Pentru funcţionari - mumă, pentru contractuali - ciumă

Pentru funcţionari - mumă, pentru contractuali - ciumă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lefurile funcţionarilor publici din Primărie şi de la Serviciul de Evidenţa Persoanei vor creşte cu sume de până la 600 de lei faţă de luna ianuarie, dar fără a depăşi câştigurile salariale din luna decembrie 2009 * Personalul contractual va trebui să se descurce cu acelaşi salariu din luna ianuarie * Asta în condiţiile în care bugetul pentru salarii este mai mic decât anul trecut *

Dezbaterea suplimentelor salariale cuvenite funcţionarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului, precum şi funcţionarilor publici din cadrul Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei ar fi putut prelungi la nesfârşit şedinţa Consiliului Local de joi.

Cel care va fi silit să împartă banii astfel încât nimeni să nu ia mai mulţi bani decât în decembrie 2009 este viceprimarul liberal al municipiului, Mircea Cristea.

Primarul Dumitru Nicolae l-a „pricopsit” cu această sarcină pentru că atât Cristea cât şi grupul PNL de consilieri, plus conservatorul Eugen Găvan s-au abţinut la votul acestor suplimente. 

De ce suplimente?

Directorul economic al Primăriei, Doina Stamate, a explicat că prin aplicarea Legii 330 privind salarizarea unică, toţi funcţionarii publici şi personalul contractual din Primărie au pierdut în jur de 35 la sută din salarii.

Aceeaşi lege, însă, permite ca, la propunerea primarului, pentru funcţiile publice locale să poată fi stabilite suplimente salariale.

În consecinţă, aleşii locali au aprobat stabilirea de suplimente salariale până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de specialitate al Primarului  şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat.

De acestea vor beneficia doar funcţionarii publici de conducere şi de execuţie din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Galaţi, precum şi funcţionarii publici din cadrul Serviciul Public de Evidenţă Informatizată a Persoanei.

Salarii mai mari decât în ianuarie

Mai mulţi consilieri au spus că nu e corect să primească suplimente doar funcţionarii, în condiţiile în care cei 70 de oameni din personalul contractual sunt şi mai prost plătiţi.

Primarul Dumitru Nicolae a explicat că asta e tot ce a putut obţine Asociaţia Municipiilor: „Când s-a votat legea strâmbă, nu a comentat nimeni. Eu mă lupt pentru leafa tuturor”.

„Atâtea controale de la Curtea de Conturi nu am avut niciodată, şi asta pentru că o serie de sporuri le-am băgat în CCM fără a fi legiferate. Repet, nu sunt creşteri faţă de anul trecut, ci doar faţă de luna ianuarie a acestui an”.

„Pentru mine, dacă un funcţionar are 6 milioane de lei vechi salariu nu e liniştitor. E greu de trăit cu 6 milioane! Bine că am avut posibilitatea să creştem salariile funcţionarilor, să vedem ce facem cu ceilalţi”, a spus Nicolae.

Potrivit Doinei Stamate, anul trecut bugetul de salarii a fost de 20 de milioane de lei, acum e de 17 milioane.

Cristea, necredinciosul

Liberalul Mircea Cristea (FOTO) şi-a exprimat convingerea că hotărârea aleşilor, în realitate, va creşte leafa funcţionarilor faţă de anul 2009, chiar dacă se promite contrariul:

“Legea pentru micşorarea cheltuielilor cu salarizarea, de fapt, le majorează. În condiţii de criză, sunt funcţionari care în mod evident, în 2010 vor avea salarii mai mari ca în 2009 şi contractuali care vor avea salariul mai mic ca în 2009”.

„Matematica spune că dacă fondul de salarii rămâne acelaşi şi la unii le cresc salariile, nu înseamnă că altora le scade?!”, a insistat Cristea.

Drept „pedeapsă” primarul i-a dat sarcină să calculeze salariile astfel încât să nu depăşească niciunul veniturile din 2009.

Citit 1272 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.