Focar de pestă porcină africană, la cumpăna dintre ani

Focar de pestă porcină africană, la cumpăna dintre ani
DSVSA Galați a intervenit în comuna Schela. Alertă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Galaţi informează că, în data de 31 decembrie 2019, un cetăţean din localitatea Schela a anunţat medicul veterinar de liberă practică din comună despre îmbolnăvirea celor cinci suine deţinute, drept pentru care a recoltat probe de sânge de la animalele febrile. În data de 1 ianuarie, acelaşi cetăţean a anuntat moartea unei suine. În urma necropsiei la fața locului s-au evidențiat leziuni ce pot fi atribuite pestei porcine africane (PPA) și au fost prelevate probe de organe și țesuturi care au fost ambalate și expediate în condiții de biosecuritate la laboratorul de specialitate de la Bacău. În urma examenului efectuat pe aceste probe, a fost depistat genomul viral pentru PPA.

În urma întrunirii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în a doua zi a noului an, echipa DSVSA Galaţi cu sprijinul UAT Schela a aplicat toate măsurile conform manualului operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, mai exact plasarea sub supraveghere oficială a exploatației, efectuarea recensământului de suine din localitate, efectuarea anchetei epidemiologice, evaluarea suinelor în vederea despăgubirii proprietarului, uciderea și ecarisarea suinelor prin îngropare, precum și dezinfecția exploatației, a locului de îngropare și a utilajelor folosite în acțiunea de combatere a bolii. DSVSA Galaţi solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică din comună şi DSVSA Galați.

Vineri, 3 ianuarie 2020, pe raza județului Galaţi sunt declarate cinci focare active, în patru localități: Schela, Ţigăneşti, Scânteieşti și Tuluceşti. Totodată, PPA este confirmată la 43 de mistreți, se mai arată în informarea semnată de directorul executiv al DSVSA Galați, dr. Vasile Ștefan.

Citit 5192 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.