Blocurile cu canalizări ”franjuri” vor fi reverificate. Asociaţiile de proprietari nu-şi întreţin racordurile

Blocurile cu canalizări ”franjuri” vor fi reverificate. Asociaţiile de proprietari nu-şi întreţin racordurile
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Galaţiul stă pe un butoi de mizerie, la propriu, aproape jumătate dintre asociaţiile de proprietari verificate vizavi de modul în care s-au gospodărit pentru a-şi întreţine racordurile la reţeaua de canalizare picând testul. Extrem de puţine au anunţat, în urma verificărilor, că au remediat problemele, motiv pentru care Apă-Canal avertizează că urmează noi controale, acolo unde au fost găsite nereguli reprezentate de lipsa racordurilor sau unde branşamentele sunt atât de deteriorate încât permit deversarea apelor uzate direct în sol.

Întreţinerea reţelelor de preluare a apelor menajere uzate, sarcină care revine, conform legii asociaţiilor de proprietari care administrază blocurile din municipiul Galaţi, pare a fi o piatră de moară greu de purtat. Verificările făcute în teren, la cele 727 de asociaţii, câte există acum în oraş, arată că puţin peste jumătate se achită onorabil de această sarcină, întreţinând conductele aferente blocurilor. Pentru 317 însă, controalele au evidenţiat nereguli grave care se traduc în deversări zilnice ale apelor menajere direct în pământ, cu consecinţe pe termen mediu şi lung a siguranţei imobilelor şi a solului, în general. Verificările de anul trecut făcute de Apă-Canal, în urma cărora erau anunţate 262 de asociaţii cu probleme la peste 520 de blocuri, nu i-au pus în alertă pe ceilalţi administratori, dovadă fiind controalele ulterioare, care au scos la iveală alte sute de avarii grave la reţeaua de canalizare.
"Verificările efectuate în perioada 2019-2020 au vizat blocurile din municipiul Galați în integralitate. Per total, s-au identificat probleme în funcționarea a 866 de racorduri de canalizare, reprezentând circa 20,3 la sută din numărul racordurilor din municipiu, aferente unui număr de 584 de blocuri, circa 37,3 la sută din totalul blocurilor din municipiu. Din totalul de 727 de asociații, la 317 s-au constatat deficiențe în funcționarea racordurilor de canalizare", precizează Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al SC Apă-Canal SA.
Potrivit sursei citate, foarte puţine asociaţii găsite în neregulă până în prezent au anunţat, ulterior verificărilor, că au remediat problemele. Pentru acest motiv, vor fi reluate controalele, acolo unde s-au constatat deficienţe, pentru a se stabili dacă asociaţiile de proprietari au luat măsurile recomandate ca să stopeze procesul de afectare a stabilităţii solului şi să prevină punerea în pericol a sănătăţii oamenilor. Probleme au fost depistate atât în zonele centrale, cât şi în cartierele periferice. De exemplu, la verificările efectuate în ultima jumătate de an, când au fost vizate 55 de asociaţii, note "proaste" au primit blocuri din Micro 16, 17, 18, 19, 20, 21, dar şi din IC Frimu, Mazepa sau Micro 39. "Campioane" la racorduri lipsă, respectiv reţele care practic nu îşi mai merită numele de conducte, sunt imobilele din Micro 20 şi 21, IC Frimu şi Micro 39.

Citit 3387 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 00:02

7 comentarii

 • postat de Maxim
  Joi, 16 Iulie 2020 18:45
  5.13.216.***
  Verificati si blocul A1 din Piata Centrala (strada Traian), avariile nereparate afecteaza deja fundatia blocului.
  0
  2
  Raportează
 • postat de @solutia X
  Joi, 16 Iulie 2020 15:17
  95.76.37.***
  Si de ce trebuie sa execute Apa Canal reparatiile? Ca sa vina apoi si sa impuna un deviz umflat?
  Si de ce Primaria sa plateasca o parte din valoarea reparatii? Altfel spus, de ce cetatenii sa plateasca pentru niste proprietari care nu-si intretin bunurile?
  Propunerile astea erau de luat in seama inainte de '89, nu acum.
  Si de curiozitate: Pe perioada in care s-a constatat sa scurgerile menajere se scurg in sol si nu in canalizarile apartinand Apa Canal, respectivilor proprietari le-au fost facturate serviciile de canalizare?
  A nu se intelege ca iau partea asociatiilor si a proprietarilor cu probleme; e obligatia lor sa-si repare instalatiile proprii, si sunt convins ca exista modalitati legale de a li se impune acest lucru.
  4
  8
  Raportează
 • postat de canalizare
  Joi, 16 Iulie 2020 15:08
  86.124.205.***
  Apa-canal nu a mai desfundat canalizarile de prin oras de ani de zile iar acum arunca vina pe asociatiile de proprietari. Ar trebui amintite si lucrarile noi realizate prin oras care sunt o bataie de joc (vezi cum sunt amplasate gurile canalizarilor in locuri aiurea sau deasupra nivelului strazii incat , iar atunci cand ploua, apa le ocoleste si se formeaza balti enorme langa ele). Dar sa nu uitam de preturile pe care stie sa le mareasca constant si ce bataie de joc e pentru taxarea populatiei pentru apa de ploaie.
  1
  13
  Raportează
 • postat de solutia_x
  Joi, 16 Iulie 2020 11:37
  5.154.233.***
  Parerea mea este ca ar trebui ca aceste reparatii sa se faca de catre APA CANAL , urmand ca decontul pentru realizarea lucrarii sa fie platit eventual in 6-12 rate de catre asociatiile de proprietari ca sume separate pe factura de apa curenta, pentru ca e clar ca unele asociatii nu sunt in stare sa se organizeze si nu cred ca e de dorit ca sa ajungem iar in situatia blocului B8 din MAZEPA. Ar trebui cred ca si Primaria sa se implice mai activ in cazurile astea pentru ca e vorba pana la urma de siguranta cetatenilor din blocurile respective, de ex prin suportarea unui procent din decontul de lucrari daca e posibil.
  4
  22
  Raportează
 • postat de valy
  Joi, 16 Iulie 2020 11:08
  193.231.148.***
  apa canal sa verifice canalizarile lor ca au pierderi grele, in micro 18 in canalizarea din fata blocului G7 curge apa de un an ca un izvor de munte pe astea cine le verifica?
  0
  28
  Raportează
 • postat de Costy
  Joi, 16 Iulie 2020 11:00
  109.166.134.***
  Poate ar trebui seriozitate si din partea firmelor care executa reparatii Nu e posibil ca o lucrare sa reziste nici 12 luni...
  1
  24
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 16 Iulie 2020 09:05
  82.79.232.***
  Trebuie desfiintate aceste asociatii de proprietari unde administratorii sunt trantori cu acte si indolenti. Dupa astfel de sesizari, ar trebui sa li se ridice dreptul de a mai ocupa functia de administrator al unei asociatii de proprietari. Proprietarii au si ei vina lor ca nu fac sesizari in scris administratorului si daca nu primesc raspuns, tot in scris, sa-l dea in judecata, e gratuit, ca ei sunt asociatia si nu administratorul, ca de aceea e platit acel trantor si restul "conducerii". Daca cere vreun proprietar copie dupa statul de plata a trantorului, nu o sa-i vada in veci retributia de cel putin doua mii de lei pe care nu-i merita. Administratorul are multe obligatii fata de proprietari, dupa noua lege, sarcini pe care nu si le indeplineste. Proprietarii au si ei drepturi si obligatii, dar habar nu au pt ca nu se informeaza.
  1
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.