Vizele de reședință se dau cu poliția la ușă

Vizele de reședință se dau cu poliția la ușă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Mutarea fictivă, în acte, a persoanelor care trebuie să figureze ca domiciliind într-o anumită localitate sau adresă a determinat, zilele trecute, modificarea condițiilor în care se acordă vizele de reședință, fostele vize de flotant. Oficial, persoana trebuie să facă dovada că stă de 15 zile în localitatea respectivă și să declare scopul stabilirii la o anumită adresă. În realitate, tot cu poliția se stabilește dacă solicitantul minte sau stabilirea domiciliului are fundament real.

Cu circa 1.500 de oameni domiciliați într-o locuință cu două camere din municipiul Galați, deveneam, în urmă cu doi ani, recordmeni absoluți la capitolul conviețuire pe centimetru pătrat. Artizanul ingineriei care a căpătat iz penal și s-a concretizat într-un dosar aflat acum pe rolul Judecătoriei Galați, profesorul de istorie Laurențiu Maxim, își făcuse o afacere din luarea în spațiu a moldovenilor care aveau nevoie de acte care să le ateste reședința în România. Pe lângă multele posibile consecințe ale unei conviețuiri atât de numeroase la o singură adresă, există și una electorală: la fiecare scrutin, pentru adresa respectivă, un imobil de pe strada Tudor Vladimirescu, se constituie special o secție de votare la care sunt arondați toți "chiriașii". Cu toate acestea, chiar și în condițiile în care procesul de fals în declarații în care Maxim este acuzat nu s-a terminat nici măcar în primă instanță, autoritățile abia acum s-au trezit în fața necesității de a stopa cumva fenomenul luării în spațiu pe hârtie, eventual în schimbul unor sume de bani. Cu câteva zile înainte de alegerile locale, solicitanții de vize de reședință devin obligați să facă dovada șederii de cel puțin 15 zile în localitatea unde declară că vor să se stabilească, precum și scopul. Greu de dovedit, cât mai aproape de realitate, ambele aspecte, astfel că sarcina verificării cade tot pe umerii poliției. Lucru care la Galați se întâmplă deja, susține directorul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanelor, Silviu Bacalum.

"Noi îi verificăm cu poliția pe cei care solicită. Galațiul are în circumscripție 13 comune și în fiecare dimineață se face ședință cu reprezentanții posturilor de poliție, le comunicăm solicitările care le avem în raza lor și ei fac verificări pe care ni le transmit. La fel și pentru municipiul Galați", ne-a declarat Silviu Bacalum.  Potrivit acestuia, în ultima perioadă, Galațiul nu se înscrie pe lista județelor unde au crescut semnificativ cererea de vize de reședință, singura curbă ascendentă înregistrându-se, la fel ca în fiecare an, în perioada înscrierii copiilor la școală, în scopull creșterii șanselor de a ocupa un loc într-o anumită unitate de învățământ.

Citit 4147 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2020 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.