Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Consiliul Judeţean Galaţi informează, pe site-ul propriu, că a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Restaurare şi amenajare sediu Comisia Europeană a Dunării”. Este încă un pas făcut de CJ pentru reabilitarea clădirii istorice din str. Mihai Bravu nr.16, care găzduieşte în momentul de faţă sediul central al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”.

Restaurarea şi amenajarea de către CJ Galaţi a actualului sediu al bibliotecii nu înseamnă că instituţia va fi nevoită să se mute în altă parte. Proiectul în sine vizează doar clădirea, partea arhitecturală. Conform reprezentanţilor CJ, proiectul este în stadiul de pregătire, apropiindu-se de faza aprobării indicatorilor tehnico-economici din Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla în următoarea şedinţă a consilierilor judeţeni.
Suma totală estimată pentru realizarea proiectului este de 7.205.911 lei, inclusiv TVA. S-a identificat deja o posibilitate de finanţare din fonduri europene, dar se aşteaptă lansarea apelului de proiecte respectiv pentru a vedea toate condiţiile impuse.
Lucrările care se vor face la fostul sediu al Comisiei Europene a Dunării vor fi de restaurare, amenajare şi conservare arhitecturală. Se va lucra şi la acoperiş, şi la o parte a instalaţiilor, va fi amenajată curtea, iar întreaga clădire va fi digitizată (scanată 3D, pentru a se obţine o copie fidelă a sa în format electronic). Vor fi create, de asemenea, vitrine de expunere pentru colecţiile speciale ale bibliotecii şi pentru păstrarea lor, acestea fiind eligibile în proiect pentru că fac parte din patrimoniul mobil.
Palatul Comisiei Europene a Dunării, de pe strada Mihai Bravu nr. 16, monument istoric al Galaţiului, este o elegantă construcţie cu două etaje, în stil neoclasic. Clădirea a fost construită în perioada 1893 – 1896, a fost distrusă în Primul Război Mondial, apoi reconstruită în 1923. Comisia Europeană a Dunării a fost înfiinţată în 1856, prin Tratatul de la Paris, care a pus capăt Războiului Crimeii, iar primul său sediu a fost stabilit la Galaţi. Până la construirea clădirii de pe strada Mihai Bravu, sediul Comisiei a fost în casa lui Antoni Negroponte, consul onorific al SUA la acea vreme.

Citit 2312 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 12:07

3 comentarii

 • postat de Somer, Joi, 28 Martie 2019 19:27 188.24.232.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si tot Consiliul Judetean va ,,recupera" mobila ce a fost candva in cladire, acum in posesia PSD-istului Dorian Dumitru?

  Raportează
 • postat de Maxim Duminică, 24 Martie 2019 18:38 188.24.192.*** Link la comentariu
  0
  3

  Poate umblati putin si la personalul bibliotecii: in loc de LINISTE avem parte de emisiuni tv, mers apasat cu tocuri (ar trebui sa fie obligatoriu incaltamintea cu talpa care nu face zgomot), discutii personale cu voce tare, se striga unii pe altii de la departare, se fac lucrari de examen la calculatoare cu discutii intense despre subiectul lucrarii.

  Acest comportament + asezarea deficitara a cartilor in rafturi nu ar trebui sa existe intr-o biblioteca.

  Raportează
 • postat de Maxim Sâmbătă, 23 Martie 2019 16:43 188.24.192.*** Link la comentariu
  2
  5

  Eu nu am inteles: se inchide biblioteca sau nu?

  Pentru partea cu reabilitarea spun Bravo! Este o cladire frumoasa si avem datoria sa o pastram.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.