Cum vor arăta spaţiile verzi de la Spicu şi Romarta (FOTO) | Primăria răspunde întrebărilor ”Viaţa liberă”
Foto: Iulia Kelt

Cum vor arăta spaţiile verzi de la Spicu şi Romarta (FOTO) | Primăria răspunde întrebărilor ”Viaţa liberă”
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Conform Primăriei Galaţi, din suprafaţa totală de 7.669 mp din zona Spicu, spaţiul verde măsura, înainte de modernizare, 4.023 mp, iar aleile - 3.531 mp. După punerea în operă a proiectului urbanistic, din suprafaţa de spaţiu verde vor rămâne 2.132 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 5.344 mp. De cealaltă parte a străzii, la Romarta, din suprafaţa totală de 4.032 mp, spaţiul verde ocupa, anterior demarării lucrărilor, 1.100 mp, iar aleile - 2.752 mp. La finalul investiţiei, suprafaţa spaţiului verde va fi de 520 mp, iar pavimentele şi mobilierul urban vor ocupa 3.332 mp. Autorităţile consideră că intervenţiile aflate în plină desfăşurare trebuie privite în ansamblul lor, că mai importante sunt scopurile care se doresc a fi atinse, nu bilanțurile teritoriale privite matematic.

Un fleac, l-au betonat! - Jumătate din spaţiul verde de la Spicu a dispărut”, era constatarea pe care o făceam, în urma sesizărilor şi a nemulţumirilor transmise de cititorii noştri, în articolul publicat în ediţia de sâmbătă, 20 aprilie, a ziarului „Viaţa liberă”. Scriam atunci că din generosul spaţiu verde al parcului au mai rămas acum doar câteva insule de pământ supraînălţat, în care copacii sunt îngropaţi. Pentru corecta informare a gălăţenilor, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne răspundă la o serie de întrebări. Iată care sunt explicaţiile oficiale ale autorităţilor cu privire la proiectele aflate în derulare, şi ce va mai rămâne din spaţiile verzi de la Spicu şi Romarta în urma modernizării.

Contextul modernizării

Înainte de a ne răspunde punctual la fiecare dintre întrebările adresate, autorităţile locale au ţinut să ne prezinte contextul în care se fac intervențiile în zona Spicu.

„Municipiul Galați, prin autoritățile locale, a dorit, înainte de toate, să regăsească pentru oraș și spațiile lui urbane o identitate cumva pierdută în perioada anilor 1980-2000. Dacă privim trama stradală, spațiile publice, micile scuaruri și parcuri ale orașului, putem admite că Municipiul Galați nu arăta diferit față de alte orașe din România: cu aceleași spații verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spații în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere și agrement, fără spații în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuințe.

Municipiul Galați dorește, pe de o parte, transformarea unor astfel de zone în spații urbane deschise, luminoase în care, într-adevăr, domină suprafețele pietonale, iar pe de altă parte crearea unor parcuri verzi cu peluze de gazon, cu zone unde predomină suprafața de spațiu verde amenajat. Nu în ultimă instanță, Municipiul Galați dorește redarea acestor spații locuitorilor reprezentați de toate categoriile sociale: tineri și vârstnici, copii și adolescenţi, părinți care își pot plimba copiii, copii care își pot plimba animalele de companie, tineri care pot folosi suprafețele pavate cu piatră pentru role și biciclete. De asemenea, toate aceste spații au sisteme noi de iluminat pietonal, rețele automatizate de irigații și mobilier urban adecvat”, ne-a transmis Primăria Galaţi.

Concret, zona Spicu face parte dintr-un plan mai mare de modernizare. „Zonele Spicu și Romarta sunt punctul de greutate din viitoarea axă de promenadă care va traversa zona centrală a orașului. Astfel, după finalizarea lucrărilor în aceste zone, locuitorii orașului Galați vor avea o promenadă pe care o pot folosi în plimbările lungi din weekend, cu începere din Parcul Mihai Eminescu, continuare pe strada Domnească, traversarea intersecției printr-un minunat viitor Pasaj pietonal, ieșire în zonele Romarta și Spicu, continuarea traseului de-a lungul Promenadei Navelor – Parc Elice”, susţine Primăria Galaţi.

Autorităţile ne-au oferit, cu link-uri, exemple similare de intervenţii urbane realizate în alte oraşe europene, „spații urbane proiectate și executate cu bugete mult mai mari decât ale noastre”, după cum subliniază: The Square of Jan Stenbeck din Stocholm, Suedia, Plaza de Dali din Madrid, Spania, Tom Hall Square, Solingen, Germania, Chatenay-Malabry, Franţa dar şi Norrebro Public Space din Copenhaga, Danemarca.

„Toate acestea sunt proiecte premiate de foruri internaționale de arhitectură și urbanism și, totodată, îmbrățișate de locuitorii fiecărui oraș în parte. Sunt spații care te cheamă afară, te fac să ieși la plimbare, să te plimbi cu bicicleta, să-ți placă orașul în care locuiești”, argumentează autorităţile, pentru a răspunde, apoi, punctual, întrebărilor noastre.

Bilanţul teritorial

„Care a fost suprafața spațiului verde din zona Spicu și cât a mai rămas în prezent?”, a fost prima întrebare adresată de noi. Conform răspunsului primit, amenajarea zonei centrale cuprinde ambele laturi, estică (Spicu) și vestică (Romarta).

„Sector Est (Spicu), înainte de Proiect:  suprafața totală - 7.669 mp, suprafață spațiu verde - 4.023 mp, alei - 3.531 mp, fântâni + statuie Costache Negri - 115 mp.

Sector Est (Spicu), după Proiect: suprafața totală - 7.669 mp, suprafață spațiu verde - 2.132 mp, pavimente + mobilier urban - 5.344 mp, fântâni + statuie Costache Negri - 115 mp.

Sector Vest (Romarta), înainte de Proiect: suprafața totală - 4.032mp, suprafață spațiu verde - 1.100 mp, alei: 2.752 mp, fântâni -180 mp.

Sector Vest (Romarta), după Proiect: suprafața totală - 4.032 mp, suprafață spațiu verde - 520 mp, pavimente + mobilier urban - 3.332 mp, fântâni - 180 mp”, ne-a comunicat administraţia locală.

De ce s-a betonat

„Care este motivul pentru care aproape jumătate din suprafața spațiului verde a fost betonată?”, a fost întrebarea pe care am adresat-o municipalităţii.

Iată şi răspunsul: „La obiect, Scuarul Spicu făcea parte din aceeași categorie de spații verzi urbane specifice orașului Galați: scuar verde cu spații verzi îngrădite, pline de arbuști și plante fără valoare dendrologică, cu alei înguste, parte din beton, parte din dale prefabricate, cu un mobilier urban învechit inestetic, cu un sistem de iluminat depășit, în parte nefuncțional, cu o statuie a lui Costache Negri nepusă în valoare, cumva ascunsă în vegetație. Fiind parte integrantă a acestui Masterplan, și zona Spicu trebuia să fie redată locuitorilor, transformată într-o piață publică. De remarcat că în aceste zone, precum și în multe altele, materialul dendrologic (arbori și arbuști) va rămâne în proporție de peste 90 la sută același. Va fi ridicat coronamentul acestor arbori. De asemenea, alveolele verzi, nou create, vor integra acești arbori. La trunchiurile acestora vor fi montate tuburi care vor proteja tulpina. De asemenea, toate obiectele decorative din sit vor fi reabilitate și/sau repuse în funcțiune: cele şapte fântâni rectangulare din zona Romarta, Fata pe valuri, cele patru fântâni decorative din zona Spicu etc.”, precizează oficialii.

Tot parcul va fi betonat?

„Încă o dată, nu tot parcul va fi betonat. Prin „betonare” vă rugăm să luați în considerare și necesitatea redesenării planeității spațiului. Mai exact, au fost recalculate toate pantele și preluările de ape pluviale, astfel încât nu vor mai exista bălți și noroaie în pavimente, pe care locuitorii, în trecerea lor prin spațiu, să fie nevoiți să le ocolească sau, după caz, să le traverseze”, susţine Primăria. Care argumentează că, „scopul amenajării acestor spații este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate”.

Vor supravieţui copacii?

„Care este motivul pentru care trunchiurile copacilor au fost pe jumătate îngropate în pământ și ce șanse de supraviețuire au?”, a fost o altă întrebare adresată de „Viaţa liberă”.

„Conceptul de arhitectură peisageră a spațiului urban Spicu prevede inserția unor valonamente largi, valonamente gazonate pe care locuitorii le pot folosi. Tineri și oameni în vârsta se pot așeza pe aceste peluze de gazon, deși sunt în mijlocul unui oraș. Aceste valonamente au înălțimi de 0,4 – 0,8 m, astfel încât, vizitatorul nu va vedea o suprafață plată, întinsă, ci un joc al terenului cu aceste valonamente verzi, ieșind din pavimentul de granit. La fiecare dintre trunchiurile arborilor vor fi montate tuburi de protecție cu piatra și tub de drenaj, astfel încât umiditatea nu va persista la nivelul trunchiului și, în consecință, arborii nu vor fi afectați.

Ce vedeți dvs în șantier este provizoriu, chiar dacă și pe perioada șantierului constructorul a avut grija de a proteja trunchiurile. La final, profilul valonamentului va avea forma unui arc blând, nicidecum forma actuală din șantier. Prin urmare, ridicarea pământului la nivelul trunchiului va fi de câțiva centimetri (10-15 cm). Șansele de supraviețuire a arborilor sunt de sută la sută. De asemenea, pentru arborii din pavimente se vor monta grile de protecție de 1,0-1,2 m fiecare, astfel încât fiecare dintre acești arbori va beneficia de aproximativ 1,4 mp de pământ în jurul tulpinii”, ne-au comunicat autorităţile.

Potrivit acestora, proiectul a trecut prin toate etapele legale şi are aviz de mediu. Ba mai mult, ţin să sublinieze că aceste spații „au intrat în procesul de reabilitare pe baza unor concepte și proiecte tehnice executate de o echipă de specialiști în toate domeniile conexe: arhitectură, urbanism, arhitectură peisageră, dendrologie, floricultură, rețele edilitare, rezistență etc”.

Concluziile proiectantului

La finalul răspunsurilor la întrebările noaste, administraţia locală a ţinut să ne transmită şi concluziile proiectantului: ”Vă propunem să privim aceste intervenții în ansamblul lor, și nu specific, pe fiecare zonă în parte. Importante sunt scopurile pe care vrem cu toții să le atingem, și nu bilanțurile teritoriale privite matematic. Dacă în zonele Spicu și Romarta, într-adevăr, suprafața de spațiu verde, matematic, se micșorează, sunt alte proiecte în curs de finalizare care propun mărirea suprafeței de spațiu verde. Zonele Spicu și Romarta vor avea un specific urban, pietonal, alte zone vor avea un alt specific – zone verzi, împădurite destinate altor tipuri de activități recreative. Speranța noastră este ca aceste spații urbane să fie îmbrățișate de locuitori, să se bucure de ele și, nu în ultimul rând, să crească nivelul calității vieții pentru fiecare dintre beneficiarii finali – oamenii”.

Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

„Am plecat de la ideea că orice oraş, în centrul lui, are o piaţetă. Haideţi să aruncăm cu piatra către Braşov, acolo unde nu ai nici măcar un copac, este doar piatră, pentru că asta însemnă piaţetă. Haideţi să ne uităm la Cluj, unde centrul este o piaţetă fără vegetaţie. Haideţi să ne uităm la Sibiu, unde se întâmplă acelaşi lucru. Lucrurile se mai modifică puţin pe la Oradea, acolo unde mai există câte un copăcel, câte un petec de iarbă.

Gândirea pe care am avut-o pentru centrul oraşului este aceea de a diminua într-o oarecare măsură pseudospaţiul verde – pentru că eu nu pot să numesc spaţiu verde ce era acolo -  şi de a-i da o utilitate pentru plimbare, staţionare, poposire, pentru a petrece puţin timp liber într-un ambient care sunt aproape sigur că va fi pe plac şi va îmbia la a sta”, a declarat recent, în emisiunea „Audienţă la primar” de la Tv Galaţi, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

„Acolo era orice, mai puţin spaţiu verde!”

„Cei născuţi mai devreme au o formă de a fi închistaţi atunci când lucrurile se schimbă faţă de cum le ştiau ei de 50 de ani”, a afirmat Ionuţ Pucheanu cu privire la reticenţele cetăţenilor vizavi de diminuarea spaţiului verde de la Spicu.

„Acolo era orice mai puţin spaţiu verde! Era nişte pământ împrejmuit de un gard viu care depăşea un metru - un metru jumătate, respectivul spaţiu verde nu era accesibil cetăţeanului, erau doar acele cărărui înguste, sărea oricine din boscheţi, nu ştiai cine şi de unde te-a lovit! Acum lucrurile vor fi mult mai deschise, mult mai frumoase!

Am convingerea că ceea ce facem facem bine! Aş fi extrem de curios şi fac o invitaţie celor care sunt de părere că lucrările pe care le facem sunt de proastă calitate: aş fi dispus să văd cam cum şi-au amenajat pe acasă, tocmai pentru a avea un termen de comparaţie”, a lansat edilul-şef al urbei o provocare către criticii proiectelor sale se modernizare urbană.

Foto: Iulia Kelt şi Internet

Citit 11244 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 00:19

33 comentarii

 • postat de Mircea
  Luni, 06 Mai 2019 08:29
  5.13.171.***
  Ati inecat totul in beton, nu stiu cine e arhitect sef in Galati, dar e clar ca nu va lasati pana nu distrugeti orice spatiu verde. Ce-aveti ma impotriva parcurilor???
  4
  12
  Raportează
 • postat de ne pasa de oras
  Duminică, 05 Mai 2019 12:44
  89.136.6.***
  pe bune?avem spatii verzi in galati?nu le sm cazut!am vazut doar gunoaie,materiale de constructii,masini parcate,iarba e crescuta pana la genunchi,capuse si purici peste tot, un oras mizerabil,spatiile verzi care mai exista sunt inchise cu ditamai lacatele de catre unii smecheri,care le au transformat in prelungiri ale garajelor;se apropie alegerile si astia inca nu s au apucat de treaba;stiti ca zilnic culegem capusele de pe hainele copiilor;daca foloseati solutii concentrate si cu simtul raspunderii nu mai existau capuse;dar cum voi doar aburiti cu aer si apa o sa ne trezim in curand cu o pandemie de boli;pe vremea lui ceausescu cand treceau avioanele su stropeau se simtea frate,ca nu puteai sta afara sau sa tii geamul deschis, te usturau ochii si gatul pe moment;si nu erau nici capuse nici tantari;asa ca nu mai mintiti si prostiti lumea;RUSINE!!!!!
  5
  11
  Raportează
 • postat de Teach
  Sâmbătă, 04 Mai 2019 07:29
  86.124.205.***
  Pe iarba nu se pot pune mese ale restauranteloe/teraselor din zona. Pe beton da ... A se vedea terasele din zona Tiglina 1, cele ce "fura", cu acte, din zona pietonala si ne trateaza la "misto" ca ei au acceptul primariei si ca legea spune ca daca lasa 1 m pentru pietoni ei au voie.
  1
  30
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 03 Mai 2019 20:20
  5.13.188.***
  Articolul iti da imaginea "profesionalismului" flacailor care conduc destinele orasului.
  Comparam Galatiul cu Sibiu, Brasov sau Cluj. Acolo turistii se inghesuie nu pentru o simpla piateta. Dar nu mai conteaza.
  Betonam deoarece pe pamant nu e iarba. Noaptea mintii !
  In orice oras civilizat, orice petec de pamant e "mana cereasca", e imediat transformat intr-o oaza de verdeata. La noi, se betoneaza pentru ca, in gandirea marelui strateg al orasului, acolo e pamant. Pai, da, e doar pamant si asta prin "grija netarmurita" a tuturor directorilor plantati politic in functii de conducere, pusi acolo sa munceasca pentru oras.
  Sunt hectare intregi de parloaga, care n-au vazut sapa si grebla de dinainte de '89.
  Conteaza studiile care arata ca spatiile verzi reprezinta "plamanii" oraselor ?
  Conteaza ca la numarul exorbitant de masini, majoritatea gunoaie pe roti, orice metru patrat de iarba e "medicament" pentru sanatatea louitorilor acestui oras ?
  Conteaza ca orice suprafata betonata e generatoare de praf, mizerie, iar vara betonul inmagazineaza si radiaza caldura, ducand la cresterea temperaturii ambientale ?
  Dar pentru orasele civilizate ale Europei, in care ne tot petrecem vacantele de ce conteaza ? De ce in lumea civilizata s-a ajuns sa-si amenajeze pe terasele cladirilor de birouri, spatii verzi ?
  Oamenii sunt inchistati si siderati, cand prostul gust, kitch-ul si mediocritatea sunt "proslavite" si aduse la rang de arta de niste habarnisti.
  4
  31
  Raportează
 • postat de Fără apă caldă de 2 ani!
  Vineri, 03 Mai 2019 13:03
  81.12.149.***
  Atentie, PERICOL public!
  Iesiti urgent la vot, că ne vom întoarce la dictatură în curând dacă nu vă implicaţi toţi!
  Ţara şi oraşul nu este pe drumul cel bun, fraţilor!
  Mafia PSD şi-a întins tentaculele peste tot.. şi încă mai sunt fraieri care pun botul la ceva "caşcaval" de la ei.
  6
  35
  Raportează
 • postat de Suparatu
  Vineri, 03 Mai 2019 09:06
  5.13.248.***
  Cand tampitii voteaza sa ne conduca tampiti ca ei.
  Nici nu mai are rost sa discutii cu PSDistii pt ca NU AU NIMIC IN CAP.
  Sunt idioti !
  Degeaba le explici - ma refer la votanti - ba babo o sa mori de arsita ca astia isi bat joc.
  Degeaba. Baba te catalogheaza ca sorosist paralel neo-marxist si gata pune stampila la 100 de ani "sa iasa Iliescu!".
  Fosilele astea vechi si scursurile astea noi din aparatul de stat ne-au terminat ca tara!
  7
  31
  Raportează
 • postat de Maxim
  Vineri, 03 Mai 2019 07:39
  109.166.139.***
  Sunt curios până unde se vor extinde terasele The Folly și Coffee House.
  0
  35
  Raportează
 • postat de tribul verde
  Vineri, 03 Mai 2019 07:37
  194.105.20.***
  Te duce mintea sa fii Primar cam cum o duce mintea pe Dancila sa fie prim ministru, acelasi aluat. Orasul rosu devine orasul de beton, la beton se fura mai bine decat la spatiile verzi.
  5
  29
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 03 Mai 2019 05:28
  213.233.103.***
  Bădiță ești sinistru. Ar trebui să te întorci la desenat trasee de tramvai închipuite și să lași pe alții să își bată capul cu legi privind spațiul verde.
  4
  17
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 03 Mai 2019 02:20
  92.86.49.***
  @Alta intrebare: Puteti sa vedeti proiectele citate pe internet. In unele cazuri nu era spatiu verde inainte de proiect. In altele, s-a betonat, dar e vorba de tari care au foarte mult verde, oricum. Sigur ca spatiul se putea moderniza, dar nu e bine ca s-a redus la jumate. Ne inecam in praf si arsita.
  3
  18
  Raportează
 • postat de Garda Elvețiană
  Joi, 02 Mai 2019 22:39
  188.24.206.***
  Părerea mea e"că bateți câmpii așa pe românește " afară din contră fac totul pentru a mări spațiul verde și spun asta după o experiență de 12 ani de occident pe viu și trăit direct la sursă ...așa că mai bine vă duceți acolo să le dați lecții și lor că pe noi nu ne convingeți
  4
  23
  Raportează
 • postat de Aderin
  Joi, 02 Mai 2019 22:35
  5.13.245.***
  Rușine Domnule Primar. Acuma dacă avem spatiu verde , asta înseamnă să îl reducem la o cifră la %, adică noi nu putem să din originali și să reconsolidam cu materiale de calitate, să FASONĂM cu cap copacii și să reamenajam, trotuarele, fântânele arteziene și dați la concurs acest proiect urban sau cum doriți să îl denumiți unei firme care după bunul plac zice și crede că ar fi mai bine că gălățeanul și omul ce merge prin zonele acelea să respire praf??! Mă întreb dar mă mir de n ori. Oare cine a avut interesul pentru acest ansamblu peisagistic.
  Vă aduc aminte că , copacii puși în fața la Dunărea si aproape de Romarta nu vor rezista mulți ani deoarece ce vor avea unde să își întindă rădăcinile; vor da de beton și se vor usca.
  3
  26
  Raportează
 • Joi, 02 Mai 2019 21:54
  89.136.231.***
  foarte bine ca scapam de jegul ala de ``spatiu verde``! ala nu era deloc spatiu verde. nici pe brailei pe squar nu este si nici prin cartiere. legea spatiilor verzi e o tampenie 100%, unele spatii verzi trebuiesc desfiintate, transformate-n parcari sau strazi, iar alte zone trebuiesc tranformate-n spatii verzi. tre' sa fie un echilibru specificat in elege. Am in cartier nenumarate ``aberatii stradale``, care nu pot fi rezolvate, ``pentru ca spatiu verde``, dar nu e absolut niciun spatiu verde!
  50
  7
  Raportează
 • postat de daniela
  Joi, 02 Mai 2019 20:57
  89.136.5.***
  Dupa ce economia orasului este la pamant edillii nostri dragi s-au gandit sa distruga si spatiile verzi, motivand intr-un mod aberant ca mai sunt si alte orase in care au fost facute astfel de *modernizari*. De vreo 3 ani tot vad prin oras, cartiere si parcuri copaci sanatosi si frumosi care sunt ciuntiți, lasati fara ramuri principale...... cica toaletați. Oare cine da astfel de ordine si elaboreaza astfel de proiecte are ceva in creier? Cum poti sa lasi persoane nespecializate sa taie precum Dorel copacii si gardurile vii, lasand doar niste cioturi? Daca tot se vrea modernizarea parcurilor sa se gaseasca specialisti care sa se muleze pe vegetatia existenta, nu sa vina cu proiecte funebre, sa dezradacineze copaci si sa toarne beton intr-un mod inestetic. Dar vad ca nu se doreste un oras curat si nepoluat, iar betoanele iau locul vegetatiei. Distrugeti tot ce mai avem bun in orasul asta, rusine sa va fie!
  3
  19
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 02 Mai 2019 18:46
  5.13.236.***
  Doar atit va rog!Priviti pozele Galatiului din anii 70-80!!!!!Si faceti o comparatie cu ce se intimpla acum in zonele mentionate!!Ca sa lasi o gaura de un metru patrat in jurul unui copac de 40 de ani este cretinism curat!In rest trebuie sa ne aducem aminte ca un anumit personaj politic a slutit teii din oras,a taiat copaci pe faleza exterioara etc!!!!!!!Se numeste Pucheanu!!!!!!!!!!!
  2
  23
  Raportează
 • postat de Lucia
  Joi, 02 Mai 2019 15:12
  193.231.148.***
  Daca e sa ne luam dupa justificarile primariei, vom vedea cum dispare si zona verde potcoava-trei star.
  Comenta cineva aici ca spatiile pietruite sunt mai usor de curatat. Fals! Ati vazut ce mizerabile sunt dalele abia montate pe trotuarul de la Sensiblu? Nici macar nu s-au obosit sa curete cimentul ramas de la montaj. Nu mai zic de mizeria lasata de concetateniii nostri. Iar la Potcoava au disparut suportii de lemn de pe asa zisele bancute.
  Si care este valoarea dendrologica a copacilor plantati in centru?

  Decat betoane, mai bine faceati 2 parcuri pentru cei mici. In toata zona centrala nu exista un parc amenajat pentru copii. De fapt, aceste spatii de joaca pentru copii lipsesc cu desavarsire in tot orasul.
  Trist.
  2
  18
  Raportează
 • postat de Maria
  Joi, 02 Mai 2019 14:52
  95.77.107.***
  ASFALT IN LOC DE SPATII VERZI IN SECOLUL XXI ??? Cei care au conceput/avizat proiectul acesta, cunosc clima Galatiului? Ar trebui s-o cunoasca. Dar prin acest proiect nu dau dovada ca stiu care e clima pe strazile orasului nostru. Cand 6 luni pe an te topesti la peste 40 grade C, intre soarele care arde si asfaltul care pastreaza caldura zi si noapte? Era unul din putinele locuri din Galati unde oameni, copii se puteau proteja de caldura insuportabila a verilor din Galati.
  Nu mai este, s-a terminat cu acest spatiu. E clar ca cei care au dat avizul proiectului au pus pe ultimul loc grija pentru sanatatea populatiei (indiferent de varsta).
  Din punct de vedere estetic tot ce vad in poze si pe teren este URAT! Cat se poate de URAT si de KITSCH!
  Si-au pus problema daca arborii ingropati in MORMINTELE pe care le-au facut in jurul lor (mai lasati la o parte vorbe pretentioase ca "valonare", nu conving pe nimeni- tot a morminte arata!) nu vor omora si pomii? Poate asta urmaresc.
  O INTREBARE FOARTE IMPORTANTA: tevile de apa care sunt acum la suprafata, vor fi introduse in pamant inainte de a da inghetul? Fiindca e pericol sa crape la inghet. Si in ritmul in care se lucreaza...
  Aceasta e o intrebare si pentru Viata libera.
  3
  22
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Joi, 02 Mai 2019 14:15
  81.12.149.***
  Domnule primar Pucheanu, nimeni nu spune ca nu vrem modernizare in acest oras uitat de timp, dar sunt unele chestiuni la care vrem raspunsuri si anume:
  - de ce nu aveti TRANSPARENTA fata de ce intentionati sa faceti in acest oras, prin afisarea in presa si pe panourile de la aceste santiere a schitelor cu viitoarele amenajari?
  - de ce nu faceti DEZBATERI PUBLICE inainte de a incepe un proiect si pentru a gasi cele mai bune solutii de la toti factorii interesati (societatea civila, specialisti, etc) in legatura cu o anumita tema de rezolvat?
  - de ce nu tineti cont cu adevarat de principiul DEMOCRATIEI PARTICIPATIVE in luarea deciziilor din comunitatea galateana?
  - de ce nu realizati CONCURSURI de IDEI atunci cand vreti sa gasiti cele mai bune solutii in anumite probleme importante ale comunitatii?
  - de ce nu ati realizat PISTE pentru BICICLISTI in circuite inchise pe trasee care sa lege intre ele CARTIARELE din Galati, precum si FALEZA Dunarii? Nu avem nici macar o bucla intreaga (marcata si in siguranta) in care sa ne plimbam comod cu bicicletele sau trotinetele!
  - de ce nu ati realizat pana acum in nicio zona de promenada, locuri in care cetatenii sa poata sta linistiti pe banci (apropo de socializare) la UMBRA atunci cand afara va fi soare puternic?
  Intrebarile ar putea continua, sunt sigur si cu cele din partea altor cetateni, dar cred ca nu veti tine cont decat de sarcinile de la Partid sau de propriile orgolii, asa cum ati facut si cand ati decis distrugerea Sistemului de Termoficare din oras! Evident tot prin .. solutii manipulate catre cetateni!
  2
  26
  Raportează
 • postat de lucian
  Joi, 02 Mai 2019 13:39
  79.3.97.***
  Altii ar da orice sa aiba spatii verzi! Ne scot ochii cu niste spatii cimentuite in mijlocul la imense oaze de vegetatie ( Chatenay-Malabry) sau spatii printre blocuri sau birouri. Dar chiar si aceste spatii cimentuite, au fost facute distrugand spatiul verde existent? Nu prea cred! Sa vedem la vara pe caldura cum ne sufocam facand promenada pe cimentul infocat! Ar trebui sa fie un spatiu de promenada, sau nu?Ecologistii nu se pronunta?
  3
  18
  Raportează
 • postat de Georgel
  Joi, 02 Mai 2019 11:41
  89.137.231.***
  Și totuși, chiar dacă e dur spus, e în mod sigur foarte adevărat: "Cei născuţi mai devreme au o formă de a fi închistaţi atunci când lucrurile se schimbă faţă de cum le ştiau ei de 50 de ani”.

  Ca dovadă în politică, a trebuit ca românii să fie bătuți ca să ”intre la colectivă”, iar acum trebuie bătuți ca ”să iasă”.

  Lăsați spațiile verzi comuniste din buricul târgului, mai bine vedeți cu cine votați...
  47
  11
  Raportează
 • postat de MM
  Joi, 02 Mai 2019 11:19
  82.137.13.***
  Mda, așa de bine au făcut panta de scurgere a apei de ploaie, de pe trotuar încât pe trotuarul deja finisat, din față de la pizzeria LUCA (fosta Librăria Centrală), apa de ploaie băltește!
  P. S. Întrebare pt. administratorul site-ului Viața Liberă. Dacă tot verificați comentariile înainte de a posta pe site, ceea ce văd ceva normal, nu puteți face în așa fel să putem atașa și poze doveditoare pe lângă comentarii?
  2
  44
  Raportează
 • postat de Alta intrebare :
  Joi, 02 Mai 2019 10:44
  185.216.35.***
  spatiile alea pietonale din strainatate, pe care le dati exemplu, au fost inainte de amenajare spatii verzi (si apoi betonate) , cum se face la noi , sau erau si inainte asfaltate , fara iarba ???
  4
  30
  Raportează
 • postat de caddy
  Joi, 02 Mai 2019 09:53
  89.238.225.***
  O sa arate trasnet, felicitari !! La cat mai multe proiecte, ca sa se tavaleasca hastagistii, propagandistii si oile.
  67
  11
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Joi, 02 Mai 2019 09:35
  84.117.41.***
  E un arhitect funebru...sa plece!
  Priviti ce mizerie a facut la Potcoava si Dunarea
  ce kitsch mizerabil, lucrari neprofesioniste
  culori mortuare, parca esti in cimitir
  10
  76
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Joi, 02 Mai 2019 09:29
  194.105.20.***
  Nu m-a putut convinge - va fi un parc de piatra dupa model occidental (de fapt, parcul de piatra costa fff mult - deci COMISIOANE GRASE, apoi e mai usor de curatat, dar n-NIMENI nu se gandeste si la sanatatea orasenilor - OBSERVATI va rog, toate pozele sunt din zone cu birouri si apartamente pentru "corporatisti", adica oameni activi si cu resurse ridicate, care merg la sala zilnic - la NOI, in zona sunt majoritar pensionari care prefera un spatiu verde chiar daca nu sepoate aseza pe el)
  8
  50
  Raportează
 • postat de Galateanul revoltat.
  Joi, 02 Mai 2019 09:29
  81.12.150.***
  Sunteti jalnici !!!
  Autorităţile ne-au oferit, link-uri, exemple similare de intervenţii urbane realizate în alte oraşe europene,. Cum naiba sa compari Galatiul cu Stocholm, Madrid, Chatenay-Malabry, Franţa sau Copenhaga,? Ce? Voi va comparati cu administratiile locale respective?
  Ati distrus un centru vechi.
  Rusine sa va fie ! RUSINE !!!
  7
  73
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Joi, 02 Mai 2019 09:21
  86.124.203.***
  La Spicu DE CE au facut in jurul copacilor acele gramezi de pamint parca ar fi niste MORMINTE ? In locul spatiului verde distrus cel putin locuitorilor din zona li se vor acorda GRATIS MASTI SI TUBURI CU OXIGEN in compensatie cu oxigenul pierdut prin diminuarea spatiului verde ?
  7
  53
  Raportează
 • postat de Geronimo
  Joi, 02 Mai 2019 09:10
  5.13.204.***
  "Cei născuţi mai devreme au o formă de a fi închistaţi atunci când lucrurile se schimbă faţă de cum le ştiau ei de 50 de ani”, a afirmat Ionuţ Pucheanu. Dincolo de constarea general jignitoare la adresa celor vârstnici, este o mostră elocventă de gândire nouă, revoluționară, pesedistă! Pe când demarați acțiunea de evacuare din văgăuna Galați a celor născuți acum 50 de ani, a căror închistare vă împiedică agresiv să fiți un edil adevărat? Căci constat cu tristețe, dar fără surprindere, că pentru dvs. a fi Primar, înseamnă doar "a fi cel dintâi". Poate chiar "unicul". Sigur veți fi! Dar nu în sensul bun.
  7
  66
  Raportează
 • postat de GALATEANUL
  Joi, 02 Mai 2019 08:01
  83.103.186.***
  ORIBIL...
  8
  54
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Joi, 02 Mai 2019 06:58
  86.124.202.***
  o mare porcarie! insotita de gargara de specialitate! o sa fie tare interesant daca o veni un primar sa darime timpeniile astuia si sa puna iarba si tufisuri fara valoare dendrologica in locul betonului, tot pe banii comunitatii!
  7
  57
  Raportează
 • postat de Gigi
  Joi, 02 Mai 2019 01:58
  109.166.135.***
  Am convingerea ca sigur nu mai iesi primar!
  7
  65
  Raportează
 • postat de Gurzu
  Joi, 02 Mai 2019 00:26
  89.137.225.***
  Poate e mai bine să așteptăm să fie gata, apoi ne dăm cu părerea.
  74
  32
  Raportează
 • postat de Intrebare pentru Primarie :
  Joi, 02 Mai 2019 00:25
  185.94.192.***
  de ce ati macelarit copacii de pe strada Basarabiei , intre Domneasca si Traian ??
  Prin anii '90 pe vremea lui Durbaca , s-a intervenit si atunci la aceasta strada , taindu-se copacii , dar la terminarea lucrarilor s-au replantat altii !
  Sunteti mai incuiat la minte ca alti fosti primari !
  15
  94
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.