Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut (FOTO)

Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut (FOTO)

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
18 comentarii

„Până săptămâna viitoare îl betonează pe tot! Mai bine de jumătate din spaţiul verde care exista în zona Spicu nu mai există! Ce-a rămas e orice, numai parc nu!”, a fost semnalul de alarmă pe care l-am primit, joi după-amiază, la redacţia ziarului „Viaţa liberă”, din partea unui cititor care locuieşte în zona respectivă. 
Priveliştea de la faţa locului avea să confirme nu doar sesizarea transmisă de gălăţean, ci şi ceea ce ne semnalau cetăţenii la începutul lunii aprilie, la tradiţionalul raid prin cartierele Galaţiului: că suprafaţa parcului va rămâne mai mică după toată modernizarea care se face acum. Şi nu vorbim despre faptul că au fost amenajate câteva locuri de parcare, ci de faptul că, din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. „Arată ca nişte colive pe un platou”, a glumit amar, un gălăţean care trecea prin zonă. Nu puţini cetăţeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de şansele de supravieţuire ale copacilor ale căror trunchiuri sunt acoperite de pământ până la ramuri, dar şi ale acelora care au rămas doar într-un pătrăţel de pământ, într-o mare de beton. Despre posibila secţionare a rădăcinilor lăsăm specialiştii să-şi spună părerea. „Vom avea un parc de piatră pe model japonez”, a glumit un alt cetăţean.

Ce spun autorităţile

Pentru corecta informare a gălăţenilor, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne răspundă la următoarele întrebări: Care a fost suprafața spațiului verde din zona Spicu și cât a mai rămas în prezent?; Care este motivul pentru care aproape jumătate din suprafața spațiului verde a fost betonată şi dacă şi restul parcului va fi betonat?; Care este motivul pentru care suprafața spațiului verde a fost diminuată și cu cât anume?; Care este motivul pentru care trunchiurile copacilor au fost pe jumătate îngropate în pământ și ce șanse se supraviețuire au?. De asemenea, am cerut să ni se spună dacă toate aceste intervenții au avizele necesare din partea autorităților de mediu.
Vineri, până la închiderea ediţiei, Biroul de presă al Primăriei Galaţi ne-a comunicat doar că proiectul de investiţie are toate autorizaţiile necesare din partea autorităţilor de mediu. La restul întrebărilor ar urma să primim răspunsurile săptămâna viitoare. Aşteptăm cu interes.

Citit 17825 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:25

18 comentarii

 • postat de Maxim Marți, 23 Aprilie 2019 18:42 5.13.237.*** Link la comentariu
  0
  6

  azi e marti, ati primit raspuns de la primarie?

  Raportează
 • postat de caddy Marți, 23 Aprilie 2019 16:52 89.238.225.*** Link la comentariu
  10
  1

  PSD PE VIATA !! Ce-mi place cum te tavalesc hastagistii in chinuri. La cat mai multe proiecte !!

  Raportează
 • postat de Mai tacem? Marți, 23 Aprilie 2019 12:21 5.13.214.*** Link la comentariu
  1
  16

  Probabil ca au un concurs intre ei, primarii PSD, cu tema "cine strica mai mult in termen cat mai scurt".
  Si al nostru vrea musai sa castige coronita.

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 23 Aprilie 2019 09:39 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  18

  Propun sa betonam si gradina Publica. Ce ne trebuie verdeata? Oricum e neingrijita. Spatiul verde e o chestie din pamant neingrijita. Ca la tara. Asta se ntampla cand lasi toti marlanii si descultii sa mearga la vot si ceilalti dorm in ziua votului. Culegem ponoasele. Esti condus de toti analfabetii.

  Raportează
 • postat de HAHAHA Marți, 23 Aprilie 2019 08:55 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  11

  Va fi un PARC DE PIATRA !!! Probabil CINEVA a fost in excursie pe banii nostri in Japonia si trebuia sa justifice cheltuielile COLOSALE (Japonia este foarte scumpa!)

  Raportează
 • postat de Vociferor Marți, 23 Aprilie 2019 05:55 109.166.128.*** Link la comentariu
  0
  13

  Mare e gradina Domnului! Sa speram ca nu o betoneaza si pe aia. Atat stim sa facem . Macar sa fi fost facute cercuri in jurul arborilor sau formele astea hidoase sa fi avut laturile paralele intre ele sau sa urmeze o linie definitorie ptr parc . Probabil totul va fi mascat cu niste pavaje scumpe iar peste maxim 5 ani vor intra in reparatie si zona Potcoava si parcul Eminescu si altele refacute dupa metoda asta. Noi facem , nu gândim.

  Raportează
 • postat de Nikoal Duminică, 21 Aprilie 2019 16:38 188.24.252.*** Link la comentariu
  3
  36

  Hai mai votați acum PSD..și pe marele primar Pucheanu..că o să ajungem sa nu mai existe spatiu verde prin oraș. La vara..o sa murim de cald cu betonul asta...asta știu mai marii aleși să faca...sa spele bani. Hai..sa votam marele partid...că numai lucruri bune a făcut....

  Raportează
 • postat de Nu ar fi fost NORMAL SI LEGAL ; Duminică, 21 Aprilie 2019 13:15 95.216.98.*** Link la comentariu
  0
  31

  ca sa fie montat un panou cu un desen in care sa se prezinte lucrarea finala plus termene de executie , proiectant, constructor...etc ??
  Asa cum a fost la reamenajarea Gradinii Publice si largirea strazii Traian !
  Pe partea opusa , probabil ca fostul spatiu verde, se va betona si el.
  RUSINE !

  Raportează
 • postat de Galatean Duminică, 21 Aprilie 2019 08:52 5.14.38.*** Link la comentariu
  0
  45

  De parcă de betoane duceam lipsă...

  Nebun să fii să betonezi un spaţiu verde...

  Sau să tai un copac...

  În UE15 marile parcuri au doar o alee principală betonată (şi aia nu foarte lată) dar restul aleilor sunt din pietricele prin care trece apa spre pământ!

  Nu betoneaza nimeni de nebun !!

  Raportează
 • postat de Gigi Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 19:08 188.24.204.*** Link la comentariu
  1
  50

  Aveam ceva sperante de la domn' primar (chiar daca nu l-am votat), ca e tanar, ca are mintea deschisa, ca are viziune, dar se vede clar ca nu.
  Domn' primar "iti multumim" pentru acest mandat, dar pe al doilea nu-l vei mai primi.

  Raportează
 • postat de Galatean Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 18:41 95.76.3.*** Link la comentariu
  2
  57

  Nu inteleg de ce ne mira aceste monstruozitati, aceste proiecte de apartament, acceptate de nulitatile din primarie!

  Nu mai avem arhitecti normali ca cei care si-au dat obstescul sfarsit, angajati ai marilor institute de proiectare ale Galatiului; multi au parasit aceste institute, lasandu-le fara specialisti, prin iesire la pensie, deschizandu-si ateliere de apartament unde au atras tot felul de nulitati, de la desenatori, la ganditorul propriu zis!

  Ganditi-va ce arhitecti sefi a avut si are primaria; niste executanti ai intereselor primarilor abuzivi cu orasul la cheremul lor umpland orasul de maghernite greu de desfiintat acum, unii construndu-si vile, magazine fara autorizatie, nerespectand planul urbanistic general si zonal cu participarea inclusiva a arhitectului sef din primarie, altfel urma sa fie dat afara, cum s-a intamplat cu penultima doamna arhitect sef!

  Pe urma, ce-i trebuie marlanului gheolban venit in orasul asta de prin vagauni, rape si catune unde se dihoca de pe prispa, frumusete!?

  Galateanul neaos a disparut incepand cu anii 60 cand comunistii i-au daramat casa din centru pentru blocurile cutie de chibrit, mamelucilor la combinat, relocandu-l la marginea orasului!

  Daca gheolbanului ii dai mancare si bautura gratis pe la biserici sau la scrutiele electorale, sa-si umple burdihanul, este multumit, votand cu capul in traista, dovada celor teizeci de ani,aducand orasul la sapa de lemn!

  Mergand pe strada, in autobuz, oriunde, priviti-i ce moaca de marlani au acesti vajnici viniti in orasul asta, iar cei cativa oameni de suflet pentru Galati, putini ramasi poate dintre galatenii neaosi, se nadusesc si pier cu sufletul neinpacat,

  GALATIULE, SARACULE, PE MANA CUI AI AJUNS!

  Raportează
 • postat de Esstrlla Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 17:37 78.96.80.*** Link la comentariu
  77
  8

  Suntem cârcotași cu toții....daca faci De ce faci, daca nu faci..De ce nu faci....pentru orice bun facut...sau ...ne..făcut ..vom comenta....tare ușor este să dăm din gura ( caz de fata din degete)...suntem rai, prosti și fuduli....și puturoși....Orice primar Orice ar fii făcut tot nu era bine.

  Raportează
 • postat de Akbar Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 13:21 5.13.182.*** Link la comentariu
  1
  58

  HCL nr. 260/24.04.2018 (Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea municipiului Galati):
  cap. IV, art. 6: "(1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora".

  "Regulamentul de urbanism Galati 2015 - Plan Urbanistic Zonal - Zone Construite Protejate":
  pag. 198 SIR 21b - pct. "g" Interventii: "amenajarea corespunzătoare prin întreţinerea spaţiului verde şi amplasarea de mobilier urban".
  pag. 199 - pct. "c" Utilizari interzise: "Sunt interzise orice schimbari ale functiunilor spatiilor verzi publice".
  Documente publice, pe site-ul Primariei Galati.
  De Maria si Stefan Cocioaba (Cazinoul Brates - 1963, blocul Romanita - 1964, restaurantul Pescaru - 1968), Octavian Chivu (Hotel galati - 1965), Octavian Cosovliu (membru activ al Academiei de Stiinte din New-York si al Asociatiei Romane de Geotehnica si Fundatii) sau Margareta Balan (specialist in geologie si hidrogeologie, singurul expert si verificator de proiecte galatean atestat guvernamental in rezistenta si stabilitatea terenurilor de fundatie) a auzit cineva ?
  Profesionisti, a caror munca titanica de proiectare si cercetare a dus la nasterea unui oras. Galati.
  Dupa 60 de ani, nu numai ca nu ne duce capul sa reparam ceea ce am primit, dar betonam ca istericii suprafete de teren gandite inca de pe atunci ca spatii verzi. E ticsit internetul de studii care arata ca micsorarea spatiilor verzi genereaza cresterea temperaturii medii intr-un oras, cresterea poluarii aerului si implicit cresterea numarului de persoane cu afectiuni pulmonare, de ani de zile arhitectii sunt interesati de proiectarea imobilelor "verzi" cu impact minim asupra mediului, cu cat mai multe oaze de verdeata in mijlocul oraselor, iar noi, desteptii pamantului, inecam arborii in betoane.
  Arhitectura si peisagistica urbana a lui peste prajit !

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 11:00 82.77.30.*** Link la comentariu
  1
  47

  Si noi care ne gandeam ca nu este posibil sa faci o reabilitare mai jalnica decat cea de la Potcoava... In timp ce toate orasele in dezvoltare cauta solutii pentru marirea spatiilor verzi, la noi se betoneaza tot. Si asa nu era Galatiul destul de gri, hai sa mai turnam niste ciment.

  Raportează
 • postat de Aderin Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 08:02 93.122.251.*** Link la comentariu
  1
  71

  Luați de barba pe cine a proiectat acest parc și câți bani au luat pe acest contract. Așa sa întâmplat și cu blocurile de pe faleză iar acuma nu mai interesează pe nimeni că faleză o ia la vale.
  Așteptăm și terminarea parcului Eminescu, să vedem cat ciment au turnat acolo.
  După fiecare mandat a fiecărui partid, " nu știu, nu noi, cine-i acum la putere", etc. Și uite așa zicem că reamenajam, redefinim, plus alte cuvinte pompoase dar când colo" timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim".

  Raportează
 • postat de Teach Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 07:00 5.13.240.*** Link la comentariu
  2
  78

  Previziune>>>
  Dupa finalizarea parcului vor concesiona/inchiria trotuarele catre firmele din zona pentru a-si extinde terasele. Exemple> zonele pietonale din Tiglina I, unde toti au avizele necesare si blocheaza accesul pietonilor cat de mult pot si putin mai mult. Pietonul poate sa mearga si pe strada, clientul trebuie sa stea la masa unde si cum ii place.

  Raportează
 • postat de Refacerea țesutului urban cu împletitură de fier beton Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:34 95.76.32.*** Link la comentariu
  9
  63

  Ia gata cu apucăturile astea comuniste! Ce atâta iarbă verde și copaci în mijlocul orașului? Dar ce, suntem la țară, la iarbă verde? Ați dat în mintea aplaudacilor ălora ai lui Iohannis care s-au dus să planteze copaci in parc acum vreo două săptămâni?
  Aici e centrul orașului, trebuie să ne aliniem la ultimele cuceriri ale științei, betoane și asfalt. Trebuie să trăiască și firmele astea din ceva, nu? Din ce să-și plătească angajații? Voi nu știți cat s-a făcut minimul pe economie? Din ce să mai dăm și plicuri? Nu cumva vreți să umblăm și în Logane, că ultimii săraci?
  Obișnuiți-va cu ideea: ce ați votat, aia va dăm. Ați votat cumva ecologiștii și nu știm noi? Ați votat vreun partid sau vreun primar progresist și nu știm noi? Betoane, asfalt și firme de casă ați vrut, asta vi se dă. Ciocul mic și buzunarul larg căscat că e mare nevoie de bani la buget să se plătească frăția betoanelor și stăpânul plicurilor...

  Raportează
 • postat de Nu calcati pe iarba ... Sâmbătă, 20 Aprilie 2019 00:12 12.48.129.*** Link la comentariu
  6
  57

  La voi e perfecta idea , beton si gata . Spatiile verzi sunt pe oameni civilizati si cu bun simt , nu pt marlani nesimtiti de care e plin Galatiul ...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.