INTERVIU. Președintele PNL Galați, George Stângă: Guvernul va susține toate proiectele importante pentru județul Galați

INTERVIU. Președintele PNL Galați, George Stângă: Guvernul va susține toate proiectele importante pentru județul Galați
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Luna noiembrie 2019 a fost una dintre cele mai „agitate” din punct de vedere politic din acest an. Mai întâi, am consemnat votul acordat în Parlament pentru învestirea Guvernului Orban, pentru ca mai apoi cele două tururi de alegeri pentru cea mai înaltă funcție din stat să-i aducă actualului președinte Klaus Iohannis un al doilea mandat. În acest context, am discutat cu senatorul George Stângă, președintele Organizației Județene PNL Galați, principalul „beneficiar” politic al evenimentelor.

- Avem un nou Executiv la Palatul Victoria, iar în județ și în municipiul Galați sunt deja în derulare o serie de proiecte de dezvoltare pentru comunitățile locale. Vor avea acestea continuitate?

- Guvernul va susține toate proiectele importante pentru județul Galați. Însă, marea diferență va fi că nu vom promite ceea ce nu putem face. Altfel, ce vedem... licitații finalizate, dar nu se lucrează de exemplu nici la Spitalul Județean, nici la Muzeul de Arte Vizuale din Parcul Rizer, sau pe centura ocolitoare a orașului. Nu poți să dai lucrări de zeci de milioane la firme cu doi-trei angajați, sau dacă se ajunge la așa ceva e nevoie de o procedură de reziliere a contractelor rapidă și simplificată. Apoi, să nu uităm că PSD a promis facilități agricultorilor din zona Matca-Corod, Spital Regional la Tecuci, tot acolo centură ocolitoare, sistem integrat de management al deșeurilor și în continuare 59 de UAT-uri depozitează deșeurile în județul Vaslui. Este evident că există o prioritate pentru actul guvernamental în ceea ce privește infrastructura din Moldova. Începând din această săptămână, o dată și cu numirea noilor secretari de stat, vom face evaluări pe fiecare minister să vedem concret ce proiecte se mențin în posibilitățile de finanțare europeană în exercițiul actual 2020 plus trei. Nu putem spune că nu există lucrări de anvergură, cum ar fi drumul expres sau podul peste Dunăre.

- Ați vorbit despre schimbarea secretarilor de stat, dar la Galați ce criterii vor exista pentru conducerea instituțiilor deconcentrate, mai ales că ați cam început cu stângul? La Direcția Sanitar-Veterinară (DSVSA) a fost numit un domn care nu prea știa ce focare de pestă porcină sunt în județ...

- Numirile la deconcentrate se vor face exclusiv pe bază de competență și nu cu carnetul de la partid, inclusiv în funcția de prefect al județului. Aici, mie mi s-ar fi părut normal ca deja să existe o demisie. Se schimbă Guvernul, tu ca reprezentant al său în teritoriu trebuie să pleci. În ceea ce privește situația semnalată de dvs. cu șeful de la DSVSA, nu este o numire a Guvernului Orban. Actualul director a fost pus în funcție de fostul șef al ANSVSA, Geronimo Brănescu, deci de PSD. Va exista cât de curând în această funcție un om competent pentru că siguranța alimentară este prioritate zero. Nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor.

- Cam care ar fi viziunea dvs. privind strict municipiul Galați?

- Niciodată nu mi-am dorit să plec din Galați și din acest motiv m-am și implicat cu dorința de a putea fi un factor decizional. Totuși, modelele mele de administrație publică locală sunt din altă regiune a țării. Vorbim de orașe importante din Ardeal conduse de primari PNL care au știut ce trebuie să facă și care au progresat enorm, mai ales prin accesarea fondurilor europene. Au fost 10 ani de transformare totală. Lucrăm la un proiect de guvernare locală, în cadrul căruia ierarhizarea problemelor în municipiul și în județul Galați să fie făcută de către cetățeni. S-a demonstrat că acest concept de buget participativ funcționează foarte bine în vestul țării și trebuie introdus și la noi pentru ca oamenii să ajungă să-și dorească să rămână în Galați.

- Luați în calcul o „coagulare” a forțelor de dreapta pentru a contracara forța de organizare a PSD mai ales la alegerile locale, dar și la cele parlamentare?

- Partidul Național Liberal a câștigat cu voturile românilor alegerile europarlamentare și prezidențiale atât în turul I, cât și mai ales în al doilea și am reușit să obținem cvorum la referendumul pe justiție, ceea ce puțini credeau, printre aceștia mai ales dl. președinte Iohannis. Consider că în acest moment ne-am consolidat în intenția de vot a gălățenilor și ne dorim organizarea de alegeri anticipate parlamentare înainte de alegerile locale. Eu personal sunt de părere că putem face acest lucru dacă folosim aceeași logică de la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Vor fi destui parlamentari care să fie de acord, mai ales că există și această discuție privind eliminarea pensiilor speciale. În ceea ce privește unirea forțelor de dreapta pentru alegerile locale într-un județ cu 80 la sută conducere PSD, aceasta dacă va trebui făcută în cazul unui scrutin într-un singur tur, se va face pe proiecte și nu pe orgolii. Vom măsura la nivelul cetățenilor candidatul cu cea mai mare încredere și acela va fi susținut și de PNL. Oricum, noi ne dorim alegerea primarilor în două tururi și a președintelui Consiliului Județean de către consilieri și, evident, în final depesederizarea Galațiului.

Biografie și experiență politică

Născut la 20 martie 1982, George-Cătălin Stângă se află la primul mandat de senator, după experiențe anterioare succesive de consilier județean și local. Conform datelor de pe site-ul Senatului României, începând din 24 septembrie 2018 domnia sa deține funcția de vicelider al Grupului Parlamentar PNL din Senat, dar și pe cea de președinte al Comisiei pentru Mediu. Senatorul gălățean are o diplomă de licență în management și marketing sportiv, obținută în 2004 la Universitatea „Dunărea de Jos”, dar și o alta în științe juridice la Universitatea Danubius, patru ani mai târziu. La aceeași instituție de învățământ superior, George Stângă a obținut în 2009 o diplomă de master în drept comunitar european.

Citit 6895 ori Ultima modificare Luni, 02 Decembrie 2019 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.