Vineri, două ore fără transport în comun. Ce spune directorul Transurb

Vineri, două ore fără transport în comun. Ce spune directorul Transurb
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Astăzi, 9 mai, se împlinesc trei ani de când celebrele maxi-taxi au dispărut, lăsând pe trasee doar mijloacele de transport în comun ale Transurb. Mâine, pe 10 mai, gălăţenii vor avea ocazia să afle, timp de două ore, ce înseamnă ca autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele să nu circule, pentru că va fi grevă de avertisment a angajaţilor companiei publice de transport local.

Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb a decis, marţi seara, declanşarea grevei de avertisment.

„Vineri, 10 mai, între orele 12,00 – 14,00 va fi grevă de avertisment la Transurb. În acest interval orar, vor circula doar cursele convenţie, nu şi mijloacele care asigură transportul public în comun, care se vor aduna la capetele de linie. Pentru a nu bloca traficul pe străzi, autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe care ora 12,00 le va prinde pe traseu îşi vor continua cursa până la capătul de linie, acolo unde vor şi rămâne până la ora 14,00”, ne-a declarat preşedintele Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb, George Preda.

Decizia declanşării grevei de avertisment a fost luată pe fondul eşuării ultimei runde de negocieri privind Contractul Colectiv de Muncă şi creşterile salariale dorite de angajaţii Transurb. Dar sindicaliştii susţin că, prin greva de avertisment, încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la tot ceea ce se întâmplă cu societatea: lipsa investiţiilor de orice natură, condiţiile precare de muncă, dar mai ales lipsa mijloacelor de transport pe care gălăţenii o resimt din plin atunci când autobuzul pe care îl aşteaptă nu mai vine deloc!

„Să ştiţi că nu ne-a fost deloc uşor să luăm această hotărâre privind greva de avertisment, decizie care nu aparţine doar membrilor biroului de conducere al sindicatului. La şedinţă au mai participat şi vreo 20-30 de oameni care ne-au şi reproşat că ne jucăm cu ei, că nu se poate să dureze negocierile trei luni, fără rezultat! Singurul nostru regret este că prin greva noastră de avertisment vor fi afectaţi călătorii. Printre aceşti călători sunt şi soţiile şi copiii noştri, care circulă tot cu Transurb! Dar nici aşa cum merg lucrurile în prezent nu se mai poate!”, ne-a declarat liderul de sindicat, George Preda.

Ce spune directorul Transurb

Directorul general al SC Transurb SA, Mihai Cadinoiu, ne-a declarat că a fost informat, ieri dimineaţă, cu privire la intenţia sindicaliştilor de a face grevă de avertisment şi a explicat motivele pentru care nu a putut fi acceptată revendicarea salarială a angajaţilor: „Pierderile generate de activitatea societăţii pe anul 2018 sunt de 13,5 milioane de lei, pierderi foarte mari care, legal, nu ne-ar permite nicio creştere salarială pentru anul 2019. Dar aplecându-ne către latura umană, am zis să reflectăm acest decalaj între salariul minim pe economie de la 1.900 şi 2.080 să-l reflectăm în negocierile făcute, şi asta e singura posibilitate a noastră de a creşte salariile. În schimb, ei solicită o majorare de 400 de lei pe salariat, ceea ce, din punctul de vedere al administraţiei, nu poate fi luat în calcul”.

Mihai Cadinoiu a declarat că se vor face toate eforturile pentru ca transportul în Galaţi să fie cât mai puţin afectat pe perioada grevei de avertisment. Şi a precizat că, şi în cazul unei greve generale, Transurb trebuie să asigure 30 la sută din capacitatea de transport necesară în municipiul Galaţi.

Operatorul de transport numără 769 de salariaţi din care 429 sunt şoferi. Conform directorului Cadinoiu, salariul minim tarifar în Transurb este de 2.120 de lei, iar media salariului este de 4.350 de lei brut.

Citit 20361 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 22:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.