Galaţiul a mai pierdut un mare proiect imobiliar

Galaţiul a mai pierdut un mare proiect imobiliar

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
7 comentarii

Dezvoltatorul belgian Speedwell a depus actele pentru PUZ-ul unei clădiri de birouri, de 25.000 mp, în Băneasa, în care se vor investi 35 de milioane de euro, informează site-ul economica.net. Legătura acestei ştiri cu Galaţiul este că, astfel, oraşul nostru mai pierde un mare proiect imobiliar, ce urma să fie dezvoltat de compania belgiană în apropierea Drumului de Centură.

În acelaşi timp cu investiţiile pe care le are în plan în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, belgienii de la Speedwell vor vinde terenurile de circa zece hectare pe care le deţin în Galaţi şi Râmnicu Vâlcea, pe care ar fi trebuit să fie dezvoltate, înainte de criză, parcuri de retail. Conform site-ului citat, "Speedwell negociază cu retaileri big box vânzarea celei mai mari părți din cele zece hectare deținute în Galați, iar restul va fi dezvoltat de companie cu același profil de proiect de retail big box. Terenul din Râmnicu Vâlcea cumpărat, în 2009, pentru circa 23 milioane de euro, a fost deja parcelat și va fi vândut dezvoltatorilor locali".

A zburat "Pelicanul"

Conform unui interviu acordat în 2016 de belgianul Didier Balcaen, managerul Speedwell, publicaţiei "Arena construcţiilor", proiectul care urma să fie dezvoltat la Galaţi sub numele "Pelican Park" urma să cuprindă circa 1.000 de apartamente şi un parc de retail cu o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. Investiţia s-ar fi făcut pe terenul de aproximativ 100.000 de metri pătraţi situat pe Drumul de Centură, între cimitirul "Sf. Lazăr" şi strada Constantin Levaditti. În 2008, atunci când a fost cumpărat terenul, aici urma să se construiască primul mall din Galaţi. Conform informaţiilor de atunci, Primăria Galaţi emisese deja autorizaţia de construcţie pentru un complex comercial ce urma să găzduiască un hipermarket Cora, investiţia anunţată fiind estimată la 70 milioane de euro. Complexul urma să cuprindă, în afara hipermarketului, magazine, zonă de alimentaţie publică şi un mare garaj subteran.
A venit însă criza, apoi s-a construit Shopping City, aşa că belgienii s-au repliat. Parcul de retail ar fi urmat conceptul de "street mall", potrivit pentru Galaţi în contextul în care în oraş există deja un mall de mari dimensiuni şi nu mai avea sens construirea unui al doilea de aceeaşi anvergură. "Am decis să ne îndepărtăm de ideea de mall şi să regândim totul ca pe un proiect mixt, foarte potrivit pentru publicul larg şi pentru clasa de mijloc, dacă ne referim la partea rezidenţială. Parcul va cuprinde un hipermarket şi o serie de magazine mai mici, posibil un magazin de electronice şi electrocasnice sau de bricolaj.(...) Piaţa rezidenţială din Galaţi este foarte diferită, de exemplu, faţă de cea din Cluj. Apartamentele vechi se vând şi cu 500 de euro/mp. Din acest motiv, noul proiect rezidenţial nu îşi propune să fie unul de lux, cu atât mai mult cu cât îşi propune un volum mare de apartamente. Preţurile de vânzare se vor limita la 800-850 euro/mp. Vrem ca parcul de retail să funcţioneze ca un stimulent pentru a dezvolta în continuare ansamblul rezidenţial", explica managerul Speedwell, acum trei ani.
"Noi vedem Galaţiul ca pe «răţuşca cea urâtă», pe care toţi ceilalţi o trec cu vederea. Dacă te uiţi la statistici, nu există suficientă ofertă de retail, cu atât mai puţin de rezidenţiale noi, deci este loc destul", considera în 2016 Didier Balcaen, în interviul citat.
Din păcate, însă, toate aceste planuri pentru un proiect imobiliar în Galaţi au picat, aşa că, vrând-nevrând, se pare că rămânem în continuare "răţuşca cea urâtă".

Citit 9125 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 15:59

7 comentarii

 • postat de florin Miercuri, 06 Noiembrie 2019 14:31 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  10

  Lasa ca o sa avem aeroport!!!!(sic) Si Prut navigabil!!!!!!(sic) Si Parc Industrial!!!!!!(sic)Si port modular sau multimodular!!!!!!(sic)Si Dunare navigabila pina la Viena de na vazut neamtul!!!!!!!!!!(sic) O sa va para rau ca parasiti Galatiul!!!!!!!!!!!O sa plingeti voi!!!!!!

  Raportează
 • postat de un galatean Miercuri, 06 Noiembrie 2019 11:09 193.194.132.*** Link la comentariu
  1
  26

  Unul care sa deschisa o fabrica, un centru tehnic de inginerie sau marketing etc. nu ar veni in Galati, insa cand e vorba de consum (adica de construit mall -uri, magazine, blocuri etc.) sunt doritori.
  Nu mai vor astia sa construiasca blocuri in Galati? Foarte bine. Voi plange dupa cel care vrea sa creeze locuri de munca si se razgandeste. Gen Yazaki care a ales Braila si nu Galati.

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Miercuri, 06 Noiembrie 2019 08:55 86.34.180.*** Link la comentariu
  2
  16

  Langa cimitirul sf . Lazar, era cea mai proasta alegere. Galatiul tocmai acolo este strangulat. Pana nu se scoate traficul greu afara din oras, nu putem fi altceva decat "ratusca urata"!

  Raportează
 • postat de Tecucean Miercuri, 06 Noiembrie 2019 06:52 82.76.9.*** Link la comentariu
  1
  23

  Această ştire dovedeşte că Galaţiul se prăbuşeşte în continuare, deşi au fost pompate de la centru tone de bani cu care se tot construieşte azi în oraş (bani care guvernul PSD s-a împrumutat masiv!! Şi nu la dobânzi mici) !!

  Lipsa AUTOSTRĂZII PLOIEŞTI - BUZĂU - BRĂILA - GALAŢI - (Giurgiuleşti) îşi spune cuvântul.


  Nu numai că este un drum expres şi NU este autostradă, de parcă cetăţenii gălăţeni sunt cetăţeni români de mâna a doua, dar nici măcar nu este nicio promisiune că ar începe construcția !!!


  Ministru Cuc vorbea ultima dată de Autostrada Nordului Satu Mare - Suceava, dar de Galaţi nimic !!


  CE AU FĂCUT ACEŞTI MARI PSD GALAŢI ???
  NICA, POPA, ETC ??

  NIMIC!

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 06 Noiembrie 2019 06:23 86.124.205.*** Link la comentariu
  3
  13

  Completare : Nici nu am stiu ca exista atata teren liber ,in Galati , teren care a fost vandut " dezvoltatorilor " in timp ce galatenilor li s-a dat in schimbul terenurilor confiscate de comunisti ,"cioara din par " adica actiuni sau bani . Concret , de la aparitia Legii 10 /2001 , adica dupa 18 ani , numai foarte putin au primit integral banii . De ce ,asa mare intarziere in stabilirea drepturilor( administratia comunista a confiscat terenul si casa ,in max 3 zile ) si de ce, dupa ce sunt satabilite , nu se platesc integral ? Cati din cei indreptatiti mai traiesc inca 5 ani ? Daca nu sunt bani ,diferenta platita in bonuri de trezorerie , bonuri pe care sa le poti rascumpara iar daca le rascumperi ,pierzi dobanda....

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 06 Noiembrie 2019 06:09 86.124.205.*** Link la comentariu
  2
  16

  Baieti destepti belgienii ,s-au orientat ,cum sa construiesti mall sau ansamblu rezidential intr-un oras in care perpectivele de dezvoltare sunt nule iar populatia scade pe zi ce trece ..... nu au vrut sa puna caruta inaintea boilor. Foarte trist si ingrijorator pentru un oras cu o locatie perfecta : la granita a trei state ,la granita UE , port la Dunarea maritima ,nod de cale ferata ,intern si international( partu linii au punctul terminal aici ) nod rutier,intern si international , posibilitate de a se asocia ( a fi asociat ) cu Braila si de a constitui a doua aglomerare urbana a tarii. Numai un ravoitor (partid sau ministru ,factor de decizie ) nu ar vedea in acest oras facilitatile de dezvoltare ......Cum nu le-a vazut pana mai ieri ,partidul care a guvernat cel mai mult ,din '89 si pana in prezent , se poate vedea si din faptul ca "ministerul (ne)transporturilor " a "amanat " sine die,licitatia pentru "Drumul express Galati Braila " si "Drumul de centura a Galatiului " , le-a amanat imediat dupa ce guvernul a cazut ... sa fie un fel de "aratat cu degetul " spre galateni ..."vedeti daca eram noi..." ..... daca erau ce , finantele tot sacatuite erau iar minciunile electorale se inmulteau...

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 06 Noiembrie 2019 03:32 95.76.2.*** Link la comentariu
  8
  14

  Da, ratusca cea urata, la asa populime, asa investitii!

  Ce-i trebuie marlanului mall-uri cu cinematografe, magazine si spatii care anima civilizatia, cand nu accepta un WC modernizat asezat la indemana tuturor, pentru a face un pas spre normalitate?!

  Atat timp cat orasul este populat de oameni in a carei gena mai persista stilul comportamental al anilor 60, cu care au purces in acest oras, de prin catune, rapi si bordeie, in care singura modalitate de a trai se rezuma la umpletea burdihanului, manelismului si sarba pe scara blocului, cu muzica la tare, nu vad niciun motiv de zbatere de scoatere la liman a unei lumi care nu-si doreste asta!

  Pacat, cei care au inteles, au parasit de mult orasul; zbaterea de a iesi din mocirla este doar a celor visatori, putini si naivi!

  Este, sigur, un non sens, o lupta cu surdul care bate toba!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.