Galaţiul se ”înfrăţeşte” cu un oraş american

Galaţiul se ”înfrăţeşte” cu un oraş american
Înţelegere de cooperare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

După înţelegerea de cooperare cu municipiul Cahul din Republica Moldova, aprobată în primăvara anului trecut, aleşii locali vor trebui să-şi dea votul pentru o nouă "înfrăţire". De această dată, este vorba despre oraşul Fresno, Comitatul Fresno, din California, Statele Unite ale Americii.

Oraşul Teilor (ce a mai rămas din el) se pregăteşte să-şi dea mâna cu Fresno, un oraş din partea de sud a văii centrale a Californiei, "renumit pentru abundenţa copacilor de frasin de-a lungul râului San Joaquin", după cum se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre ajuns în atenţia consilierilor locali.

"După zona metropolitană a oraşului Sacramento, Fresno este cea de-a doua zonă metropolitană a Văii centrale californiene. În ultimii ani, numeroşi români s-au stabilit în statul american California (128.133), activând în cele mai variate domenii. De la medical şi IT, la servicii publice, această puternică şi activă comunitate de români, având inclusiv o biserică ortodoxă, este implicată în numeroase proiecte ale comunităţii", justifică autorităţile necesitatea unei înţelegeri de cooperare.

Obligaţii asumate

În documentul de cooperare, cele două administraţii semnatare se angajează că vor sprijini dezvoltarea relaţiilor bilaterale în următoarele domenii: administraţie publică locală, comerţ, agricultură, educaţie, cultură, sănătate, mediu, turism, sport, situaţii de urgenţă, protecţie socială şi servicii de utilitate publică şi că vor analiza posibilităţile de promovare a unor proiecte de dezvoltare economică şi socială. Mai mult, sunt vizate chiar proiecte care pot beneficia de susţinere financiară a Uniunii Europene.

Documentul mai prevede participarea la târguri şi expoziţii organizate în cele două state, vizite reciproce, dar şi schimburi de experienţă şi de bune practici privind salubrizarea, transportul în comun, circulaţia rutieră, apa şi canalizarea, dar şi soluţionarea problemelor care apar la nivelul comunităţilor.

"Vor fi încurajate vizitele între locuitorii din Galaţi şi din Fresno pentru crearea de asociaţii de prietenie. Întâlniri ale delegaţiilor oficiale, conduse de primar sau de către alţi reprezentanţi desemnaţi, vor avea loc periodic, în mod alternativ, în Galaţi şi în Fresno", se mai arată în înţelegerea de cooperare care va fi încheiată pe durată nedeterminată.

Citit 6136 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.