S-a tras spuza pe turta Tecuciului

S-a tras spuza pe turta Tecuciului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Centura Tecuciului şi reabilitarea totală a DN Galaţi-Tecuci au fost prinse în bugetul pe 2010, ne-a declarat deputatul PD-L Mircea Toader *  Obiectivul PD-L şi al Guvernului Boc: Reformă, în plină criză *

Ce ne-aşteaptă în 2010, câtă răbdare trebuie să aibă pensionarii dezamăgiţi de îngheţarea pensiilor, ce investiţii s-ar putea realiza în Galaţi şi ce se va alege din promisiunile generoase din alegeri? Acestea sunt întrebările la care am încercat să găsim un răspuns cu ajutorul preşedintelui PD-L Galaţi, deputatul Mircea Nicu Toader.

Reporter: Domnule deputat, ce a câştigat Galaţiul în bugetul pe 2010?

Mircea Toader: Galaţiul, în mod direct, a câştigat Centura Tecuci. Centura a fost prinsă şi în bugetul de anul trecut, dar pentru că procedurile de avizare au durat mai mult, nu au putut să înceapă licitaţiile.

Să sperăm că în primele trei, maxim patru, cinci luni să se poată finaliza licitaţiile şi spre a doua jumătate a anului să înceapă lucrările. Termenul de execuţie este de doi ani.

Sunt prevăzuţi doar banii pentru acest an, zece miliarde. De asemenea, pe zona Galaţi, mai e prevăzută continuarea electrificării Galaţi-Tecuci. Drumul naţional Galaţi-Tecuci intră în reabilitare totală şi sunt fonduri foarte mari prevăzute.

Direct sau indirect am şi eu un merit în susţinerea acestor fonduri pentru investiţiile din judeţul Galaţi. Centura era mai mult decât necesară tecucenilor pentru că tot traficul greu trecea prin oraş şi le afecta casele.

Reabilitarea drumului Galaţi-Tecuci implică şi o lărgire a şoselei cu circa doi metri, care va permite fluidizarea traficului într-o zonă foarte circulată.

Reporter: Este firesc să trageţi pentru Colegiul dumneavoastră din zona Tecuci, dar în nordul judeţului ce se va întâmpla?

Mircea Toader: Pe zona de nord sunt prinse investiţii publice pe şcoli, alimentare cu apă, bani pe Ordonanţa 7.

Mă refer la comune ca Ghidigeniul, Brăhăşeştiul, Cerţeştiul care a câştigat un program şi pe Măsura 322.

Nu am ţinut cont de orientarea politică, ci de finalizarea proiectelor aproape de finalizare şi continuarea celorlalte în limita bugetului actual.

Reporter: Liberalii au promis drum express între Galaţi şi Brăila, colegul dumneavoastră, senatorul Marius Necula, a spus că se va face o autostradă din fonduri private. Cu ce ne alegem până la urmă?

Mircea Toader: Drumul expres, a fost subiectul unei analize cu ministrul Transporturilor Radu Berceanu şi pentru maxim 20-25 la sută cât este costul suplimentar pentru autostradă, mi se pare fără sens să cheltuieşti banii pentru un drum expres când poţi să faci autostradă.

Susţin ideea parteneriatului public-privat. Există deja experienţa Comarnic-Braşov. Pe această metodă, MT este de acord să sprijine un astfel de parteneriat.

Până la urmă toţi gălăţenii sunt interesaţi să aibă un racord cu autostrada Bucureşti-Constanţa. O vom realiza în cursul anului viitor, pentru că este nevoie de sprijinul ministerului şi de sprijin local ca să putem trece prin Parlament o astfel de iniţiativă.

Am discutat şi la Brăila şi suntem şi noi interesaţi să sprijinim o garanţie guvernamentală pentru podul peste Dunăre care va fi în zona Brăilei.

Trebuie să ne obişnuim cu ideea că suntem prea apropiaţi de brăileni ca să nu folosim împreună oportunităţile zonei.

Reporter: Spitalul regional este un subiect închis?

Mircea Toader: Vom continua să susţinem Spitalul regional între Galaţi şi Brăila. Dacă nu facem acest spital trebuie reabilitat din temelie şi restructurat Spitalul Judeţean.

Eu sunt adeptul dezvoltării sistemului ambulatoriu care să permită utilizarea mult mai eficientă a paturilor în spital. Vom conlucra cu Casa de Sănătate ca să prevadă fonduri mai mari pentru sistemul ambulatoriu.

Reporter: Pensionarii se pregătesc să iasă în stradă pentru că în locul grupelor de pensie, a creşterii punctului de pensie promise s-au ales cu pensii îngheţate.

Mircea Toader: Sigur că pensionarii au acest drept să iasă în stradă. Ceea ce poate acest buget pentru a nu intra în colaps tot sistemul economic şi financiar este să păstrăm pensiile în valoare nominală.

Aşa cum a spus şi premierul, dacă vom reuşi să reducem cheltuielile bugetare – şi ele pot fi reduse, dacă stabilim nişte standarde de costuri pentru administraţia publică centrală şi locală – atunci putem să discutăm de resurse financiare.

Se cheltuiesc peste 30 la sută din bani numai pentru aşa ceva. Sunt convins că administraţiile locale şi centrale au un excedent de personal care duce inevitabil la creşterea birocraţiei.

Reporter: Dar salariile bugetarilor şi ale celorlalţi salariaţi nu susţin pensiile?

Mircea Toader: Contribuţiile sociale nu asigură integral nevoile bugetului de pensii, este nevoie de o alimentare de la bugetul naţional.

Dacă s-ar aplica mult-discutatul punct de pensie şi cu creşterea prevăzută, ne-ar trebui aproape patru miliarde de euro şi România în următoarea perioadă nu ar mai avea niciun fel de investiţie publică.

Cred că singura soluţie în perioadă de criză este să reuşeşti să investeşti în construcţii publice. 

Reporter: Asociaţiile pensionarilor care au susţinut realegerea lui Traian Băsescu sunt dezamăgite şi se declară păcălite. Ce le transmiteţi?

Mircea Toader: Noi şi preşedintele în campania electorală am spus că priorităţile din zona socială sunt acestea, dar nu am spus că le facem în şase luni, într-un an de zile, ci practic în mandatul prezidenţial sau în partea de guvernare Boc.

Obiectivul politic principal al guvernului şi al PD-L este să facem reformă.

Dacă nu vom reuşi în perioada chiar de criză să facem reformă, cu riscurile politice pe care trebuie să ni le asumăm, nu merităm să fim la guvernare!

Citit 1600 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.