Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
14 comentarii

„Data finalizării lucrărilor: 02.05.2019”, scrie negru pe alb pe panoul de şantier al obiectivului „Sistematizare zona Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu”, panou care zace înconjurat de bălării, gunoaie şi de resturi de materiale de construcţii, în vecinătatea unei canalizări cu capacul proptit pe-un lemn. Lucrarea este departe de a se fi terminat, şi zace abandonată de mai bine de două luni, în vreme ce gălăţenii care locuiesc în Ţiglina I sunt nevoiţi să îndure praful, noroiul şi bălţile cu apă împuţită întrebându-se când se va finaliza investiţia.

Sesizare primită după o lună și jumătate de la ultimul articol pe temă 

„Vă rog să ne ajutaţi cu o informaţie. Demersurile personale nu sunt luate în considerare, dar sper că dumneavoastră - Presa - veţi primi un răspuns la întrebarea: când se finalizează (fie şi estimativ, dar onest!) lucrările din zona CNMK /Tribunal.

Menţionez că din aprilie nu s-a mai lucrat deloc, în martie şi aprilie s-a lucrat în ritm normal, iar până atunci, sporadic”, este mesajul pe care l-am primit la redacţie. Multiple asemenea întrebări au fost postate şi pe paginile de socializare ale Primăriei municipiului Galaţi şi ale primarului Ionuţ Pucheanu, dar nu au primit niciun răspuns. Tocmai de aceea, am mers la faţa locului pentru a vedea care este situaţia, şi am solicitat Biroului de Presă al Primăriei să ne răspundă la câteva întrebări.

Dezastru la fața locului, exact ca la începutul lui mai

Joi, când am ajuns în zona Colegiului Naţional „Mihail Kogălniceanu” (CNMK) de dezlănţuise o ploaie abundentă, şi totul era inundat. Nu am avut curajul să înaintăm prin apă de teamă să nu cădem în vreo groapă nesemnalizată. Am revenit vineri după-amiază şi am descoperit un şantier abandonat. Bălţi cu apă împuţită, noroi, alei şi trotuare neterminate, borduri înalte, canalizări supraînălţate, bălării crescute în voie, pietriş prin care se infiltrează apa, printre care sunt nevoiţi să facă slalom gălăţenii.

„Nu mai au bani să termine lucrarea sau aşteaptă să vină altă campanie electorală ca să se apuce de treabă?! De lucrat, nu lucrează nimeni! Aici erau multe utilaje, acum nu mai e niciunul”, ne-a atras atenţia o locatară a zonei arătându-ne zona împrejmuită a amenajării de şantier.

În zona Şcolii nr. 2, beciurile garajelor demolate au devenit focar de infecţie şi gunoaie. O situaţie mult mai gravă decât era pe 10 iunie, când Viaţa liberă a scris despre ele. Nu s-a luat nicio măsură!

Ce spune Primăria Galaţi despre termenele lucrării

La solicitarea noastră privind obiectivul "Sistematizare zona CNMK", Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galați ne-a transmis că „ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 11.07.2018, iar durata inițială de execuție a lucrărilor a fost de 11 luni, respectiv până la data de 11.06.2019. Începând cu data de 20.12.2018, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, s-au sistat timp de două luni lucrările. Precizăm că s-au executat și lucrări suplimentare în cadrul amplasamentului, la sistemul de termoficare, respectiv pentru reactivarea punctului termic din zonă aferent blocurilor ”A”. Implicit și termenul de execuție a lucrărilor a fost prelungit cu două luni”, spune Primăria.

„Lucrările din etapele 1 și 2 (de pregătire pentru turnarea asfaltului) s-au realizat în proporție de 80 la sută. Au mai rămas de executat lucrările din etapa a treia (de suprastructură, iluminat public și sistem de canalizare), cu precizarea că urmează să fie obținută autorizația de construire necesară pentru derularea acestei etape și demararea lucrărilor în continuare. Astfel, estimăm că lucrările se vor finaliza în cursul lunii septembrie”, susţine administraţia locală.

Conform Primăriei, lucrările sunt executate de către SC CITADINA 98 SA (proiectare și execuție), iar valoarea inițială a acestora a fost de 4.337.950 de lei fără TVA. În urma actualizării prețurilor, s-a realizat o suplimentare de 636.824 lei fără TVA, la solicitarea constructorului și având la bază OUG 114/2018.

Ce se va realiza

Reamintim că sistematizarea zonei din Ţiglina I este unul dintre primele proiecte de restructurare urbană iniţiate de primarul Ionuţ Pucheanu care, fiind absolvent al CNMK, este familiarizat cu plusurile şi minusurile zonei. Demersurile pentru acest proiect au început încă din decembrie 2016 când firma Atu Consulting SRL a primit misiunea de a realiza documentaţia de avizare a intervenţiei, contra sumei de 85.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. În martie 2017, aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii.

După cum v-am mai informat, prin contractul de lucrări se va realiza o cale de acces auto şi pietonal pentru decongestionarea traficului între străzile Prelungirea Coşbuc şi Regiment 11 Siret, şi vor fi amenajate 365 de locuri de parcare. Vor fi refăcute aleile de acces şi trotuarele se va crea un loc de joacă în vecinătatea Şcolii Gimnaziale nr. 2 şi a CNMK. Spaţiile verzi vor fi reamenajate în întregime iar instalaţiile de iluminat public vor fi modernizate făcându-se trecerea la iluminat pe LED pentru un consum redus de energie electrică, iar cablurile vor fi coborâte în canalizaţii subterane.

Foto: Bogdan Codrescu, Anca Melinte

Citit 4998 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2019 00:02

14 comentarii

 • postat de Akbar Luni, 24 Iunie 2019 19:13 5.13.130.*** Link la comentariu
  0
  6

  Primaria Galati a realizat tarziu ca, din cele 11 luni de executie a lucrarilor, cam 2 sunt de iarna serioasa. Si, in spiritul traditional, s-a luat o pauza. Pauzele lungi si dese cheia marilor succese.
  Se stie de pe vremea piramidelor si a Atlantidei, ca nu se pot executa nici in ritmul propus si nici in volumul estimat, lucrari constructii, in perioada de iarna, dar asta mai putin conteaza pentru unii.
  Si din 11 luni, s-au facut 9.
  Avand in vedere suplimentarea de fonduri aprobata, un calcul de clasa a IV-a ne indica o majorare a preturilor, in 11 luni, cu 14,7 %, in guvernarea care tot trambita stabilitate financiara si liniste monetara.
  Lucrul "galatean" facut !

  Raportează
 • postat de ceatean Luni, 24 Iunie 2019 13:00 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  25

  Galatiul este abandonat. Lucrarea data cadou la firmele de constructii, nu se termina din cu totul alte cauze, intrucat motivele expuse sunt minciuni si prostii cum sustin de fiecare data autoritatile cA sa aoarma prostii, adica noi care le platim salariile. EU II CONCEDIEZ PE TOTI.
  RUSINE.

  Raportează
 • postat de Radu Galateanul Luni, 24 Iunie 2019 11:28 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  26

  Bine, nu lucrezi, nu lucrezi, ca ploua, ca e canicula..dar de ce lasi mizerie in urma ta?
  Pucheanule asa vezi tu orasul nostru? Mai ai putin si pleci de la Primarie asa cum ai venit: ZERO.

  Raportează
 • postat de Zdrang Luni, 24 Iunie 2019 10:14 95.76.37.*** Link la comentariu
  0
  37

  Stilul asta pueril si ipocrit al primariei de a-si masca neputinta si de a acoperi totodata constructorii favoriti nu-i nou. Doamne fereste sa se termine in Galati o lucrare la termen!
  Auzi scuza penibila: "Începând cu data de 20.12.2018, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, s-au sistat timp de două luni lucrările."
  Pai cand s-a incheiat contractul nu se stia ca intre iulie 2018 (data inceperii lucrarilor) si iunie 2019 (data cand trebuie finalizate) sunt cateva luni de iarna in care nu se poate lucra?
  Si pentru faptul ca acum nu se mai lucreaza ce scuza au (ca primaria nu a mai zis nimic despre asta)? Ca a venit vara si e prea cald?

  Raportează
 • postat de A patra putere in stat Luni, 24 Iunie 2019 08:55 82.137.13.*** Link la comentariu
  0
  28

  Oricum, lucrarea e intr-un stadiu mai avansat fata de drumul dintre bd. Dunarea si turn tv, prin curtea politiei de frontiera.
  Nici nu ne-ar mai interesa cand s-ar finaliza acasta lucrare, care mai are un pic si se expira termenul limita pentru care s-a obtinut acordul MAI prin OG.
  Doar sa vedem un santier inceput acolo, cu niste gropi, balti si noroaie. Lasat asa abondonat, pana la alte alegeri.
  Apropo, de ce trebuie ca politia de frontiera sa ocupe atat teren intravilan, in sud-vestul orasului, cand frontiera e in directie opusa? Puteti admira panorama de la inaltime, servind o ingheta in restaurantul din varful turnului. Terenuri de fotbal, tenis, pajiste.
  Un focus pe subiect se poate ?
  Stim si noi, tocmai s-a retras firma contractoare (cu ce sanctiuni?), trebuie refacuta licitatia, bla-bla ...
  Asa cum ati scris, dvs. Presa puteti puteti mai multe.

  Raportează
 • postat de DOMNUL PANAIT Luni, 24 Iunie 2019 08:40 86.34.187.*** Link la comentariu
  0
  34

  Parca suntem cretini , absolut nicio lucrare nu este dusa la bun sfarsit , indiferent ca este vorba de asfaltare de strazi , de amenajat ceva , de facut ceva parcari , absolut mereu se lasa cate ceva neterminat , eu nu inteleg cum naiba fac receptia la lucrari ??

  Raportează
 • postat de Alin Luni, 24 Iunie 2019 08:35 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  34

  Incepem peste tot sa vada lumea ca se face ceva. Despre finalizare mai vedem.

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 24 Iunie 2019 08:14 213.233.85.*** Link la comentariu
  0
  27

  Da, a venit musonul și nu se poate lucra. De când mama m-a făcut n-am auzit scuză mai penibila că asta. Bine că v-ați apucat de scos bordurile din fața blocului PS11, din același cartier, ați lăsat un șanț adânc, care la fiecare ploaie se umple cu apă. Mai grav este că au apărut surpări ale trotuarului și ale căminelor de canalizare. Nu am mai văzut pe nimeni sa lucreze de vreo lună și ceva

  Raportează
 • postat de Eu Luni, 24 Iunie 2019 07:49 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  5

  Aderin.Numai are Menaromul oameni ca sa mai lucreze la piata...

  Raportează
 • postat de Virgil Luni, 24 Iunie 2019 06:53 86.124.203.*** Link la comentariu
  0
  19

  Astazi este 24 iunie 2019. Pe data de 4 iunie se anunta: „Amenajare arteră de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri”, este investiţia pentru care Primăria Galaţi tocmai a scos la licitaţie un contract cu o valoare estimată de 4.352.053 de lei fără TVA. Este mult aşteptatul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră, pentru realizarea căruia administraţia locală a atribuit, în 2016, un contract în valoare de 3.388.039 de lei, firmei Lemacons. Potrivit city-managerului Marius Humelnicu, firma a renunţat la această lucrare, contractul a fost anulat, prin urmare administraţia locală a scos la licitaţie execuţia acestei artere.
  Ofertele din partea constructorilor interesaţi sunt aşteptate până pe 20 iunie, iar criteriul de atribuire a contractului este „preţul cel mai scăzut”. Vreo veste ??? Incepind cu data de 24 iunie 2019 sunt anuntate pentru 7 luni, lucrari pe B-dul Brăilei între sensul giratoriu de la Drumul de Centură şi intersecția cu strada Frunzei. Traficul auto catre centru si valea orasului (faleza superioara) va fi preluat de B-dul Dunarea strada Otelarilor si strada Stadionului ?

  Raportează
 • postat de JAN Luni, 24 Iunie 2019 03:38 188.24.228.*** Link la comentariu
  0
  24

  Tot cartierul Tiglina 1 e rascolit de lucrari neterminate ,Primaria mereu are raspunsurile pregatite , dar mizeria ,nepasarea se abate asupra cetateanului incepind din fata cinematografului pina la zona Penny -Tribunal va-ti batut joc de acest cartier si nu numai , faceti santiere in tot orasul vezi zona Centru neterminata nefinisata nici macar terminata nu au pus asfalt acolo unde troleile fac dreapta cind pleaxca din statia centru ,gropi si santuri in carosabil in plin centru ,santul care inconjoara Tiglina1 plus lucrarea aferenta neterminata acum incepeti si in micro19 tot un balamuc o sa fie in oras , macar terminati ce a-ti inceput ,nu pot sa spun decat RUSINE SI NEPASARE.

  Raportează
 • postat de Andrei Vlad Luni, 24 Iunie 2019 00:38 82.137.11.*** Link la comentariu
  4
  71

  Acest oraș este în agonie din toate punctele de vedere.Depopulare masiva,lipsa de investiții și locuri de munca,transport public pus pe butuci,rețea de apă și canalizare în colaps,gunoaie,bălării ,țânțari.Nu exista o țâșnitoare de apă pe faleza,un ștrand,nimic bun în acești trei ani de administrație catastrofală.Santierele abandonate și betoanele puse pe spațiul verde ,nu da girul că acest primar a reușit să facă ceva bun.O ruina de oraș a mai rămas din Galați.Vom parasi
  multi tristul nostru oraș.

  Raportează
 • postat de x Luni, 24 Iunie 2019 00:38 95.76.0.*** Link la comentariu
  3
  67

  Minciună: numele tău e pesede.

  Raportează
 • postat de ADERIN Luni, 24 Iunie 2019 00:23 5.13.216.*** Link la comentariu
  0
  54

  De piata din Micro 17 nu se mai aude nimic?
  Au ramas schelele si scheletul.
  Domnule primar mai stiti cand trebuia finalizata aceasta lucrare, sau nu mai au bani pentru a termina ce au inceput?!
  Oare , o fi rentabil sa muncesti cu Statul :)) ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.