Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
4 comentarii

Deşi şi-au construit case cu mai mult de zece ani în urmă în comuna Vânători, practic la doi paşi de Galaţi, mai multe familii din localitate nu sunt cuplate nici astăzi la reţeaua de energie electrică. Pentru că reţeaua nu ajunge până la casele lor. Conform primarului Marian Ghinea, pe raza UAT Vânători mai sunt 13 străzi şi capete de străzi fără curent electric.
O sesizare pe acest subiect ne-a fost trimisă pe adresa redacţiei de o doamnă care locuieşte pe strada Mărului: „Strada are stâlpi de curent electric până la jumătate. Noi avem construcţia la capătul străzii, între timp s-au mai construit alte opt case. Din 2004, de când am construit casa şi până astăzi, nu avem lumină electrică! Am făcut mai multe sesizări la comună, de unde ne-au spus că nu au fonduri. Nu ştim la ce poartă să mai batem, peste tot ne pun piedici. În această mică comunitate din care fac parte sunt copii minori şi bătrâni. Dvs. sunteţi ultima speranţă, să ne ajutaţi cu un reportaj, ca să se schimbe lucrurile”.
Am mers pe strada Mărului şi lucrurile stau chiar aşa cum ni s-a spus. Stâlpii reţelei electrice se opresc undeva la jumătatea străzii, iar de la ultimul stâlp niciun fir nu pleacă mai departe, spre cele opt-zece case din capătul străzii. Am intrat în casa de pe str. Mărului 71, unde arde în tavan un bec chior. „De vreo lună am tras curent de la vecinul, până atunci am stat la lumânare, nici televizor nu aveam”, ne-a spus proprietara, Stela Arişan. „Aşa e, ne făceam temele la lumânare”, ne-au confirmat şi cei doi copii ai doamnei. „Sunt ani de zile de când încercăm să ne tragă lumină. Mi s-a spus la început că nu sunt trecută în harta Primăriei, deşi impozit la casă plătesc. Am rezolvat, dar lumină tot nu avem. Nici vecinul de peste drum, care este avocat, n-a reuşit să facă nimic. Fiecare dintre noi, de aici, s-a descurcat cum a putut. Unii au tras curent de la vecini, prin grădini, alţii iau curent de la cei de pe străzile alăturate. Nu ştim ce să mai facem, ca să aducă stâlpii şi la casele noastre”, ne-a mai spus Stela Arişan, care ne-a arătat şi o hârtie trimisă pe adresa Primăriei, în 2017, semnată de reprezentanţii a opt familii.  

Din Elveţia, la lampa cu gaz

La o casă alăturată – un cetăţean elveţian care s-a mutat de mai mult timp în România. Nu prea vorbeşte româneşte, dar înţelege binişor. Se fereşte să apară în poze. Însă pare să nu înţeleagă deloc cum e posibil ca, la câţiva kilometri de un mare oraş, să fie nevoit să trăiască la lumina lămpii, pe care ne-o arată unul dintre cunoscuţii săi. Nu înţelege şi pace.
Ciudat este că străzile paralele cu Mărului – Piersicului şi Viilor – au ambele curent pe toată lungimea. Strada Mărului, care este între ele, are doar pe jumătate. Oamenii spun că „ştiu ei” care este motivul, că totul li se trage de la fosta primăriţă, dar nu au nicio dovadă în acest sens.

„Nu că n-a vrut Primăria, Electrica nu avea putere instalată în zonă”

Primarul comunei Vânători, Marian Ghinea, spune că motivul real pentru care locatarii din capătul străzii Mărului nu sunt legaţi la reţea ţine de Electrica, nu de Primărie. „Pe strada Mărului este un segment de vreo 300 de metri care nu are energie electrică, nu are reţea, practic. La ora actuală, pe raza UAT Vânători mai sunt încă 13 străzi fără reţea electrică, şi capete de străzi, şi străzi complete. În acest an noi deja bugetăm bani pentru strada Mărului şi încă trei străzi.
Dar faptul că, de mai mulţi ani, această stradă nu a avut reţea s-a datorat unui singur lucru: Electrica nu avea putere în zonă. Ei trebuia să mai monteze încă un transformator pentru zona respectivă, ca apoi să facem noi extinderea. Deci, Primăria nu că nu a fost interesată să facă extinderea, Primăria nu a putut să o facă ,deoarece Electrica nu avea putere acolo. La ora actuală, Electrica execută o lucrare de dezvoltare în tot satul Vânători; înainte aveam cinci transformatoare şi acum au mai montat încă şapte. Deci, abia acum s-a creat perspectiva dezvoltării şi pe acea stradă. Oamenii de acolo nu au înţeles exact cum stă problema. Oamenii au curent acum, care prin organizare de şantier, care şi-a tras artizanal de pe altă stradă, prin grădina vecinului din spate... Eu le-am spus că anul acesta bugetez şi fac reţeaua, dar abia acum pot, pentru că abia acum Electrica a făcut mărire de putere pe zonă”, ne-a spus primarul Marian Ghinea.

SDEE Muntenia Nord: Solicitarea de extindere, doar de către autoritatea publică locală

Conform răspunsului SDEE Muntenia Nord – Sucursala Galaţi la solicitarea „Vieţii libere”, „conform Ordinului ANRE nr.16/2019, solicitarea de extindere a rețelei electrice nu se mai poate face de către utilizatori sau un împuternicit al utilizatorilor, ci doar de către autoritatea publică locală. (...) În consecință, în conformitate cu Ordinul ANRE 36/2019 privind aprobarea „Metodologiei pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice”, este necesar ca viitorii utilizatori să se adreseze Primăriei Comunei Vânători în vederea întocmirii de către autoritatea publică locală a cererii şi a documentaţiei aferente acesteia, privind dezvoltarea reţelei electrice de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelei de distribuţie în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism”.

Paşii necesari pentru extinderea reţelei electrice

Răspunsul primit de la SDEE Muntenia Nord – Sucursala Galaţi prezintă şi etapele necesare pentru realizarea extinderii reţelei: „Pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a lucrărilor de electrificare a localităţilor sau de extindere a reţelei electrice de distribuţie, se parcurg următoarele etape: a) depunerea de către autoritatea publică a cererii şi a documentaţiei aferente acesteia; b) întocmirea studiului de fezabilitate de către operatorul de distribuţie concesionar şi evaluarea lucrărilor de investiţii din punctul de vedere al eficienţei economice; c) transmiterea răspunsului către autoritatea publică privind rezultatele studiului de fezabilitate cuprinzând, dacă este cazul, oferta de coparticipare la finanţare, cu cota rezultată din calculul de eficienţă ce revine autorităţii publice şi/sau utilizatorilor pentru finanţarea investiţiei solicitate”.
Prin urmare, cererea autorităţii publice se transmite operatorului de distribuţie concesionar, acesta întocmeşte studiul de fezabilitate pentru a determina eficienţa economică. Finanţarea investiţiei se realizează prin încheierea unui contract de cofinanţare între operatorul de distribuţie concesionar şi autoritatea publică, în nume propriu şi, după caz, ca reprezentant al utilizatorilor.

Citit 3882 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2019 17:54

4 comentarii

 • postat de Raul Miercuri, 10 Aprilie 2019 21:17 5.13.160.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nu aveți curent de 15 ani? Nu avem decât apa împuțită sau deloc la robinete? Nu avem canalizare? Dar asfalt în bună stare macar pe artera principala, cea care leagă satele? Iluminat public? Dar cine suntem noi? Dar oare meritam? Nu știu!
  Însă știu ca la următoarele alegeri cei ce conduc acum comunitatea mai vor o tura în primărie! Și vor promite ca vom avea apa potabila, vor electrifica toate zonele, ca vor repara drumurile...etc. Și ce sa vezi? Tot ăstia câștiga alegerile! Și atunci zic: dacă așa alegem, ne meritam din plin soarta. Sau, mai rau, dacă nu ieșiți la vot sapati-va puturi și cumparati-va generatoare!

  Raportează
 • postat de Ion Miercuri, 10 Aprilie 2019 17:27 109.166.137.*** Link la comentariu
  3
  7

  Parcă în mijlocul orașului e mai bine... fie nu ai apă curentă, fie blocul unde locuiești se dărâmă din cauza alunecărilor de teren. Eu zic să îl dezgropăm pe Ceaușescu. Ăsta și mort ar fi condus mai bine România. E adevărat, îți tăia apă rece dar o dată pe zi aveai. E adevărat, îți tăia curentul dar din când în când îi mai dădea drumul. E adevărat, nu prea găseai mâncare prin magazine dar să fim serioși, ingredientele alimentelor de azi sunt otravă. E adevărat, te păcălea la TV cu planul cincinal 2 ore pe zi dar acum ești păcălit 24/24. E adevărat, poliția era militărie dar să fim serioși, unui om obișnuit nu-i era frică să iasă din casă în mijlocul nopții. Doar milițienii te-ar fi oprit. E adevărat, nu puteai spune nimic împotriva regimului dar acum când spui ceva "trolii" te desființează și devii persoana "non-grata" liber fiind. Raportat la mizeria de azi comunismul de ieri era democrație. De 30 de ani sunt zeci de alegeri și sute de aleși. Oamenii aleși au dus țara în groapă iar România are aceleași străzi comuniste, același metrou comunist, aceleași clădiri și căi ferate comuniste însă fără pădurile, terenurile agricole, industria comunistă. Regimul comunist a avut 2 mari conducători care au schimbat din temelii această țară.

  Raportează
 • postat de Vânători nemultumit Miercuri, 10 Aprilie 2019 11:04 109.166.130.*** Link la comentariu
  0
  17

  Trăiască psd-ul și pensionarii care au votat partidul pentru că gandesc cu partea dorsala ei nu vad ca de 30 de ani sunt aceeasi la conducere și nu fac nimic se gandesc numai la buzunarul lor

  Raportează
 • postat de Vanatorean Miercuri, 10 Aprilie 2019 07:07 213.233.85.*** Link la comentariu
  0
  23

  Problemele mentionate in articol sunt dor o mica parte din problemele din aceasta comuna.
  Ii compatimesc pe cei ce nu au curent electric, dar nici ceilalti nu o duc mai bine. Avem intreruperi regulate de electricitate.
  Nu mai spun ca traim ca-n Sahara, cu praful de pe strazi intrat in case (nu s-a asfaltat nici un metru in ultimii ani). Canalizarea nu este functionala, deci traim cu WC-urile in curte.
  Apa curenta cand este cand nu este. De obicei vara nu este deloc.
  Mai nou au inceput si concertele de manele sa-si faca locul in miez de noapte. Daca inainte erau in weekend, acum sunt si in timpul saptamanii.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.