Contract semnat pentru 40 de autobuze Euro 6. Primarul anunţă licitaţia pentru 20 de autobuze hibrid

Contract semnat pentru 40 de autobuze Euro 6. Primarul anunţă licitaţia pentru 20 de autobuze hibrid
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Gălăţenii ar putea călători de la 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, cu 40 de autobuze noi, Euro 6, de mare capacitate, pentru care contractul a fost semnat, ieri, de Mihai Cadinoiu, directorul general al SC Transurb SA, şi Silvia Colacea, director executiv al SC BMC Truck & Bus SA, unic distribuitor în România al autovehiculelor BMC. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, urmează să fie lansată şi licitaţia pentru primele 20 de autobuze hibrid.

"Astăzi vrem să arătăm că se poate ca, după un an de la preluarea mandatului de director general, să aducem 40 de autobuze noi. Nu sunt turcisme, aşa cum spun unii, sunt autobuze de marcă, autobuze care au motorizare americană, motoarele sunt asamblate în Anglia, cutia de viteze şi punţile sunt nemţeşti. Aceste autobuze vor fi în Galaţi până la sfârşitul lunii noiembrie, iar de la 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, vor rula pe traseele oraşului", a declarat directorul Transurb, Mihai Cadinoiu.

Silvia Colacea, director executiv al SC BMC Truck & Bus SA, a ţinut să spună că semnarea contractului înseamnă, automat, lansarea în lucru a mijloacelor de transport la fabrica din Izmir, Turcia, unde au fost produse, din 1961 încoace, peste 300.000 de autovehicule, exportate în peste 80 de ţări, printre care şi România.

Cum vor arăta autobuzele

Potrivit Silviei Colacea, autobuzele vor avea 12 metri lungime, podea coborâtă, sistem de înclinare astfel încât accesul călătorilor să fie cât mai facil şi rampă pentru accesul persoanelor cu handicap, plus buton exterior de deschidere pentru acestea.

Cu o capacitate de transport de minimum 85 de persoane - Silvia Colacea spune că încap şi 100 - vehiculele sunt dotate cu instalaţie de aer condiţionat, camere de luat vederi şi afişaj al traseului. Caroseria este supusă unui proces de cataforeză, care asigură un grad anticoroziune foarte ridicat, inclusiv o durată de viaţă mult mai mare.

Turcii vor asigura asistenţa tehnică pe toată perioada de garanţie: 37 de luni pentru autobuz în ansamblul său, dar sunt şi echipamente principale - motor, cutie de viteze - pentru care se acordă o garanţie suplimentară de aproximativ 350.000 de km în plus faţă de cele 37 de luni. De asemenea, opt salariaţi din personalul tehnic al companiei Transurb vor beneficia de un training în Turcia, pentru a şti cum să intervină în cazul eventualelor defecţiuni.

Cine plăteşte

Valoarea celor 40 de autobuze se ridică la 26.246.000 de lei fără TVA. Pentru a putea plăti aceşti bani, prin votul aleşilor locali, capitalul social al Transurb a fost majorat cu această sumă. Banii vor veni dintr-un nou credit bancar, pe care Primăria Galaţi îl contractează, împrumut din care ar urma să fie plătită şi achiziţia primelor 20 de autobuze hibrid.

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, ieri a fost predat caietul de sarcini Serviciului Achiziţii Publice şi urmează ca licitaţia să fie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Câte mijloace de transport ne trebuie

"Sperăm ca în primăvara anului viitor să putem avea pe străzi încă 20 de autobuze noi, hibrid. Culoarea lor va fi RAL 5018, la fel ca a troleibuzelor - culoarea transportului în comun la Galaţi", a precizat primarul.

Acesta a făcut un bilanţ al mijloacelor noi de transport de care Galaţiul ar urma să beneficieze, fără a mai pune la socoteală cele 17 troleibuze noi care circulă deja pe trasee: 40 de autobuze Euro 6 care ar urma să vină în noiembrie, 20 de minibuze contractate de Primărie, din care primul ar urma să ajungă în a doua jumătate a lunii august, iar restul în noiembrie anul acesta, la care se adaugă cele 20 de autobuze hibrid care vor fi scoase la licitaţie. "Sunt 80 de autobuze pe care le vom schimba în mai puţin de un an de zile. Eu zic că e o rată bună", a estimat edilul-şef, luând în calcul faptul că în acest moment sunt folosite în transport 90 de autobuze.

Conform managerului Transurb, parcul necesar Galaţiului ar fi de 135 de mijloace de transport (autobuze, troleibuze şi tramvaie).

Citit 4910 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.