Ca să nu rămânem fără ILUMINAT FESTIV, două licitaţii pentru LUMINIȚE de Crăciun şi de Anul Nou

Ca să nu rămânem fără ILUMINAT FESTIV, două licitaţii pentru LUMINIȚE de Crăciun şi de Anul Nou
Două licitaţii pentru luminiţe de Sărbători
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pentru ca oraşul să nu rămână, cumva, fără luminiţe de Crăciun şi Anul Nou, Primăria municipiului Galaţi tocmai a lansat o licitaţie pentru "Realizarea conceptului tehnico-artistic personalizat, închirierea, montarea-demontarea echipamentelor pentru iluminatul festiv pentru Sărbătorile de Iarna 2019-2020". Numai că, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), se află deja în desfăşurare o altă licitaţie care vizează atât mentenanţa iluminatului public, cât şi asigurarea iluminatului festiv!

Ultima iarnă din mandatul fostului primar Marius Stan a rămas în memoria gălăţenilor ca fiind una anostă, fără luminiţe de Sărbători, deoarece licitaţia pentru iluminatul festiv a fost anulată. Probleme au fost şi în ultima iarnă a mandatului fostului edil Dumitru Nicolae, când licitaţia electronică a fost blocată de câteva ori şi s-a ajuns ca nici măcar în decembrie să nu existe ornamente luminoase în oraş. Ei bine, în acest moment, în SEAP se află în derulare două licitaţii care vizează în mod direct sau în subsidiar iluminatul festiv.

Contract de 993.950 de lei fără TVA

"Realizarea conceptului tehnico-artistic personalizat, închirierea, montarea-demontarea echipamentelor pentru iluminatul festiv din Municipiul Galaţi pentru Sărbătorile de Iarnă 2019-2020", face obiectul licitaţiei lansate recent de Primărie. "Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă 2019-2020, Primăria Galaţi intenţionează să închirieze echipamente şi instalaţii de iluminat festiv care să fie montate pe principalele artere de circulaţie din municipiu şi în zonele de interes public (parcuri, esplanade, rondouri etc.)", se arată în documentaţie.

Valoarea totală estimată a contractului este de 993.950 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Ofertele sunt aşteptate până pe 20 septembrie 2019. Toate bune şi frumoase, numai că, în SEAP mai există o licitaţie privind iluminatul, inclusiv cel de sărbători.

Nouă luni fără atribuire

Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", administraţia locală a scos la licitaţie, în noiembrie anul trecut, "Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din Municipiul Galaţi. Întreţinere şi mentenanţă. Iluminat festiv". Este vorba despre un acord-cadru pe patru ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu maximum doi ani şi o valoare totală estimată între 24.473.760 de lei şi 40.381.704 lei fără TVA. Din aceste sume, valoarea pentru iluminatul public ornamental festiv era estimată la 12.758.000 de lei fără TVA pentru o durată de patru ani. Misiunea contractorului era să asigure exploatarea şi întreţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public, dispecerizarea şi monitorizarea lui, dar şi realizarea iluminatului ornamental festiv de sărbători (pascale, de iarnă) şi de ziua municipiului Galaţi. Conform documentelor publicate în portalul achiziţiilor publice, în ianuarie au depus oferte: Luxten Lighting Company (ofertant unic), asocierea Flash Lighting Services SA - MK Ilumination SRL, asocierea Uniel Serv SRL - Multiprod Energo SRL şi asocierea Tancrad SRL - El Marp Company SRL - Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice "Electrica Serv" SA, asociere care cuprinde şi compania RBX Electric Flash Led, ca subcontractor.

Criteriul de atribuire a contractului este "cel mai bun raport calitate-preţ", numai că nici în prezent licitaţia nu s-a încheiat. În tot acest timp, pentru ca oraşul să nu rămână în beznă - deşi au existat sincope - municipalitatea a prelungit de două ori contractul cu SC Flash Lighting Services SA Bucureşti.

Sunt legale două licitaţii pentru luminiţe?

"Este perfect legal şi transparent, fiind licitaţie publică", ne-a asigurat Biroul de presă al Primăriei. Care ne-a explicat şi de ce administraţia locală a ales să scoată la licitaţie iluminatul festiv: "Pentru că trena licitaţia pentru «Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din Municipiul Galaţi. Întreţinere şi mentenanţă. Iluminat festiv» şi nu aveam certitudinea că vom reuşi să finalizăm procedura în timp util".

Ce-ar mai fi de spus? Poate că, an de an, sumele plătite pentru luminiţe festive au stârnit dispute. Anul trecut, Primăria a încheiat, în urma unei licitaţii, un acord-cadru cu valoarea maximă de 2.665.100 de lei fără TVA cu firma Ilnic Electric SRL. Contractul avea ca obiect "Realizarea conceptului tehnico-artistic personalizat, închirierea, montarea - demontarea instalațiilor și echipamentelor de iluminat festiv pentru evenimentele din municipiul Galați, pentru perioada noiembrie 2018 - mai 2019". Pentru iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă, suma efectivă pe care Primăria susţine că a plătit-o a fost de 1.641.595 de lei fără TVA.

Citit 5080 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2019 02:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.