Cine pe cine păcăleşte în Consiliul Local Galați. Cum puteau ajunge 160.000 de euro la buget
Foto: Bogdan Codrescu

Cine pe cine păcăleşte în Consiliul Local Galați. Cum puteau ajunge 160.000 de euro la buget
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

"Te-am păcălit!"/ - "Aşa păcăliţi toţi gălăţenii, domnule primar!"/ - "Eşti singurul care poate fi păcălit!". Amuzant sau nu, acest schimb de replici a avut loc în plenul recentei şedinţe ordinare a aleşilor local, între primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, şi consilierul PNL Onuţ Atanasiu. Cu sau fără discuţii acide, rezultatul a fost respingerea vânzării a patru terenuri, care ar fi putut aduce 116.224 de euro la bugetul local. A picat, de asemenea, la vot şi concesionarea prin licitaţie publică a unui teren.

Aşa cum aţi mai putut citi în "Viaţa liberă", vânzările şi concesionările de terenuri sunt respinse, de o bună bucată de vreme, prin voturile consilierilor opoziţiei (PNL, PMP şi independenta Simona Vreme). Iritat de situaţie, la şedinţa din iunie, primarul Ionuţ Pucheanu a promis că până la sfârşitul mandatului nu va mai propune vreo vânzare de terenuri, indiferent cine şi ce îşi va dori să cumpere. Şi asta pentru a le demonstra aleşilor opoziţiei că bugetul Galaţiului, indiferent de creşteri salariale şi de investiţii, poate supravieţui şi fără aceste vânzări.

Şi totuşi, la şedinţa din 31 iulie a Consiliului Local, pe ordinea de zi au ajuns cinci proiecte de hotărâre privind concesionarea unor terenuri şi patru vânzări. Iată ce au decis aleşii.

Patru aprobate, una nu

Potrivit noului Cod Administrativ, concesionarea unor terenuri este aprobată cu votul majorităţii consilierilor, nu mai are nevoie de două treimi, ca până acum. Prin urmare, au fost aprobate cu câte 14 voturi concesionarea prin licitaţie publică a următoarelor terenuri: 207 mp, pe strada Mioriţei nr. 45, cu un preţ de pornire de 36,54 lei/ mp/ an fără TVA; 346 mp, pe strada Spaniolă nr. 2, cu un preţ de pornire de 15,03 lei/ mp/ an fără TVA; 560 mp, pe strada Tecuci nr. 159, cu un preţ de pornire de 28,36 lei/ mp/ an fără TVA.

Pentru că din sală a ieşit un consilier, a fost respinsă, cu doar 13 voturi favorabile, concesionarea prin licitaţie publică a unui teren de 220 mp, situat pe strada Movilei nr. 78, cu preţul de pornire de 39,40 lei/ mp/ an fără TVA.

Ulterior, a primit 15 voturi favorabile concesionarea pe 49 de ani a terenului de 10 mp situat pe strada Traian Vuia nr. 23 S9, cu o valoare a redevenţei de 14,28 lei/ mp/ an, fără TVA.

Dispute

Pentru că pe ordinea de zi urmau la rând patru vânzări de terenuri, consilierul Onuţ Atanasiu a ţinut să-i amintească primarului de promisiunea făcută la şedinţa trecută, potrivit căruia nu vor mai fi supuse votului vânzări de terenuri. "Te-am păcălit!", a replicat, ironic, primarul. "Aşa păcăliţi toţi gălăţenii, dle primar! E printre promisiunile pe care le-aţi făcut şi aţi uitat să vă ţineţi de ele", a spus liberalul, dar primarul l-a contrazis: "Eşti singurul care poate fi păcălit! Crede-mă, de asta am şi încercat şi mi-a şi ieşit!". "Dl preşedinte, vă rog să luaţi atitudine faţă de dl primar, faţă de promisiunile dlui o să ia atitudine gălăţenii", a cerut Onuţ Atanasiu. "Realizaţi ridicolul?", l-a întrebat Pucheanu.

Apelul lui Picu Roman

Viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman a încercat să calmeze spiritele: "Urmează patru proiecte pe ordinea de zi privind vânzarea unor terenuri. Domnii de la liberali întrebau la începutul şedinţei cum facem venituri la bugetul local şi mi s-a părut o întrebare de dreapta, o întrebare pertinentă. Şi iată că am ajuns la nişte puncte pe ordinea de zi care ne permit să facem nişte venituri la bugetul local. Sunt vânzări de terenuri absolut legale, corecte şi la preţuri foarte mari pentru piaţa din Galaţi: 51 de euro pe strada Garofiţei, la gardul Combinatului, înseamnă 112.000 de euro numai dintr-o vânzare. Sunt, în total, 161.000 de euro care putea să vină la bugetul local. Mai spuneaţi de dl primar că a promis şi nu s-a ţinut de cuvânt. Dvs şi noi venim la o şedinţă, după care plecăm acasă. Primarul rămâne aici şi în fiecare zi este aşteptat de o sumedenie de oameni la uşă, cu problemele lor care cer rezolvări. În spatele fiecărei cereri de genul acesta stă poate o dramă umană, un credit bancar, o afacere care ar putea să înflorească", a spus Picu Roman, reamintind de principiul satisfacerii interesului public înaintea celui individual sau de grup şi făcând apel la un vot favorabil. Răspunsul? Un set de ironii şi patru proiecte picate.

Vânzări respinse

A fost respinsă vânzarea cu 51,16 euro/ mp a terenului de 2.197 mp situat pe strada Garofiţei nr. 8. De asemenea, au picat vânzarea cu 187 euro/mp, fără TVA, a terenului de 63 mp, de pe strada Brailei nr. 163B E1 şi vânzarea cu 190 euro/mp fără TVA terenului de 187 mp de pe strada Brăilei nr. 163B E2. Aceeaşi soartă a avut-o şi vânzarea unei suprafeţe de 8,55 mp, situată în Micro 18, pe strada Brăilei nr. 252, bloc G3, scara 1, parter cu preţul de 177 euro/ mp fără TVA.

S-ar încasa de două ori

"Pe aceste terenuri putem lua, în cel mai bun caz, o redevenţă în urma unei concesionări sau o chirie în urma închirierii, cuantum care nu este nici pe departe îndestulător dacă ai lua de două ori bani: o dată din vânzare şi, ulterior, în fiecare an, din taxe şi impozite. Cel care cumpără terenul ar putea să-şi edifice pe el o construcţie, care va duce la noi taxe şi impozite locale. Cel puţin aşa îmi spune mie logica", declara, la şedinţa trecută, primarul Ionuţ Pucheanu.

Rămâne de văzut dacă până la finalul acestui mandat va mai fi aprobată vreo vânzare de teren.

Citit 5769 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.