PREZIDENȚIALE 2019 | Cine şi cum poate solicita să voteze cu urna specială

PREZIDENȚIALE 2019 | Cine şi cum poate solicita să voteze cu urna specială

Alegeri și pentru persoanele netransportabile Teodora Miron
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Potrivit legii, persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, cele care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, dar şi persoanele reţinute, deţinute sau care execută o pedeapsă privativă de libertate pot solicita să voteze la alegerile prezidenţiale prin intermediul urnei speciale.

Cel mai târziu în preziua votării, adică sâmbătă, 9 noiembrie, alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot solicita în scris urna specială. Solicitarea trebuie să fie însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba ca duminică, 10 noiembrie, o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

O noutate este aceea că pot solicita urna specială şi persoanele care, în ziua votării, din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi formulate şi de persoanele cu drept de vot internate în spitale şi de persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Biroul Electoral Judeţean a stabilit deja arondarea pe secţii de votare a unităţilor sanitare, a căminelor pentru persoane vârstnice, a Penitenciarului Galaţi şi a Inspectoratul de Poliţie al Judeţului. De pildă, penitenciarul, unde se estimează că ar putea vota 424 de persoane, a fost arondat secţiilor 38, 40 şi 43, iar Spitalul Judeţean, unde ar putea vota 1.200 de persoane - la nouă secţii de votare.

A început amenajarea secţiilor de votare [detalii]

CITEȘTE ȘI: Peste 15.000 de alegători au votat prin corespondenţă

Citit 1589 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019 00:13

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro