Scandal în Consiliul Local: ”Nu suntem jude şi călău”

Scandal în Consiliul Local: ”Nu suntem jude şi călău”
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Sancţiunea propusă pentru consilierul local PSD Gheorghe Bezman, care a lăsat o altă persoană să voteze în locul său, la şedinţa ordinară din 17 decembrie 2020, a stârnit dispute la recenta întrunire a aleşilor locali. Grupul USR PLUS a propus o pedeapsă cumulată pentru fapta consilierului PSD, dar social-democraţii au considerat că nu e cazul. Că nu sunt „jude şi călău”. Discuţia a degenerat, ajungându-se la microfoane tăiate şi ameninţări cu chemarea la ordine.

Exclus, timp de o lună, de la şedinţele Consiliului Local (CL) și ale Comisiei de specialitate din care face parte, aceasta a fost sancţiunea propusă de Comisia Juridică a CL pentru social-democratul Gheorghe Bezman. Acesta a lăsat o altă persoană să voteze în locul său nu mai puţin de zece proiecte de hotărâre.

Grupul USR PLUS a formulat un amendament prin care a propus mai multe sancţiuni cumulate: excluderea de la două şedinţe de plen şi de comisie, cu pierderea indemnizaţiei aferente, urmată de alte şase luni în care indemnizaţia să-i fie redusă cu zece la sută.

„Amendamentul dumneavoastră face un cumul de pedepse. Aşa cum ştiţi că sunt principiile, omul trebuie pedepsit o singură dată cu pedeapsa potrivită. Conform Codului Administrativ, există o comisie special constituită, în drept să se pronunţe cu privire la sancţiunea care i se cuvine”, a declarat preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache.

Grupul USR PLUS, prin vocea lui Daniel Zinica, a argumentat că nici Codul Administrativ, nici Regulamentul CL nu specifică faptul că sancţiunile nu pot fi cumulate şi că nu este de acord cu sancţiunea Comisiei Juridice, în condiţiile în care consilierul Bezman „a adus o pată pe imaginea Consiliului Local”.

Amintind că grupul consilierilor PNL a descoperit şi sesizat fapta lui Bezman, consiliera locală Anamaria Hărăbor a intervenit: „Am studiat cu atenţie Codul Administrativ şi nu am găsit o pedeapsă pentru această abatere, semn că legiuitorul nici nu s-a gândit că se poate întâmpla aşa ceva. Drept pentru care noi vom propune o modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL, care să prevadă sancţiuni şi pentru asemenea abateri care au deja un precedent”.

Gaz pe foc

„Putem să aflăm şi poziţia oficială a domnului Bezman în plenul Consiliului?”, a întrebat consilierul USL Cristian Chitaru. Viceprimarul Sorin Enache a replicat că tot ceea ce a fost de spus s-a spus şi că nu e cazul să se mai insiste, dar a acceptat să supună la vot amendamentul USR PLUS la vot. Amendamentul nu a trecut.

„O sancţiune atât de mică nici nu am cuvinte! Măcar aveţi bunul simţ şi cereţi-i colegului dvs să-şi ceară scuze!”, a exclamat Daniel Zinica. Reacţia preşedintelui de şedinţă a fost promptă: „Dacă mai proferaţi jigniri, vă tai microfonul! Eu nu v-am făcut lipsit de bun-simţ. Vă rog frumos păstraţi decenţa sau vă chem la ordin!”.

„Noi votăm aprobarea unei sancţiuni, nu suntem jude şi călău! Asta vreţi să impuneţi cumva? Că trebuie să răstignim pe cineva, pur şi simplu! N-are voie să greşească nimeni?!”, a intervenit consilierul local PSD Lucian Andrei.

În momentul în care consiliera PLUS Flavia Susnoshi Luca a întrebat dacă PSD a luat în considerare retragerea sprijinului politic acordat lui Bezman pentru acest fals, preşedintele de şedinţă a pus punct discuţiilor: „Este o problemă internă! Din acest moment întrerup discuţia, pentru că nu are nicio relevanţă. Cum ar fi să întreb grupul USR dacă a luat vreo măsură cu privire la faptul că dl Barna a fost dovedit penal?”.

Replica aleşilor USR, că Barna nu e consilier local nu l-a convins pe Enache: „Cred că s-a depăşit măsura. Nu sunt de acord cu discuţii politice în Consiliul Local”.

Pedeapsa lui Bezman a fost votată secret de 25 de consilieri, dintre care cinci au fost „împotrivă”.

Citit 3302 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2021 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.