În urma articolului din ”Viaţa liberă”, Capela ”Sf. Lazăr”, închisă în aşteptarea reparaţiilor capitale
Foto: Bogdan Codrescu

În urma articolului din ”Viaţa liberă”, Capela ”Sf. Lazăr”, închisă în aşteptarea reparaţiilor capitale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe 9 mai 2019, ziarul "Viaţa liberă" semnala în articolul "Cum se plâng morţii la capela Cimitirului «Sfântului Lazăr»", situaţia deplorabilă în care erau ţinuţi decedaţii şi rudele îndoliate. O lună mai târziu, Bogdan Ardean, care se afla atunci la conducerea societăţii Gospodărire Urbană, a decis închiderea capelei. De atunci şi până acum, capela a rămas nefolosită, sub lacăt, dar autorităţile au înţeles că are nevoie de reparaţii capitale şi au lansat o achiziţie publică pentru documentaţia necesară.

Nu mai puţin de 50 de lei pe zi plăteau gălăţenii pentru a-şi veghea morţii într-o încăpere insalubră, cu geamuri lipsă, cu aer condiţionat nefuncţional, dotată cu mobilier vechi, incomplet şi nepotrivit necesităţilor celor îndoliaţi. Mai mult chiar, intra în acelaşi preţ şi utilizarea băii de la capătul holului, în care domnea o mizerie de nedescris, fiind practic imposibil de folosit.

La o lună după ce am semnalat situaţia Capelei „Sf. Lazăr”, a fost pus lacătul pe uşă. Din păcate, deşi conducerea SC Gospodărire Urbană s-a schimbat, uşa capelei a rămas tot închisă. Unul dintre obiectivele noului director al SC Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu, vizează tocmai modernizarea capelei: "Momentan, capela nu este folosită. Este închisă total, neefectuându-se nicio reparaţie între timp. Dar vestea bună este că va avea loc modernizarea ei, fiind unul dintre primele mele obiective de când am ajuns la Gospodărire Urbană. Am reuşit, acum o lună, alocarea unei finanţări din bugetul Primăriei pentru efectuarea unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii. După ce va fi realizată documentaţia, se va face proiectarea şi execuţia, cel mai probabil anul viitor", ne-a declarat directorul Magearu.

Autorităţile au deschis ochii

Într-adevăr, Primăria municipiului Galaţi a lansat în septembrie o achiziţie publică pentru prestări servicii de proiectare - faza documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii - pentru obiectivul "Reparaţii capitale Capelă Cimitir «Sf. Lazar» - Galaţi". Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, iar sursa de finanţare a proiectului este bugetul local.

În caietul de sarcini este deschisă situaţia deplorabilă a capelei: "Clădirea în care funcţionează capela este într-o stare tehnică total necorespunzătoare, dat fiind că de la darea în folosinţă până în prezent nu au fost făcute lucrări de reparaţii. Acoperişul tip şarpantă, cu învelitoare din ţiglă, este într-o stare avansată de degradare, iar apa pluvială şi cea rezultată din topirea zăpezilor s-au infiltrat în pereţii clădirii. Având în vedere gradul avansat de deteriorare, se impune efectuarea unei reparaţii capitale a imobilului", se arată în document.

Conform cerinţelor din caietul de sarcini, proiectul va cuprinde cel puţin realizarea următoarelor lucrări: refacerea acoperişului, a pardoselilor, a finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, a gresiei, faianţei şi a obiectelor sanitare din grupurile sanitare, reabilitarea instalaţiei electrice, înlocuirea aparatelor de aer condiţionat, dar şi supraveghere video. Termenul de execuţie pentru proiect este de 60 de zile de la data încheierii contractului de servicii.

Rămâne de văzut cât de repede vor fi executate lucrările de care capela are atâta nevoie. Până atunci, rămâne închisă.

Citit 3197 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.