Teatru ieftin, pe bani europeni

Teatru ieftin, pe bani europeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ţipete, reproşuri şi un categoric „Nu” *

„Un milion de euro pentru modernizarea a zece km de drum de ţară, plin de gropi. Proiectul e gratis, nu e păcat să-l ratăm? Am încercat să le explic consilierilor, dar m-am lovit de zidul Berlinului”.

„Bugetul Primăriei nici în 20 de ani nu ar putea finanţa o asemenea investiţie”, îşi frângea mâinile primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu, luni, înainte de începerea şedinţei extraordinare a Consiliului Local.

Pe hartă ne-a arătat investiţia care cuprindea Drumul de exploataţie 1 (Bariera Hanu Conachi - Crucea lui Fătu - cimitir Fundeni), Drumul de exploataţie 2 (Fostul SMA Lungoci - digul Siret) şi Drumul de exploataţie 3.

Traseul a vrut să mulţumească toate cele trei sate: Fundeni, Hanu Conachi şi Lungoci.

Uvertura

Vineri, primarul a suspendat şedinţa CL pentru că aleşii nu erau de acord cu investiţia. În weekend, Lupu a umblat prin sat strângând semnături de la cetăţeni pentru proiect.

Le-a povestit că aleşii PC şi PNL nu sunt de acord cu proiectul şi chiar a afişat povestea la panoul din Hanu Conachi. Vrând să le forţeze mâna aleşilor, mai rău i-a învrăjbit.

Actul I: „Supărat, supărat sunt Doamne, supărat”

Un frig crâncen în sala de şedinţe a Primăriei. Cei 13 aleşi aşteptau tăcuţi începerea ostilităţilor. Pe margine, câţiva cetăţeni îşi dădeau coate.

„Supărat, supărat sunt Doamne, supărat”, s-a văicărit un telefon mobil prevestind a rău.

Cele două proiecte aflate pe ordinea de zi care dădeau undă verde investiţiei de un milion de euro au fost prezentate în detaliu.

Preşedintele de şedinţă a făcut să priceapă şi pereţii că, dacă votează „Pentru”, comuna poate câştiga un milion de euro fonduri nerambursabile, care vor acoperi sută la sută din investiţiile eligibile. Un consilier PSD a pledat în favoarea reabilitării drumului:

„Să le vină oamenilor mai uşor să-şi transporte produsele. Sunt oameni bătrâni care nu mai pot. Ni se dă, nu ne ia! Ne râd comunele din jur!”.

Actul II: Artileria lui Mititelu

Fostul primar PNG şi apoi PC al comunei, Iosif Mititelu, actualmente consilier local PC, a fost vârful de lance al atacului PC+PNL:

„Căutaţi să ne convingeţi că fără acest proiect comuna e moartă! Noi nu ne opunem proiectului, ci metodelor practicate la Fundeni, impunerii proiectelor”.

„Ne îmbătăm cu apă de la fântână că avem un proiect extraordinar! Gazele, canalizarea, apa, astea sunt proiectele capitale care trebuie terminate!”.

„Nu fac nimic cu drumul prin câmp fără utilităţi! Primarul ne-a adus în situaţia să nu acceptăm acest proiect. Ne sfidează ca pe nişte pioni pe tabla de şah”, a spus Mititelu, nervos.

Actul III: „Fraudă! Retractez, abuz!”

Strigând şi certându-se cu ceilalţi aleşi, consilierul PC Iosif Mititelu i-a făcut un veritabil rechizitoriu primarului, reproşându-i pietruirea drumurilor în comună şi deszăpezirea, aprobarea bugetului fără consultări prealabile, lucruri fără legătură cu proiectul discutat.

Legat de investiţie, Mititelu l-a acuzat pe primar că nu i-a consultat dinainte pe aleşi.

„Când eraţi primar la fel făceaţi”, a ţipat un ales local. „Eu nu am avut contestaţii!”, l-a sfidat Mititelu.

Fostul primar a ameninţat că va face plângere la poliţie pentru denigrare:

„Cine a afişat la Hanu Conachi asemenea calomnii, că nu vrem să votăm un proiect? Dacă se votează, voi face scris la autoritatea pentru cercetarea fraudelor!”, a strigat Mititelu.

„Fraude? Unde?”, au întrebat şocaţi câţiva aleşi. „Poate am spus prea mult fraudă, retractez, este o încălcare a procedurilor legale, este netransparent şi am dreptul să gândesc că s-a făcut cu un scop fraudulos”.

„De ce nu am fost consultaţi? Nu contest valoarea proiectului, ci faptul că nu s-au respectat procedurile legale. Proiectul e bun, binevenit, dar nu oricum!”, a spus Iosif Mititelu în vacarmul general.

The end

În sală nu te mai înţelegeai om cu persoană. Un consilier striga că drumul nu e necesar şi că nu e drept ca aleşii să fie trataţi ca nişte „mopuri” de către primar.

Cetăţenii ţipau că nu are nici un hectar de teren şi nu ştie cât de rău e drumul! Un alt consilier spunea că proiectul e bun:

„Când plouă, oamenii care au venit cu bicicleta la câmp sunt nevoiţi să se întoarcă acasă cu ea în spate! Ni se întinde o mână, şi noi o refuzăm!”. Primarul tăcea mâlc.

Preşedintele de şedinţă a supus la vot: „Cine este pentru?” Cetăţenii din sală s-au grăbit să voteze, dar preşedintele i-a oprit: „Numai consilierii votează”.

Patru mâini, două PSD, una PD-L şi una ecologistă au votat „pentru”. Restul, nouă, „împotrivă”.

„I-am dat în cap!”, a conchis laconic cineva. Cui?

Epilog

Primarul Manuel Lupu era dezamăgit: „Poate am făcut şi eu o greşeală, două, din lipsă de experienţă, dar nu cred că erau aşa de mari pentru a nu trece hotărârile. Nu să mi se ia capul!”.

„Aveam termen de depunere a proiectului data de 15 aprilie. Tot ce mai trebuia era doar hotărârea CL”.

„Tudor, Lieşti, Barcea, toate accesează, noi nu… Cred că aşa va fi şi în continuare. Orice-aş face, ăsta va fi rezultatul”.

Citit 1122 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.