Consiliul Judeţean Galaţi coordonează şi implementează zeci de investiţii în judeţul Galaţi. Se construiesc corpuri noi de spital, se achiziţionează aparatură medicală performantă, se reabilitează drumurile judeţene şi se modernizează instituţiile de cultură.
„Am căutat, în primul rând, să obţinem bani europeni pentru proiectele noastre. Am depus proiecte pe toate axele cu finanţare europeană pe care le puteam accesa. La acest moment, am accesat sau urmează să semnăm contracte de finanţare pentru aproximativ 260 milioane de euro din fonduri europene, la care se adaugă peste 180 milioane de euro pentru infrastructura de apă şi canalizare. Am obţinut pentru proiectele de dezvoltare a localităţilor din judeţ peste 150 milioane de euro din fonduri guvernamentale. Acolo unde condiţiile impuse de programele europene nu ne-au permis să accesăm fonduri, am găsit resurse financiare în bugetul propriu. Vorbim despre proiecte majore, cum ar fi noul sediul al Muzeului de Artă Vizuală sau dotarea spitalelor cu aparatură medicală performantă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
Investiţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
- consolidarea spitalului, un proiect de aproximativ 28 milioane de lei, cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Lucrările au fost deja demarate şi presupun creşterea capacităţii de rezistenţă a stâlpilor, planşeelor şi grinzilor din cadrul unităţii medicale.
- creşterea eficienţei energetice, proiect în completarea lucrărilor de consolidare. Este o investiţie de aproximativ 49 milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Se vor schimba toate conductele de la subsolul unităţii medicale, toate instalaţiile pentru transportul fluidelor, se vor moderniza instalațiile de distribuție și transport agent termic, instalaţiile de distribuţie a apei şi vor fi înlocuite echipamentele cu un consum energetic mare. De asemenea, se va asigura climatizare în toate secţiile spitalului, se va moderniza climatizarea din sălile de operaţie şi vor fi înlocuite toate cele 12 lifturi. În plus, anveloparea unităţii medicale se va realiza cu plăci compozit şi vor fi introduse sisteme alternative pentru cogenerare energie din surse regenerabile.
- noua secţie de Radioterapie, care este dotată cu un accelerator liniar de particule, un echipament medical performant de tratare a cancerului. Secţia a fost reconfigurată şi extinsă cu un corp de clădire, printr-o investiţie de peste 5 milioane de lei. De asemenea, au fost amenajate şi cele două buncăre. Acceleratorul liniar de particule, CT simulator şi celelalte echipamente medicale necesare au fost achiziţionate de Ministerul Sănătaţii, printr-o investiţie de peste 2 milioane de euro. Anul acesta se vor face toate demersurile pentru aducerea la Galaţi a celui de-al doilea accelerator liniar de particule şi se va achiziţiona din fonduri proprii un PET CT de aproximativ 8 milioane de lei, un aparat medical de ultimă generaţie pentru diagnosticarea cancerului.
- realizarea unei secţii de cardiologie intervenţională, unde se vor putea face coronarografii, adică investigaţii pentru a detecta obstrucţia vaselor inimii, şi se vor putea monta stenturi. Astfel, se va amenja o nouă secţie şi se vor achiziţiona echipamentele medicale necesare. Personalul medical este în curs de specializare pentru realizarea acestor intervenţii.
- extinderea cu aproximativ 700 mp a Unităţii de Primiri Urgenţe. Este o investiţie pe fonduri europene de peste 6,6 milioane de lei, prin care secţia va fi extinsă pe orizontală şi va fi dotată cu 140 de bunuri şi echipamente medicale, inclusiv un computer tomograf.
- extinderea pe orizontală a Ambulatoriului de Specialitate, o clădire cu regim de înălţime P+3E. Se vor construi 25 de cabinete medicale pentru: diabet, gastroenterologie, oftalmologie, cardiologie, ginecologie, urologie, radiologie şi imagistică medicală, ORL, neurologie, medicină internă, hematologie, ortopedie, oncologie. Proiectul are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei, în cadrul POR 2014-2020, şi prevede şi achiziţionarea de echipamente medicale.
- construirea unei parcări supraetajate cu o capacitate de 315 locuri, dintre care 17 pentru persoanele cu dizabilităţi. Este o investiţie din fonduri proprii, în valoare de 8,8 milioane de lei (TVA inclus). În funcţie de cererea de locuri de parcare din zonă, proiectul permite realizarea a încă unui etaj, adică suplimentarea cu alte aproximativ 150 de locuri de parcare.
- construirea a două blocuri ANL pentru specialiştii din sănătate. Este o investiţie cu fonduri de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, care presupune realizarea a 40 de apartamente, 20 cu câte o cameră şi 20 cu două camere.
- construirea unei clădiri pentru Prosectură, cu spaţii şi cameră de frig pentru Morgă, laborator de anatomie patologică, dar şi un amfiteatru pentru studenţii de la medicină.
Investiţii la Spitalul de Boli Infecţioase
- cel mai important proiect de la această unitate medicală prevede construirea unui corp de clădire nou, cu regim de înălțime demisol plus parter, cu o suprafaţă desfăşurată de aproape 2.800 mp. Aici vor funcţiona două secţii medicale, cea de dermato-venerice şi boli infecţioase I, precum şi un laborator medical pentru evaluarea imunologică și virusologică. Investiţia este de peste 14 milioane de lei, din bugetul propriu, la care se adaugă fonduri europene de peste 300 mii de euro pentru dotarea laboratorului.
- eficientizarea energetică a pavilionului B, proiect de aproape 900.000 de lei. Se va consolida clădirea, vor fi realizate lucrări de termoizolaţie şi refacere a acoperişului şi va fi instalată o centrală fotovoltaică pentru a produce energie electrică din surse regenerabile.
- dotarea Ambulatorului de Specialitate cu 59 de echipamente medicale în valoare de 2.700.000 de lei, în cadrul POR 2014-2020. Cel mai important aparat medical este un fibroscan de aproximativ 160.000 de euro, însă pe listă se mai află un ecodoppler cu sonde, un laser CO2, un aparat de fototerapie, mese ginecologice, truse de chirurgie, aparate de oxigen, defibrilatoare, lămpi de sterilizare sau dispozitive pentru crioterapie.
Investiţii la Unitatea Medico-Socială de la Găneşti
La UMS Găneşti se construieşte un corp de clădire nou, cu regim de înălţime P+2E, pentru pacienţii cu probleme psihice grave. Noul pavilion va asigura 50 de locuri de cazare şi este prevăzut cu bucătărie, farmacie, spaţii pentru îngrijirea pacienţilor, spaţii pentru personal şi rezerve cu două sau trei paturi pentru pacienţi. La cele două etaje sunt saloane pentru pacienţii cu boli transmisibile şi saloane distincte pentru pacienţii periculoşi. Investiţia de peste 14 milioane de lei este asigurată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi.
Investiţii la Spitalul de Pneumoftiziologie
- la finalul anului trecut a fost inaugurat noul corp central de la Spitalul de Pneumoftiziologie, o clădire medicală cu laborator de analize medicale performant, radiologie şi un compartiment special pentru bolnavii care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă, în urma unei investiţii din bugetul propriu de peste 6 milioane de lei.
- extinderea şi modernizarea Ambulatoriului de Specialitate. Corpul de clădire va fi reabilitat şi extins, atât pe verticală, cât şi pe orizontală cu o suprafaţă construită de aproape 200 mp. În plus, vor fi achiziţionate 85 de echipamente medicale, inclusiv un computer tomograf. Valoare investiţiei este de aproape 10 milioane de lei, fonduri în cadrul POR 2014-2020.
- Consolidarea şi modernizarea bucătăriei unităţii medicale. Se vor reface funcţiunile acestui compartiment şi se vor achiziţiona ustensile, echipamente profesionale şi accesorii de bucătărie.
Spitalul Orăşenesc Tîrgu Bujor
- Aproape un milion de euro din Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova se va investi pentru construirea unui pavilion nou ce va deservi secţia de pediatrie din cadrul Spitalului Orășenesc Tîrgu Bujor. Pavilionul va avea 25 de paturi, iar saloanele vor fi organizate pe categorii de vârstă - sugari şi copii de 1-3 ani, copii preşcolari şi copii şcolari 6-14 ani.
- Extindere şi modernizare Ambulatoriul de Specialitate. Este un proiect cu finanţare prin POR 2014-2020, în valoare de peste 11,1 milioane de lei. Clădirea cu un regim de înălţime P+1E va fi extinsă cu 422 mp. De asemenea, vor fi achiziţionate 180 echipamente medicale pentru chirurgie generală, ORL, medicină internă, pediatrie şi obstetrică ginecologie.
Modernizarea variantei ocolitoare a municipiului Galaţi
Proiectul presupune lărgirea la patru benzi pe anumite segmente de drum, modernizarea a aproximativ 11 km de drum şi construirea unui pod hobanat. În acest moment, proiectul este în faza de evaluare a ofertelor depuse la licitaţie de către patru asocieri de firme, însumând 26 de companii care s-au înscris. În paralel, este în pregătire semnarea contractului de finanţare pe fonduri europene. Podul hobanat va fi realizat pentru devierea traseului din zona locuibilă şi scurtarea drumului de centură cu aproximativ 2 kilometri. Valoarea investiţiei este de peste 135 milioane de lei.
Proiectele de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere însumează peste 310 km drum judeţean. Sunt lucrări de consolidare a drumului, reabilitare a tuturor podeţelor şi podurilor, amenajare a spaţiilor pentru pietoni, lărgire a părţii carosabile, unde este necesar acest lucru şi bineînţeles lucrări de asfaltare. Valoarea investiţiilor în infrastructura rutieră este de peste 730 milioane de lei, inclusiv drumul de centură, refacerea drumurilor afectate de calamităţi sau lucrări de întreţinere.
Lucrări pe drumurile judeţene:
- DJ 251 Matca – Valea Mărului – Cudalbi şi Slobozia Conachi – Smârdan – 28 km. Proiectul se află în curs de implementare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în decembrie 2018.
- DJ 252 Buciumeni – Nicorești – Cosmești – Movileni – Barcea – 21,5 km. Proiectul se află în curs de implementare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în decembrie 2018.
- DJ 242 Vîrlezi – Tg. Bujor – Umbrărești – Viile – Fîrțănești – Foltești – 30,7 km. Proiectul se află în curs de implementare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie 2019.
- DJ 251A Corod – Drăgușeni – 16 km. Proiectul se află în etapa de contractare.
- DJ 255 Pechea – Rediu – Cuca – Fîrţăneşti – Măstăcani – 34,61 km. Urmează procedurile de lansare oficială a acestui proiect.
- DJ 254 Iveşti – Griviţa – 15,4 km. Proiectul se află în faza de contractare.
- DJ 242A Rădeşti – Bereşti – Bereşti Meria – Găneşti – Cavadineşti – 17,9 km. Proiectul se află în etapa de contractare.
- DJ 242D Băneasa – Suceveni – Rogojeni – 19,9 km. Proiectul este admis după etapa de verificare a conformității și eligibilității.
- DJ 242B ce va deservi localitățile Berești, Balintești, Băneasa, Tîrgu Bujor, Moscu – 19,7 km. Proiectul se află în curs de implementare. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în august 2018.
- DJ 251 ce va deservi localitățile Tecuci și Matca – 2,2 km. Lucrările sunt în curs de execuţie.
- Tronsoane de drum judeţean din zona localităţilor Țigănești – Ungureni – Gohor - Crăiești – Corni – Țepu – Umbrărești – Cudalbi – Viile cu o lungime totală de 19,01 km. Proiectul se află în curs de implementare.
- Refacere pod DJ 251G peste Valea Găunoasa. Lucrările sunt în curs de execuţie.
Trebuie precizat că în ultimii doi au fost realizate lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere pe aproximativ 75 km de drum judeţean pe următoarele segmente:
- DJ 251G în zona localităților Corni, Măcișeni,Valea Mărului
- Covoare bituminoase pe DJ 242C, DJ 251C, DJ 254, DJ 261A,
- Covoare bituminoase DJ 255, DJ 242A, DJ 240, DJ 251G, DJ 241F, DJ 242D, DJ 241, DJ 251B, DJ 253,
- Reabilitare DJ 241, DJ 251, DJ 251C, DJ 251H, DJ 252, DJ 252I, DJ 255,
- Refacere DJ 241G, Ţepu,
- Pod nou din beton armat pe DJ 240A, Cerţeşti
- Reabilitare şi consolidare poduri şi podeţe pe DJ 241G, DJ 242E, DJ 251L, DJ 242.
Se construieşte un sediu nou pentru Muzeul de Artă Vizuală
„Este un proiect complex, un proiect la care ţin foarte mult. Astfel de proiecte sunt foarte rar iniţiate şi realizate în România. Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, primul muzeu de artă contemporană din România, va avea cel mai modern spaţiu muzeal din ţara noastră, după un proiect premiat de către Ordinul Arhitecţilor din România. Este un proiect aflat în plin proces de implementare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
Noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală va fi construit în Parcul Rizer şi va avea o înălţime de 21,5 metri. Vor exista săli de expunere, două laboratoare de conservare/restaurare lucrări de artă, amfiteatru cu 185 locuri, spaţii de depozitare, spaţii administrative şi o bibliotecă. Investiţia este de peste 24,5 milioane de lei din bugetul propriu.
În domeniul social, Consiliul Judeţean Galaţi va inaugura în cel mai scurt timp Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Adulte cu Handicap. Acest centru va oferi servicii pentru persoane cu vârsta de peste 55 de ani ce suferă de demenţă, Alzheimer, Parkinson sau au afecţiuni asociate unor accidente vasculare cerebrale şi care necesită în mod permanent îngrijire personală. Se asigură servicii de recuperare, socializare, asistenţă şi îngrijire medicală, consiliere psihologică şi socială, kinetoterapie şi terapie ocupaţională. Valoarea investiţiei realizată din fonduri proprii este de peste 1,2 milioane de lei.
Sistem de management integrat al deşeurilor
„La acest proiect s-a muncit foarte mult, a fost mult îmbunătăţit şi adaptat noilor reglementări din domeniul mediului. A fost transformat într-un proiect unic la nivelul României, în ceea ce priveşte soluțiile tehnice adoptate pentru politica de management a deşeurilor. În prezent, proiectul este complet şi se află în plin proces de evaluare a specialiştilor europeni şi a celor de la Autoritatea de Management. Pe de altă parte, suntem în proces de evaluare a ofertelor depuse pentru construirea la Valea Mărului a unui depozit conform de deşeuri şi a unei staţii de sortare”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Proiectul prevede şi construcția unei instalaţii de tratare mecano-biologică în municipiul Galați, o stație de transfer la Tîrgu Bujor, stații de compostare şi de transfer în municipiul Tecuci, achiziționarea de mașini de transport deșeuri, echipamente pentru colectarea separată a deșeurilor și transportul acestora la instalațiile de deșeuri. Este un proiect pe fonduri europene, cu o valoare de aproximativ 90 milioane de euro.
În concluzie, dacă 2017 şi o parte din 2018 au fost ani de pregătire şi identificare a surselor de finanţare, 2019 este cu siguranţă anul de implementare a majorităţii acestor proiecte, iar pentru unele dintre ele anul în care vor fi finalizate.
Dorim pe această cale să mulţumim cotidianului „Viaţa liberă” şi jurnaliştilor de aici pentru oportunitatea de a prezenta gălăţenilor principalele proiecte ale CJ Galaţi.
Trei clădiri istorice vor fi restaurate
Două proiecte cu fonduri europene vizează consolidarea, reabilitarea şi modernizarea a două cladiri reprezentative pentru cultura gălăţeană şi pentru istoria locală. Este vorba despre clădirea fostei Farmacii Ţinc (foto) şi despre sediul Muzeului “Casa Cuza Vodă”. Valoarea celor două proiecte este de peste 6,2 milioane de lei. Sunt prevăzute lucrări de consolidare a celor două imobile, lucrări şi tratamente privind înlăturarea factorilor care pun în pericol stabilitatea construcţiilor, refacerea instalaţiilor de încălzire, a instalaţiilor sanitare şi electrice, dar şi lucrări de amenajare a spaţiilor muzeale. În afara celor doua proiecte, Muzeul de Istorie va achiziţiona un sistem Rover pentru lucrări de arheologie digitală şi spaţială.
Şi biblioteca “V.A Urechia” este propusă pentru restaurare şi conservare. De asemenea, în cadrul bibliotecii se propune realizarea de spaţii pentru vizitatori şi spaţii de expunere a obiectelor de patrimoniu. Valoare estimată a proiectului este de 3 milioane de euro.
Investiţii vor fi realizate şi la Grădina Botanică. Este vorba de o clădire didactică pentru plante tropicale. Clădirea va avea pe lângă sere şi un spaţiu expoziţional unde vor fi organizate viitoarele expoziţii de flori. Valoarea estimată a acestui proiect este de două milioane de euro.
Fonduri pentru copiii cu nevoi speciale
Consiliul Judeţean Galaţi investeşte şi în domeniul educaţiei. Astfel, la Grupul Şcolar “Simion Mehedinţi” a fost inaugurată o nouă sala de sport, printr-o investiţie din bugetul propriu în valoare de 414.000 de lei. Au fost realizate lucrări de consolidare a fundaţiei şi pereţilor, au fost refăcute instalaţiile termice, electrice şi sanitare, iar spaţiul a fost dotat cu fileu de volei, porţi de minifotbal, coşuri de baschet şi diverse alte echipamente sportive. În plus, pentru deplasarea copiilor cu dizabilităţi va fi achiziţionat un sistem modern cu scaun rabatabil mobil.
De asemenea, la Şcoala Specială “Constantin Pufan” se va investi în amenajarea unui teren de sport adaptat pentru copiii cu dizabilităţi, iar la Şcoala Profesională Specială “P.P Neveanu” se propune realizarea unui parc de stimulare senzorială, bazat pe stimularea simțului tactil, a celui auditiv şi a celui vizual, dar care în acelaşi timp va fi folosit şi ca parc de joacă.
Textele și imaginile prezentate în aceste pagini, precum și responsabilitatea pentru acuratețea lor aparțin în mod exclusiv Consiliului Județean Galați.