Ce face Primăria cu 611,8 milioane de lei

Ce face Primăria cu 611,8 milioane de lei

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
3 comentarii

Funcţionare - 432,16 milioane de lei, dezvoltare - 179,64 milioane de lei. Total - 611,81 milioane de lei. Acestea sunt veniturile şi cheltuielile prevăzute în proiectul bugetului local al municipiului Galaţi pentru anul 2020, ajuns ieri în dezbaterea şi avizarea consilierilor locali. Importantă este destinaţia acestor sume.

După ce s-a aflat în dezbatere publică până pe 3 februarie, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului pe 2020 a ajuns pe masa aleşilor locali. Faţă de varianta iniţială prezentată de Primărie pe site-ul propriu, proiectul a suferit modificări importante. Conform referatului de aprobare, „prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 611,81 milioane de lei, din care 432,16 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 179,64 milioane de lei la secţiunea dezvoltare”.

Topul cheltuielilor de funcţionare

Cheltuielile de funcţionare sunt egale cu veniturile - 432,16 milioane de lei. Primul capitol de cheltuieli, dar şi cel mai consistent, este "Administraţia publică locală" - 68,93 milioane de lei - „sumă din care se asigură plata angajaţilor din Primăria Galaţi - 36,75 milioane de lei, cheltuieli materiale pentru funcţionare - 8,18 milioane de lei, dar şi rambursări de credite de 25 milioane de lei”, se precizează în documente.
"Asistenţa socială" înseamnă 67,77 milioane de lei, din care sunt finanţate integral centrele de asistenţă socială - Unitatea medico-socială Pechea, Cantina de Ajutor Social, căminele de pensionari, Centrul multifuncţional pentru servicii sociale, creşa, Centrul de sprijin pentru tineri şi Direcţia de Asistenţă Socială Galaţi.
Urmează, în top, capitolul „Transporturi” cu 62,68 milioane de lei. Din aceşti bani, 31 milioane de lei vor acoperi cheltuielile de întreţinere străzi, 30 milioane de lei - subvenţionarea transportului public, iar 1,68 milioane de lei - rambursarea creditelor conform contractelor încheiate.
Pentru „Cultură, recreere şi religie” sunt alocate 54,20 milioane de lei. Din aceşti bani, 23,60 milioane de lei au ca destinaţie acţiunile sportive, culturale şi religia, dar şi întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi, iar 30,6 milioane de lei reprezintă transfer la Clubul Sportiv Municipal şi la cele trei teatre, fonduri menite să le asigure cheltuielile de funcţionare, salariile şi realizarea programului artistic aprobat.
"Protecţia mediului" dispune de 36,84 milioane de lei din care 28 de milioane sunt alocate pentru cheltuieli cu salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere, iar diferenţa - 5,93 milioane de lei - reprezintă rambursări din creditul contractat pentru ISPA-deşeuri.
Bursele pentru elevi, dar şi întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de învăţământ sunt finanţate dintr-un capitol bugetar de 36,32 milioane de lei.
Pentru serviciul de iluminat, întreţinerea şi achiziţia mobilierului urban, reparaţiile clădirilor şi paza domeniului public există un capitol bugetar de 27,03 milioane de lei.
Nu mai puţin de 23,89 milioane de lei cuprinde capitolul „Sănătate” din care sunt plătite salariile medicilor şcolari şi cheltuielile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordonarea Consiliului Local: "Sf. Ioan", "Buna Vestire" şi "Elisabeta Doamna".
De la "Ordine Publică" - 20,94 milioane de lei - se asigură prin transfer toate cheltuielile pentru Poliţia Locală, în sumă de 19,91 milioane de lei, iar pentru Serviciul de Apărare Civilă, suma de 1,03 milioane de lei.
"Datoria publică" înseamnă 14,33 milioane de lei şi reprezintă „suma pentru plata comisioanelor şi dobânzilor pentru împrumuturile contractate de municipalitate”.
Capitolul „Combustibil şi energie” numără 5,39 milioane de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie pentru energia termică şi ajutoare pentru achiziţionarea de centrale termice, dar şi pentru rambursarea ratelor, conform contractelor încheiate.
Fondul de rezervă bugetară care asigură plăţi neprevăzute pe parcursul anului cuprinde 8 milioane de lei.

Dezvoltare

În bugetul de dezvoltare sunt prevăzute venituri şi cheltuieli egale de 179,64 milioane de lei. Din aceşti bani, 17,56 milioane de lei sunt venituri de la bugetul de stat, iar 92,85 milioane de lei - sume primite de la UE de la bugetul de stat. „Suma este necesară pentru continuarea obiectivelor de investiţii ce se realizează în municipiul Galaţi în anul 2020”, se precizează în referatul de avizare al bugetului.
Documentaţia ajunsă pe mesele aleşilor cuprinde şi bugetul creditelor interne pentru anul 2020, în sumă de 22,22 milioane de lei, reprezentând finanţare rambursabilă contractată de la EximBank în 2019.

Ce înseamnă buget de funcţionare

"Bugetul de funcţionare nu înseamnă doar salarii, înseamnă sume consistente pentru lucrări pe care le putem considera investiţii: reparaţii de străzi, şcoli, reparaţii la celelalte edificii ale Primăriei. Tot funcţionare înseamnă şi banii necesari pentru spitale, pentru curăţenia oraşului, pentru iluminat, teatre şi cultură, sport, pentru bursele elevilor, pentru Poliţia Locală, pentru subvenţionarea transportului public şi a energiei termice", declara primarul Ionuţ Pucheanu, anul trecut.

 

Citit 5535 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2020 23:44

3 comentarii

 • postat de cvadratura ghinionului Vineri, 21 Februarie 2020 20:09 109.100.84.*** Link la comentariu
  1
  0

  lasă, mă, ca vine lepra aurie, şi-o sa plouă cu Câţu, Anisia, Costache şi Vela autohtoni, de-o să zici că s-a mutat Las Vegas la Covurlui.

  Raportează
 • postat de Raza cercului Joi, 13 Februarie 2020 16:43 89.136.2.*** Link la comentariu
  1
  10

  "Primul capitol de cheltuieli, dar şi cel mai consistent, este "Administraţia publică locală" - 68,93 milioane de lei - „sumă din care se asigură plata angajaţilor din Primăria Galaţi - 36,75 milioane de lei,.."

  Pai nu ? Salariul sa il asiguram ca de muncit pauza. Niste lipitori comuniste de 30 de ani care sug banii poporului de pomana si mai si deturneaza fonduri pe deasupra.
  De-am scapa o data de ciuma rosie . Abia asteptam alegerile . Sa speram ca vom avea liniste si nu mai trebuie sa iesim in strada.

  Raportează
 • postat de LIGHEANUL cu APĂ CALDĂ Joi, 13 Februarie 2020 14:25 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  6

  Bani pentru Montarea cazanelor de apă caldă în Microcentralele de Cartier, construite anul trecut în grabă, s-au prevăzut pentru acest an, sau trebuie să ne încălzim tot la lighean?
  Domnul viceprimar Roman Picu promitea că până în această iarnă se vor monta aceste Cazane în CT noi construite, dar se pare că se gândeşte la "plecare" acum!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.