Plăţi nelegale din buget pentru ”balul cu Centenar” al Primăriei. Nereguli descoperite de Curtea de Conturi (FOTO)

Plăţi nelegale din buget pentru ”balul cu Centenar” al Primăriei. Nereguli descoperite de Curtea de Conturi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Balul municipiului, comasat cu Gala Centenarului. Ce-are de ascuns Primăria Galaţi?”, scriam, în decembrie 2018 în ziarul „Viaţa liberă”. Cele două evenimente au avut loc în acelaşi timp şi în acelaşi loc, pe 2 decembrie, ora 18,30, în holul Universităţii "Dunărea de Jos", iar Primăria a refuzat să explice cum a fost posibil ca Gala Centenarului - eveniment finanţat (şi) de Ministerul Culturii - să se transforme într-un „bal” - ca nunta cu botez, prilej de mâncare, băutură, distracţie şi voie bună. Iată că suspiciunile noastre sunt confirmate acum de auditorii Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi tocmai a făcut publică sinteza rezultatelor auditului financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2018, control realizat de Camera de Conturi Galaţi la Primăria municipiului Galaţi. Auditorii au descoperit un potop de nereguli în relaţia Primăriei cu Fundaţia „Andreiana Juventus”, la care municipalitatea este membru fondator. Auditorii acuză Primăria că „nu a urmărit fundamentarea şi justificarea de către fundaţie a sumelor alocate din bugetul local al municipiului Galaţi în perioada 2017-2018”. Şi asta „în condiţiile în care pentru suma de 1.331.000 de lei alocată în perioada 2017-2018 fundaţia nu a prezentat cereri de finanţare, propunere de proiect conform legii”, scriu auditorii. Suma estimată a abaterii - 1.331.000 de lei.

Fără documente justificative

Auditorii acuză că nu au fost prezentate documente justificative, până la concurenţa sumei de 113.814 de lei, pentru utilizarea de către "Andreiana Juventus" a alocaţiilor directe din bugetul local al Galaţiului în vederea organizării evenimentelor Festivalul „Mărul de Aur” şi „Gala Centenarului Galaţi 2018”. Mai mult, în opinia auditorilor, alocarea sumei de 100.000 de lei, prin hotărârea Consiliului Local, prin procedura majorării cotizaţiei la Fundaţia „Andreiana Juventus” Galaţi, a încălcat prevederile legale.

Curtea de Conturi a mai descoperit şi justificarea, cu facturi şi contract, a închirierii luminilor, a unui ecran LCD şi a unei schele metalice, inclusiv montarea şi demontarea acestora la o dată anterioară desfăşurării evenimentului „Mărul de Aur”. Din acte reiese că şi achiziţia serviciului de inscripţionare a unor medalii a fost justificată ca fiind prestată la o dată anterioară celei de achiziţie a produsului inscripţionabil. Adică a medaliilor! Auditorii mai reproşează şi lipsa unui regulament de premiere a câştigătorilor, cu precizarea cuantumului fiecărui premiu.

Dublă finanţare nejustificată

Camera de Conturi a constatat că nu a fost încheiat un angajament legal între Municipiul Galaţi şi Fundaţia "Andreiana Juventus" Galaţi pentru finanţarea evenimentului «Gala Centenarului Galaţi 2018», cu suma de 36.303 lei, în condiţiile în care acesta a fost cofinanţat şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu suma de 151.312,95 de lei. De unde rezultă un total al finanţării de 187.615,95 de lei, bani publici.

„Fondurile publice virate de la Municipiul Galaţi s-au justificat de către organizator (o asociaţie nonprofit) când cu lei moldoveneşti, când cu lei româneşti, şi chiar cu euro, în condiţiile în care paritatea acestor monede este diferită”, acuză Camera de Conturi. Suma estimată a abaterii - 114.000 de lei!

Stabilirea prejudiciului şi recuperarea lui

Auditorii cer Primăriei şi Fundaţiei „Andreiana Juventus” Galaţi să fie dispuse măsurile legale pentru a stabili mărimea şi întinderea prejudiciului creat bugetului local”. Cum? „Ca urmare a plăţilor efectuate fără documente care să ateste utilizarea sumelor virate în scopul desfăşurării Festivalului «Mărul de Aur», precum şi a plăţilor nelegale cazul evenimentului «Gala Centenarului 2018», justificate prin facturi cu valori mai mici decât plăţile efectuate. De asemenea, vor trebui luate "măsurile legale de recuperare a prejudiciului, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate".

Citit 5506 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.