Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
12 comentarii

Cele 30 milioane de lei, împrumutate de Primăria Galaţi de la EximBank pentru achiziţia mult-promiselor autobuze electrice hibrid, se împuţinează văzând cu ochii. Dacă şi aleşii vor fi de acord, din suma iniţial alocată vor mai rămâne 3 milioane de lei. Peste 9,2 milioane de lei ar urma să fie redirecţionate, din nou, către alte obiective de investiţii, printre care şi reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea".

În vara anului trecut, prin hotărârea Consiliului Local, Primăria Galaţi a contractat un credit de 100 milioane de lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii, printre care şi achiziţia unor autobuze electrice hibrid. Pentru acestea fuseseră alocate, iniţial, 30 milioane de lei. În octombrie anul trecut, cu votul consilierilor locali, din cele 30 milioane de lei s-au luat 17,7 milioane de lei, care au fost redirecţionate către alte obiective de investiţii. Prin urmare, au mai rămas 12,2 milioane de lei pentru autobuze hibrid. Dacă aleşii locali vor fi de acord, suma rămasă va fi diminuată cu 9,2 milioane de lei, bani care vor finanţa alte obiective de investiţii.

Justificarea autorităţilor

În documente se arată că, prin Hotărârea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, în 2020, trebuie făcute trageri de 40,7 milioane de lei din creditul EximBank. În cazul în care Primăria nu utilizează această sumă până la finele anului, va plăti o penalitate de doi la sută din suma notificată şi netrasă. Primăria mai precizează şi că licitaţia pentru autobuze electrice hibrid a fost anulată de două ori, "întrucât nici o ofertă nu a fost declarată admisibilă". În consecinţă, pentru a utiliza toată suma aprobată din credit pentru anul 2020, este necesară completarea listei cu "obiective de investiţii care sunt în curs de execuţie".

Unde se duc cele 9,2 milioane de lei

Lista investiţiilor finanţate din credit se lungeşte cu trei obiective. Prima este reabilitarea şi modernizarea Plajei "Dunărea", pentru care sunt alocate 4,2 milioane de lei. Vine la rând "Sală de sport şi sală de mese - Şcoala Gimnazială Nr. 28" - investiţie care primeşte 1,8 milioane de lei. Alte 1,7 milioane de lei sunt repartizate pentru "Amenajare arteră de legătura între bd. Dunarea şi bd. Marii Uniri" - celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră. Iar finanţarea pentru parcarea multietajată construită în Mazepa I, blocul R5 este suplimentată cu 1,5 milioane de lei.

Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord. Nu trebuie să uităm că Primăria a mai contractat, în 2017, un credit de 100 milioane de lei, din care 25 milioane de lei erau destinate achiziţiei de autobuze, dar suma a tot fost diminuată şi redirecţionată până când a ajuns la zero.

Revenind la autobuzele hibrid, reamintim că este în derulare cea de-a treia licitaţie pentru cumpărarea lor. E greu de spus dacă se va finaliza cu succes, având în vedere că la primele două proceduri ofertant unic a fost Solaris Bus & Coach SA.

Citit 5513 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 23:18

12 comentarii

 • postat de Calator Joi, 28 Mai 2020 05:19 5.13.173.*** Link la comentariu
  0
  3

  Da domnule Badita dar banul cheltuieste-l pentru ce la-i contractat, nu spune ,, hai sa facem imprumut pentru autobuze si apoi folosim banii pentru altceva ca licitatia mereu si iar mereu pica si banii trebuie cheltuiti ca alfel e pacat sa ramana nefolositi , pai hai sa ne hotaram o data ce facem , ori laie ori balaie , lumea nu e impotriva a ce se face frumos si ,,bine'' dar ori contractam autobuze ori nu. Vad ca la tramvaie nu a picat licitatia ca s-a dorit, aici la autobuze e sucita treaba mereu si cand ai o asemenea suma mare pacat de ,,borcanul de miere '' sa ramana neatins .

  Raportează
 • postat de Raabis-Ștefan Bădiță Miercuri, 27 Mai 2020 22:42 89.136.7.*** Link la comentariu
  7
  3

  UN GALATEAN..... TE ROG SA IESI DIN CASA, IN TOATA LUMEA... DU-TE SI VEZI CA PESTE TOT SE PUN LINII DE TRAMVAI. DAR NU UITA SA-TI IEI SI-UN DICTIONAR.....

  Raportează
 • postat de O investiție cu cap şi termen lung, poluare zero, autobuze electrice ! Miercuri, 27 Mai 2020 21:49 213.233.101.*** Link la comentariu
  4
  8

  O ivestitie cu cap şi pe termen lung, AUTOBUZE ELECTRICEEEEEE !!! Impuşcam doi iepuri, poluare zero, scăpam de tramvaie, terasamente pentru linii, zgomot şi trepidații, odată cu uzura în timp..
  Autobuzele hibrid, tot cu carburant funcționează, motorul principal, poluant, fiind motorul cu ardere internă.

  Raportează
 • postat de Doru Miercuri, 27 Mai 2020 16:36 85.186.244.*** Link la comentariu
  1
  6

  Tramvaiul este esential pt oras.
  Este singurul mijloc de transport in comun care poate respecta un orar, astfel incat lumea sa poata ajunge la timp, oriunde.
  Nu polueaza.
  Are capacitate de transport mare.
  Are durata de exploatare mult mai mare decat mijloacele de transport auto.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 27 Mai 2020 16:22 5.13.173.*** Link la comentariu
  0
  6

  Mare pacat de acele autobuze care sau dus banii in alte lucruri decat unde au fost promisi , sa faci imprumut expres pentru autobuze si sa toci banii pe alte lucruri bune si ele si facand ca licitatiile sa ,,cada'' mereu ceva de genul ca nu sant ofertanti si alte potlogarii , ca doamna x a uitat ce hartie sa puna la dosar de la pagina cutare , devin lucruri in care Galatenii nu mai cred , promiti ceva tinete de cuvint, sau cumparati autobuze din cablul de cupru si sinele de tramvai ca si asa sint o groaza de bani de acolo.

  Raportează
 • postat de Nicu Miercuri, 27 Mai 2020 13:37 62.231.94.*** Link la comentariu
  0
  6

  Se cere redirectionarea sumei de 1,7 milioane de lei pentru "Amenajare arteră de legătura între bd. Dunarea şi bd. Marii Uniri" - celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră. Pe data de 02 MAI 2020 in ziarul Viata Libera "https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/146224-drumul-prin-curtea-politiei-de-frontiera-in-pericol" primaria comunica ca s-a depus solicitare în vederea prelungirii termenelor prevăzute în Hotărârea de Guvern, existând o întârziere ca urmare a suprapunerilor unor coordonate cadastrale. Aceste aspecte sunt în curs de soluţionare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi”. A fost rezolvata problema cadastru si acceptul Guvernului de prelungire a termenelor ? Sau se aloca banii in sedinta de Consiliu Local, nu este aprobata prelungirea termenului si banii sunt din nou " redirectionati " acolo unde este nevoie".

  Raportează
 • postat de Un galatean... Miercuri, 27 Mai 2020 08:56 5.13.183.*** Link la comentariu
  25
  16

  Sunt multe de spus, dar o neghiobie mai mare decat cea cu ,,reabilitarea ,, strazii siderurgistilor nu cred ca este.
  Cand toate orasele civilizate din tara , nu vorbim de ce este in lume, unde principala preocupare ramane poluarea, in loc sa achizitionam autobuze electrice si sa decongestionam strazile si asa putine si inguste care opstructioneaza traficu, noi limitam carosabilul, montand linii de tramvae, care linii ia din carosabil, si asa insuficient si asta pe o artera ca siderurgistilor, extrem de circulata
  Uitativa ce cheltuiala cu cele tramvae, cand se putea asfalta, se dubla caile de circulatie , se foloseau autobuze electrice si NU SE CHELTUIA NICI JUMATATE DIN CE SE CHELTUE CU CELE TRAMVA! SI TIMPUL DE EXECUTIE ERA REDUS SUBSTANTIAL...
  Luati exemplul clujului,bucurestiului si nu numai...bani cheltuiti degeaba,carosabil ingustat si timp pierdut.

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 27 Mai 2020 05:00 89.39.81.*** Link la comentariu
  11
  9

  Nicu bati campii. Parcari se fac. Pana acum tipai ca nu ai unde sa te scalzi iti fac piscina oamenii

  Raportează
 • postat de Ulise Miercuri, 27 Mai 2020 03:30 5.13.173.*** Link la comentariu
  3
  18

  Si uite asa intentionat faci ca licitatiile sa cada pentru a te folosi de acei bani imprumutati , cum in alte orase gen Brasov , Cluj poate si altele acolo se cumpara la greu autobuze cu fel de fel de dotari pe ele inca din prima licitatie la noi parca e pocita treaba ca intentionat sa se repete si tot asa se si intra in a se consuma bani mereu di credite, mai bine nu mai promite nimicsi gata , ce o mancat lupul e bun mancat

  Raportează
 • postat de Popescu Miercuri, 27 Mai 2020 00:54 5.13.255.*** Link la comentariu
  11
  39

  Contractele se atribuie acolo unde se poate manca o paine, la autobuze nu merge.

  Raportează
 • postat de iulian Miercuri, 27 Mai 2020 00:29 188.24.206.*** Link la comentariu
  14
  33

  incredibil ne vedem la vot

  Raportează
 • postat de Nicu Miercuri, 27 Mai 2020 00:22 62.231.94.*** Link la comentariu
  11
  44

  Daca legea permite, de ce sa profite ? Or sa vina alegerile si atunci sa vedem, care pe care ! Parcari NU, drum prin curtea Politiei de Frontiera NU. Politia de Frontiera a reusit sa-si ,, vada sacii in caruta" (statia de carburant, platforma acesteia, rampa necesara pt. spalarea autovehiculelor si caile de acces la obictivele din incinta) pe banii primariei, ca doar Politia de Frontiera este in subordinea primariei. Si exemplele ar curge destule pe apa Dunarii (chiar daca este destul de scazuta). Alt imprumut, alte DOBANZI PLATITE DE GALATENI. Ulciorul nu merge de multe ori la apa.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.