Un pumn în capul administraţiei locale

Un pumn în capul administraţiei locale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 66,15 de lei în plus la preţul gigacaloriei ar trebui să suporte Consiliul Local Galaţi pentru ca noi, gălăţenii, să plătim în iarna care vine la fel ca şi până acum - 214,65 de lei pe gigacalorie * Pe an, compensaţia pe care până acum o plătea Guvernul şi care prin noile reglementări dispare, se ridică la 7 milioane de euro *

În acest moment, la Galaţi, preţul local total al gigacaloriei de 312,16 lei cu TVA şi este format din preţul de producere şi transport a energiei termice destinată consumului populaţiei - 178,77 de lei/Gcal cu TVA - la care se adaugă preţul de distribuţie - 133,39 de lei/Gcal cu TVA.

Din acest tarif de 312,16 lei, bugetul local acordă o subvenţie generală de 31,21 de lei pe gigacalorie, de care beneficiază toţi gălăţenii racordaţi la sistemul de încălzire centralizată, indiferent de venit. De la Guvern, vine direct către Electrocentrale o compensare unitară pentru combustibil, de 66,15 de lei pe gigacalorie. Astfel se ajunge, de la 312,16 lei, la cei 214,65 lei facturaţi populaţiei de către Apaterm.

Prin eliminarea compensaţiei acordate unitar de către Guvern, la factură se va adăuga echivalentul - 66,15 de lei pe gigacalorie. El îi va afecta, însă, numai pe consumatorii cu venituri nete pe membru de familie mai mari 786 de lei pe lună, care nu vor beneficia de niciun fel de ajutoare sau compensaţii.

Modificarea de preţ nu se va putea face, însă, decât cu votul Consiliului Local. Pentru ca gălăţenii să plătească la fel ca şi până acum, 214,65 de lei pe gigacalorie, Consiliul Local ar trebui suporte această diferenţă de 66,15 de lei, o sumă deloc neglijabilă.

7 milioane de euro

Viceprimarul Mircea Cristea a făcut un calcul şi a arătat la cât se ridică pe an compensaţia pentru cele aproximativ 500.000 de gigacalorii câte se consumă pe an la Galaţi - 33.075.000 de lei, adică aproximativ 7 milioane de euro!

„Este adevărat, Guvernul nu a plătit niciodată integral compensaţia de 66,15 lei pe gigacalorie, şi de fiecare dată trebuia să mai completăm noi suma cu câte un milion de euro. În momentul de faţă, de la bugetul local se asigură cei 31,21 de lei pe gigacalorie, sumă care pe an ajunge la trei milioane de euro. Ca să mai suportăm şi cei aproximativ 7 milioane de euro, compensaţia pe care o dădea guvernul, înseamnă să dăm 10 milioane de euro de la bugetul local numai pentru căldură.

Este o situaţie foarte complicată! Este o lovitură, un pumn în cap pe care îl primeşte administraţia locală, ceva ce nu s-a mai întâmplat de când sunt consilier local”, ne-a declarat Mircea Cristea.

Situaţia se complică şi mai mult dacă amintim şi de faptul că, în acest moment, Consiliul Local Galaţi a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru creşterea preţului la gigacalorie.

După cum v-am informat deja, Consiliului Local a atacat în contencios administrativ, la Curtea de Apel, decizia prin care ANRE a majorat cu aproape 10 lei preţul de producere şi transport a energiei electrice practicat de Electrocentrale în raport cu societatea Apaterm.

Administraţia locală a cerut instanţei suspendarea executării deciziei ANRE până la soluţionarea definitivă a cauzei şi anularea deciziei care contravine legii. În acest moment cei 10 lei în plus la gigacalorie sunt suportaţi de către Apaterm. 

Citit 1530 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.