Câţi bani va cheltui Primăria în 2019. Bugetul Galaţiului, în dezbatere publică

Câţi bani va cheltui Primăria în 2019. Bugetul Galaţiului, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Nu mai puţin de 397,4 milioane de lei îşi propune Primăria municipiului Galaţi să cheltuiască în 2019 pentru funcţionarea oraşului, iar 81,7 milioane de lei pentru dezvoltare, adică pentru continuarea obiectivelor de investiţii. Aceste sume sunt prevăzute în proiectul bugetului local, care ar urma să fie aprobat în luna aprilie.

Primăria municipiului Galaţi a lansat în dezbatere publică proiectul bugetului oraşului pe anul 2019. Documentul poate fi consultat de către cei interesaţi la sediul Primăriei municipiului Galaţi din strada Domnească nr. 54 sau pe portalul administraţiei locale www.primariagalati.ro. Autorităţile precizează că propunerile, sugestiile şi opiniile referitoare la proiectul supus dezbaterii publice pot fi transmise în scris, pe adresa strada Domnească nr. 54 sau la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până la data de 13 aprilie 2019.

Cum se împart banii de funcţionare

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de buget, secţiunea funcţionare cuprinde venituri şi cheltuieli 397,4 milioane de lei. Cea mai mare alocare bugetară din această secţiune este rezervată pentru „Asigurări şi asistenţă socială” – 74,9 milioane de lei. Urmează „Transporturile”, cu 62,9 milioane de lei, din care 39,3 milioane de lei – subvenţionarea transportului public şi 30 de milioane de lei pentru întreţinerea străzilor. Pentru „Cultură, recreere şi religie” sunt alocate 47,3 milioane de lei, iar pentru „Administraţia publică locală” sunt prevăzute 45,6 milioane de lei, din care pentru plata salariilor angajaţilor din Primăria Galaţi - 37,7 milioane de lei.

Cheltuielile de salubrizare a oraşului şi colectarea deşeurilor menajere necesită o alocare de 34,1 milioane de lei. Pentru bursele elevilor şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ sunt repartizate 26,1 milioane de lei, pentru „Ordine publică” – 21,7 milioane de lei, iar pentru „Sănătate” – 20,4 milioane de lei.

Bani pentru dezvoltare

Conform documentelor postate de Primărie, bugetul de dezvoltare a oraşului cuprinde venituri de 71,7 milioane de lei şi cheltuieli de 81,7 milioane de lei pentru continuarea obiectivelor de investiţii. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este explicată astfel: „Cheltuielile bugetului de dezvoltare sunt influenţate de excedentul anului 2018, secţiunea dezvoltare”.

Municipalitatea mai are la dispoziţie, tot pentru investiţii, 26,9 milioane de lei, finanţare rambursabilă de la CEC Bank, şi 19 milioane de lei, credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Citit 3017 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.