, 16 Februarie 2019 16:41
  78.96.82.***
  Am văzut fotografii pe Facebook ca cea pe care ați atașat-o. Acum că am aflat cu ce se mănâncă... sunt supărat deoarece nu este suita de priorități care urmează să fie implementată obligatoriu în viitorul apropiat. Bănuiesc că pentru majoritatea gălățenilor, prioritare sunt construcția celor două drumuri, pentru că dacă ai infrastructură modernă, atragi investitori și apoi poți demara alte proiecte (Aqua Park, Jurassic Park, Hollywood Park etc.) cu surplusul de bani! Apoi, am pus pe trei aeroportul, iar pe patru terminalul intermodal. Aș fi pus pe trei proiectul portuar, întrucât mi se pare mai realizabil decât aeroportul, care ar fi cel mai important pentru Galați. În fond, să fim serioși, nu a fost în stare Brașovul să aibă aeroport și o să reușească Galațiul?!?! Slabe șanse... Și aș mai dori să adaug un lucru... (Aproape) toate celelalte orașe aveau printre priorități și modernizarea căii ferate. De ce nu apare și pentru Galați??? În master planul de transport feroviar, perioada de implementare a modernizării liniei Galați-Buzău figurează 2021-2025, cu o valoare estimativă de 524 milioane Euro (https://monitorizari.hotnews.ro/stiri-infrastructura_articole-21287736-harta-master-planul-de-transport-aprobat-guvern-proiecte-prioritare-autostrazi-drumuri-expres.htm). Nu cred că strica dacă se grăbea proiectul. În fond, CFR e la pământ!!!

  Iar pentru Sandu și cei care sunt de acord cu el... care este rostul sondajelor și al studiilor de fezabilitate?!?! Sondajul arată prioritățile, iar studiile de fezabilitate sunt obligatorii, pentru că așa zice "frumoasa" UE în care voi ați vrut și vreți în continuare!! V-ar conveni ca Galațiul să primească moca de la Guvern 1 miliard Lei cu care să facă ce vrea, iar conducătorii Galațiului, în loc să investească în infrastructură sau sistemul medical, să planteze panseluțe, să schimbe borduri și să dea bani asistaților social?!?! „Avem nevoie de lucruri concrete și locuri de muncă”... Foarte bine, dar să facem totul cu cap! Graba strică treaba! Meh, cine ascultă de un PSD-ist „deștept, dar nu neapărat și inteligent” și care „îi gonește pe cei supărați din țară. Atitudine bolșevică, de smardoi!” (George) Dacă nu vă plac țara, oamenii și tot ce se întâmplă în ea, ce-ați vrea să vă spun sau fac?!?!
  5
  6
  Raportează
 • postat de Sandu
  Sâmbătă, 16 Februarie 2019 09:27
  5.13.159.***
  Naivi ne mai cred multi figuranti cu gulere albe. Suntem satui de sondaje si bani cheltuiti pe hirtie pentru diferite studii de fezabilitate. Avem nevoie de lucruri concrete si locuri de munca.
  5
  17
  Raportează
 • postat de Kat
  Sâmbătă, 16 Februarie 2019 07:01
  5.13.232.***
  Cu banii de modernizare Faleza s-ar face aeroport?
  5
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.