Sechestru instituit pe terenul şi hala Parcului Industrial
Foto: Anca Melinte - Arhivă VL

Sechestru instituit pe terenul şi hala Parcului Industrial
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, le cere consilierilor locali să spună ce-au făcut pentru a se asigura respectarea legalităţii şi regularităţii în activitatea desfăşurată de Industrial Parc SRL şi pentru a preveni riscul valorificării/vânzării unor bunuri imobile din patrimoniul Galaţiului. Şi asta pentru că „SC Industrial Parc SRL Galaţi înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, fiind în procedură de executare silită cu sechestru instituit pe bunuri imobile (50.000 mp de teren şi o clădire – hala de depozitare”, după cum precizează Camera de Conturi.

Situaţie delicată pentru consilierii locali. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de astăzi a ajuns şi un document care le-a fost trimis încă din 22 aprilie 2019, adică acum patru luni! În actul care poartă antetul Camerei de Conturi Galaţi consilierii sunt rugaţi să comunice „care au fost demersurile întreprinse de dumneavoastră, în calitate de autoritate deliberativă, pentru implementarea integrală" a unor măsuri dispuse din Decizia nr. 41 din 28 mai 2014 emisă de Camera de Conturi pentru SC Industrial Parc SRL, societatea care administrează Parcul Industrial. 

Abateri constatate

În urma controlului efectuat, Camera de Conturi a imputat, printre altele, datorii scadente neachitate, cheltuieli cu bunuri şi servicii fără efect economic pentru că nu a fost atras niciun client în parc, şi nu au fost obţinute venituri din exploatare care să acopere aceste cheltuieli. 

De asemenea, se mai scoteau la iveală angajări fără a fi aprobată organigrama, lipsa obiectivelor şi a criteriilor de performanţă pentru directorul general şi pentru consiliul de administraţie, indemnizaţii lunare plătite nelegal şi alte plăţi nejustificate. Pentru toate acestea, auditorii cereau stabilirea întinderii prejudiciului, a dobânzilor şi a penalităţilor aferente, şi recuperarea acestora. 

Cea mai gravă dintre constatările Camerei de Conturi viza faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca acest obiectiv economic să fie considerat parc industrial! Mai mult, se arăta că terenul Parcului Industrial nu se află în proprietate publică a municipiului, ci în cea privată, fapt care contravine Ordinului de ministru prin care a fost acordat titlul de parc industrial! 

Camera de Conturi mai scoate la iveală un fapt grav: „Precizăm că avem în desfăşurare un control la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, unde echipa de control a luat la cunoştinţă faptul că SC Industrial Parc SRL înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, fiind în procedură de executare silită cu sechestru instituit pe bunuri imobile (teren 50.000 mp şi clădire – hală de depozitare). Deoarece Camera de Conturi Galaţi a consemnat în actul de control întocmit în 2014 că, în mod erona,t terenul de 21,8 hectare se află în proprietatea privată a municipiului Galaţi, nu în domeniul public, se poate constata că în prezent a fost posibilă instituirea sechestrului pe o parte din acesta, tocmai pentru că nu au fost respectare prevederile legale”, precizează Camera de Conturi, care aşteaptă explicaţii. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii.

Ar mai fi de spus că Parcul Industrial a ajuns subiect de dispută, încă din vara lui 2017, şi în două dosare judecate la Tribunalul Galaţi. Pe de o parte, firma ucraineană VVK Euro Tehnologic SRL, care a concesionat, pentru 42 de ani, tot Parcul Industrial, contestă hotărârea prin care suprafaţa acestuia a fost redusă cu 16,8 hectare. Pe de altă parte, Municipiul Galaţi cere nulitatea respectivului contract de concesiune, încheiat după ce suprafaţa Parcului fusese redusă la doar cinci hectare. 

Citit 3347 ori Ultima modificare Duminică, 01 Septembrie 2019 02:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.