Modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie, în prelungiri. Contract modificat de două ori
Foto: Marian Calestru

Modernizarea axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie, în prelungiri. Contract modificat de două ori
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Modernizarea liniilor de tramvai și a carosabilului pe axa Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918 ar fi trebuit să se încheie luna viitoare, conform graficului pe care Primăria Galaţi ni-l comunicase la începutul anului 2021. Potrivit datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de lucrări a fost prelungit cu încă 90 de zile, iar Primăria ne-a explicat de ce.

Conform Primăriei Galaţi, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a axei Siderurgiştilor - 1 Decembrie, proiect cu finanţare europeană, a fost încheiat, pe 23 mai 2019, contractul cu Asocierea SC Tancrad SRL – SC Lemacons SRL - SC Citadina 98 SA - SC ADD Global Design SRL. Valoarea contractului este de 107.891.810 de lei cu TVA, iar durata totală de execuţie este de 18 luni (60 de zile pentru proiectare și 16 luni pentru execuție). Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul a suferit două modificări: termenul de elaborare a proiectului tehnic a fost prelungit cu 120 de zile, iar perioada de execuţie a lucrărilor, cu 90 de zile. La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei ne-a explicat motivele acestor prelungiri şi cum influenţează ele termenul de finalizare a investiţiei.

Prima prelungire

Conform răspunsului transmis, antreprenorul a revendicat prelungirea contractului (implicit a termenului de elaborare a proiectului tehnic și transmitere către supervizor) cu 60 de zile, principala motivație fiind că, prin avizul eliberat de Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Galați, s-a solicitat elaborarea de către un operator economic atestat ANRE a unei documentații – studiu de coexistență cu instalațiile electrice existente în zonă - documentație care nu a fost prevăzută a fi realizată anterior. „Astfel, s-a stabilit ca termen de finalizare a lucrărilor, conform graficului de execuție, data de 15 aprilie 2021”, a precizat Primăria.

A doua prelungire

Conform autorităţilor, pe 28 ianuarie 2021, Tancrad SRL - în calitate de lider de asociere – a cerut prelungirea contractului de proiectare și execuție motivat de mai multe aspecte. În primul rând, „eliberarea cu întârziere a avizului favorabil de către Inspectoratul Județean de Poliție – Birou Rutier pentru realizarea lucrărilor”. De asemenea, Tancrad explică imposibilitatea efectuării lucrărilor de sudură la calea de rulare tramvai în conformitate cu instrucţiunile care recomandă executarea lor la o temperatură de plus 17 - plus 27 de grade Celsius. De asemenea, constructorul s-a aflat în imposibilitatea efectuării lucrărilor ce necesită turnarea betonului, pentru care normativele prevăd temperaturi recomandate între plus 10 şi plus 30 de grade Celsius și a covoarelor asfaltice, din cauza temperaturilor scăzute din perioada noiembrie 2020 - februarie 2021.

Ca urmare a consultărilor purtate între supervizorul lucrărilor și beneficiar, s-a decis aprobarea prelungirii perioadei de execuție a lucrărilor cu 90 de zile, respectiv până la data de 14 iulie 2021, ne-a transmis Primăria.

Citit 10289 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Martie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.