Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: Orașul capătă o identitate, iar schimbarea este tot mai vizibilă

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: Orașul capătă o identitate, iar schimbarea este tot mai vizibilă
Evaluaţi acest articol
(65 voturi)

"Am plecat la drum, în acest mandat, cu obiectivul clar asumat de a transforma municipiul Galați într-un oraș modern, civilizat, prietenos și deschis. Am făcut primii pași odată cu modernizarea centrului, un proiect major de investiții care continuă, cu transformarea intrărilor în oraș și a cartierelor, cu accesarea de fonduri europene în toate domeniile și o nouă viziune pentru transportul public în comun. Pentru prima dată, grădinițele și școlile au propriile sisteme de încălzire, iar cetățenilor le-am oferit cele mai bune soluții pentru a nu mai fi dependenți de vechiul sistem de termoficare. Consider că orașul capătă acum o identitate, iar schimbarea este tot mai vizibilă" - Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Investim pentru un oraș modern

Primăria municipiului Galați a derulat, în ultimii doi ani, investiții importante pentru modernizarea orașului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. De departe, cel mai important proiect vizează modernizarea zonei centrale. Pentru prima dată, Primăria are o strategie de regenerare urbană pe care o pune deja în practică pentru transformarea orașului într-unul demn de secolul în care trăim, un proiect de peste 13 milioane de lei care a devenit, în mare parte, realitate. Potcoava de Aur și Piața Regală au fost complet reamenajate, iar în prezent se lucrează pe trotuarul străzii Brăilei, pe porțiunea cuprinsă între Prelungirea Traian și Domnească. Amplul proiect de modernizare a centrului va continua anul acesta cu reabilitarea pasajului pietonal Dunărea (peste 2 milioane de lei), a Parcului Mihai Eminescu (peste 4,1 milioane de lei) unde se lucrează deja, cu modernizarea străzii Domnească (aproximativ 4 milioane de lei), precum și cu modernizarea zonei dintre pasajul pietonal și strada Navelor. Este pentru prima dată când municipalitatea intervine pentru punerea în valoare a centrului orașului, în condițiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern și o identitate.

Pentru că intrările în oraș reprezintă cartea de vizită a fiecărei comunități, Primăria a investit pentru amenajarea acestora, atât din punct de vedere peisagistic, cât și al nevoilor de trafic actual. A fost modernizată intrarea în oraș dinspre Brăila, prin refacerea carosabilului și a trotuarelor, amenajarea scuarului, a pistelor pentru bicicliști, traficul fiind fluidizat, grație unei investiții de aproximativ 4 milioane de lei. Pentru o transformare unitară, a fost reabilitată și strada Oțelarilor între intersecția cu bulevardul Galați și intersecția cu strada Brăilei. Intrarea în oraș dinspre Tecuci este și aceasta modernizată, extinsă la patru benzi, deja cu un sens giratoriu și altul care urmează a fi realizat în curând, pentru care se investesc peste 12 milioane de lei. Străzile Traian, Basarabiei, Leonida Zamfirescu, Cerealelor și Dr. Carnabel sunt câteva dintre arterele care beneficiază de lucrări de modernizare de peste 43 de milioane de lei.

Restructurarea urbană și reabilitarea infrastructurii de cartier

La inițiativa primarului Ionuț Pucheanu, pentru prima dată, municipalitatea a pus în aplicare un amplu program de reabilitare a infrastructurii de cartier. Proiectul a demarat în vara anului 2016, iar până în prezent s-a intervenit în cartierele Mazepa I, Mazepa II, Țiglina I, Țiglina II, în zona Aurel Vlaicu și I.C. Frimu. Străzi și trotuare neîntreținute de zeci de ani au fost astfel reabilitate, iar acolo unde spațiul a permis au fost create parcări și zone verzi. Programul este în desfășurare și va continua în toate cartierele, până când acestea vor avea un aspect îngrijit și civilizat. În cartierul Mazepa, în zona Școlii nr. 28, în locul garajelor demolate, a fost creată o parcare cu aproape 90 de locuri și o arteră de legătură între străzile Al. Lăpușneanu și Roșiori, investiție de 1,2 milioane de lei. Proiectul continuă cu reabilitarea infrastructurii de cartier, vechile chioșcuri au fost demolate, iar comercianții au acum la dispoziție spații pentru un comerț civilizat. În cartierul Mazepa se construiește prima parcare multietajată, cu bani de la bugetul local, un proiect de aproximativ 15 milioane de lei. Parcarea va avea 214 locuri de parcare, 50 de locuri pentru depozitare și 21 de stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Proiecte de restructurare urbană și de reabilitare a infrastructurii de cartier sunt în desfășurare și în cartierul Țiglina I, în apropierea actualului sediu al Colegiului Național ”Al. I. Cuza”, unde se amenajează peste 80 de locuri de parcare și se reabilitează trotuarele și căile de acces.  După ani în care zona Colegiului Național ”C. Negri” a fost sufocată de garaje și de alte construcții hidoase, gălățenii din Țiglina II au acum o parcare generoasă, cu aproape 130 de locuri,  un parc și un loc de joacă pentru copii, grație unei investiții de aproape 2 milioane de lei. În plus, a fost amenajată și o alee carosabilă.

Un alt proiect de restructurare urbană, extrem de important, este cel din cartierul Țiglina I, din zona Colegiului Național „M. Kogălniceanu” (aproximativ 5 milioane de lei), unde, în locul garajelor demolate, Primăria amenajează 365 de locuri de parcare, o cale de acces care va lega strada Regiment 11 Siret de prelungirea bulevardului G. Coșbuc, un loc de joacă pentru copii, reface aleile, trotuarele și spațiile verzi.

Fonduri europene de aproximativ 300 de milioane de euro

Una dintre prioritățile actualei administrații este atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea orașului. Obiectivul este de a nu rata nicio axă de finanțare și a absorbi cât mai mulți bani europeni. Primăria a depus proiecte cu fonduri europene de peste 1,4 miliarde de lei (aproximativ 300 de milioane de euro) pentru obiective de investiții în toate domeniile. Cel mai mare proiect de infrastructură vizează extinderea și modernizarea Drumului de Centură, proiect derulat în parteneriat cu Consiliul Județean, în valoare de 135.196.480,11 lei, aflat în etapa de contractare. Al doilea proiect major de infrastructură este dedicat modernizării străzilor Siderurgiștilor și 1 Decembrie și a liniilor de tramvai aferente (aproximativ 100 de milioane lei), lucrări ce vor începe anul acesta, iar al treilea vizează modernizarea străzilor Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc și a liniilor de tramvai (peste 100 milioane lei).

Primăria Galați este în topul administrațiilor cu cele mai multe proiecte depuse și pe primul loc în Regiunea Sud-Est cu proiectele pentru creșterea performanței energetice a blocurilor, respectiv pentru 21 de imobile, dar și cu proiectele pentru modernizarea, reabilitarea și anveloparea a 14 unități de învățământ. În plus, pentru cartierul Țiglina II, există un proiect pentru construcția de la zero a unei grădinițe cu opt săli de grupă. Tot cu fonduri europene va fi modernizat și iluminatul public din trei cartiere (Mazepa, Țiglina I și Țiglina II), proiecte în valoare de 33.624.446 de lei, aflate în evaluare.

Pentru că sănătatea este o prioritate, Primăria acordă o atenție deosebită spitalelor din subordine, pentru care a pus la punct mai multe proiecte, aflate în diverse stadii de implementare și de evaluare. La Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii ”Sf. Ioan” vor fi modernizate, extinse și dotate compartimentul primiri urgențe și ambulatoriul, a căror valoare se ridică la 24 de milioane de lei. După ce a reușit, în 2017, să achiziționeze terenul și imobilul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Buna Vestire” (peste 5 milioane lei), municipalitatea poate acum să modernizeze unitatea sanitară, fiind depus un proiect în acest scop, în valoare de peste 16 milioane de lei. La Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” va fi extins și reabilitat ambulatoriul de specialitate, grație unui proiect de peste 12,4 milioane de lei.

O nouă viziune pentru încălzirea populației și a școlilor

Sunt primarul care și-a asumat o decizie radicală, dar imperios necesară, privind închiderea vechiului sistem centralizat de termoficare, care, deși devenise de ani buni ineficient și generator de pierderi, fusese ținut în viață, artificial, cu sume colosale de la bugetul local, practic din banii tuturor cetățenilor. Am avertizat, în repetate rânduri, că urma o astfel de decizie, fără să poată cineva să spună că a fost luat pe nepregătite. Am făcut eforturi financiare și nu numai pentru a le asigura cetățenilor independența termică. Pentru prima dată, toate unitățile de învățământ din oraș au fost dotate cu sisteme proprii de încălzire” - Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Primăria Galați a făcut un efort financiar de peste 17 milioane de lei numai în 2018 pentru ca toate școlile să devină independente de sistemul centralizat. Din cele aproape 100 de unități de învățământ, 62 nu aveau centrale termice la începutul anului 2018. Iar cetățenilor li s-au oferit două soluții. Pe de o parte, Primăria a sprijinit cu câte 3.000 de lei, din anul 2017 și până în prezent, 13.000 de persoane singure/familii pentru a-și achiziționa surse alternative de încălzire, iar pe de altă parte, a investit aproximativ 3 milioane de lei pentru transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier, care furnizează agent termic pentru circa 6.000 de apartamente și mai multe instituții publice.

Galațiul va avea, în sfârșit, un transport public modern

Fără a părea lipsit de modestie, pot spune că, pentru prima dată, Primăria are o strategie coerentă pentru modernizarea transportului public în comun, care presupune achiziția de mijloace de transport noi, dotate la standarde europene, și investiții pentru reabilitarea infrastructurii de transport, de la căile de rulare ale tramvaielor, până la extinderea și modernizarea transportului cu troleibuze. Am respins categoric, în repetate rânduri, achiziția de mijloace de transport second-hand” - Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

După ce au fost achiziționate cele 17 troleibuze noi (peste 31,5 milioane de lei), pentru prima dată, Galațiul va avea și 18 tramvaie moderne, 10 care vor fi achiziționate prin intermediul Ministerului Dezvoltării, iar 8 direct de către Primărie, de la S.C. Astra Vagoane Călători S.A. Este în implementare și sistemul de ticketing, de peste 26 de milioane de lei, iar anul acesta vor ajunge primele autobuze noi la Galați. A fost lansat la licitație contractul de achiziționare a 20 de minibuze noi pe care câștigătorul va fi obligat să le livreze în șase luni, iar în curând va fi scos la licitație și contractul pentru achiziția celor 50 de autobuze electrice hibrid.

Bineînțeles, există multe alte investiții finalizate ori aflate în derulare, pentru dezvoltarea orașului și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, dintre care amintim primul centru de permanență, care a oferit deja servicii medicale pentru aproximativ 15.000 de persoane (în prezent, se lucrează la cel de-al doilea) și Centrul de Medicină Dentară Socială.

Patrimoniul, pus în valoare

Pentru prima dată după 1990, Primăria pune în valoare siturile arheologice, lăsate de izbeliște. După lucrări de cercetare arheologică, cu sprijinul Muzeului de Istorie și al Direcției pentru Cultură, municipalitatea a câștigat fonduri europene pentru punerea în valoare și includerea în circuitul turistic a sitului arheologic Tirighina-Barboși. Proiectul depășește 15 milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă este de peste 8,5 milioane de lei. Și la Cavoul Roman, și la Poarta Han, la inițiativa Primăriei, arheologii au făcut săpături pentru a scoate la lumină vestigii, aceste obiective urmând, de asemenea, să fie puse în valoare. Ansamblului urban strada Domnească i se va reda farmecul de altădată, atât prin investițiile de infrastructură aflate deja în derulare, cât și prin restaurarea unor clădiri de patrimoniu, cum este ”Casa Ghesov”, pentru care Primăria a obținut fonduri europene, investiția totală fiind de aproape 10 milioane de lei.

Galați - Smart City

În actualul mandat, s-au făcut primii pași pentru ca orașul să devină smart city. Pentru prima dată, s-au eliminat o serie de pași birocratici prin simplificarea procedurilor de obținere a certificatului de urbanism, utilizând platforma on-line lansată anul trecut. Un nou instrument de lucru, în sprijinul cetățenilor și al investitorilor, este emiterea Avizului Comun pentru obținerea rapidă a autorizației de construire. În plus, grație unui proiect cu fonduri europene, de aproximativ 4,4 milioane de lei, municipalitatea va avea un sistem informatic integrat de management al documentelor, datorită căruia cetățenii nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri la Primărie pentru orice document, iar parcursul intern al actelor va fi monitorizat. Pentru prima dată, Galațiul are și propria aplicație mobilă, Galati City App, destinată locuitorilor și vizitatorilor orașului. Primăria a reușit să atragă și fonduri europene pentru instalarea de rețele Wi-Fi, în mai multe spații publice din oraș, cu acces gratuit.

Textele și imaginile prezentate în aceste pagini, precum și responsabilitatea pentru acuratețea lor aparțin în mod exclusiv Primăriei Municipiului Galați.

Citit 18255 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2019 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.