Proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”

Proiectant pentru amplasarea sculpturii „Omagiu lui Brâncuşi”

Anca Melinte
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
7 comentarii

Povestea fără sfârşit a sculpturii în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann - operă care zace mâncată de rugină pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere Bac, a mai făcut un pas. Primăria municipiului Galaţi tocmai a atribuit contractual pentru proiectul tehnic de execuţie necesar amplasării sculpturii pe un soclu. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, societatea Arhideskvision are la dispoziţie 90 de zile pentru a realiza documentaţia şi va fi plătită cu 23.990 de lei fără TVA.

Proiectantul trebuie să prevadă restaurarea sculpturii, realizarea unei fundaţii din beton armat, placarea cu plăci de granit, sistematizarea verticală a zonei de amplasare a sculpturii şi o instalaţie electrică de iluminat public arhitectural.

Reamintim că ziarul „Viaţa liberă” a adus în atenţia opiniei publice soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. Pe 30 august 2018, în şedinţa Consiliului Local au fost aprobate costurile pentru restaurarea şi amplasarea lucrării pe un soclu, pe Faleza Inferioară.

Citit 1681 ori Ultima modificare Joi, 18 Martie 2021 22:05

7 comentarii

 • postat de Maria V. Luni, 22 Martie 2021 18:33 46.97.176.*** Link la comentariu
  1
  3

  Parcă era vorba că s-a atribuit de ceva timp licitația pentru construirea acelei columne care să înalțe statuia sfântului apostil Andrei, în inelul de rocadă de la Ultimul Leu. Nici până acum nu au început...Și de ce dacă tot va fi un monument cu statuia sfântului Andrei în Inelul de Rocadă, atunci să se umple orașul cu statui sau statuiete asemenea, NU SĂ SE UMPLE ORAȘUL CU FIERĂTANII.

  Da, creația lui Ewerdt Hilgemann, "Omagiu lui Brâncuşi", mai arată câtuși de puțin ca formă acceptabilă(asemănătoare Coloanei Infinitului lui Brâncuși), dar celelalte porcării de fiare sudate anapoda, fără nicio formă, fără niciun tipar nu-și au locul în orașul acesta


  Da, creația aceasta, după ce va fi dată cu bronz sau cu ce naiba va fi vopsită ca să arate precum celelalte creații ale autorului expuse prin Europa poate că va avea un aspect acceptabil, dar celelalte porcării precum cea care cică se va expune în parcul "Parfumul teilor" nu-și au rostul,pentru că sunt niște mormane de fiare.

  Aseme ea statuii sfâ tului apostol Andrei, comandați și alte statui fără vreun chip anume și instalați-le prin oraș. Dar nu fiarele vechi ce ni s-au prezentat ca opțiuni acceptabile, viabile pentru Piațeta florilor de tei.

  Celelalte porcării așezațile în curțile acelor "artiști", dacă lor le plac atât de mult. Dar nu ne mai umpleți orașul de fiare.
  Statui.

  Cu tot respectul pentru munca și bunele intenții ale autorilor, dar nu tuturor plac fiarele ruginite. Ce dacă suntem Europa de SE sau mai înspre răsărit, mai înspre sovietici...asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm toate apucăturile și toate curentele sovietice.
  Mai învățați să faceți și altceva și inspirați-vă mai dispre Vest, dinspre lumea civilizată și lăsați fiarele. Și lăsați-o baltă cu prostia că se pliază lanoi arta cu fierătanii fiindcă avem asta cu navele sau cu ce Doamne iartă-mă, arhitectura navală, "lucrul cu fierul" fiindcă nu ține prosteala, fiindcă lafel de bine suntem și un oraș mizerabil cu mulți needucați, cu mulți ce au un tupeu porcesc golani ce se iau de oameni pe stradă fără motiv doar pentru că te-ai uitat îndelung la ei...dar asta nu înseamnă că-i pespecificul nostru, că se pliază pe "stilul" orașului și că ar trebui să-i înmulțim, și pegolani, dar și mizeria=gunoiul.

  Raportează
 • postat de societatea securicilor de Romania Luni, 22 Martie 2021 09:43 89.137.136.*** Link la comentariu
  6
  1

  "Blade" esti prea pasional pe subiectul asta pentru o "plebe" fara cultura. Cred ca asa-zisa cultura pe care crezi ca o detii e un imens sentiment de frustrare a faptului ca esti lipsit de creativitate. Unii nu se obosesc sa citeasca, sa se informeze. Tu faci parte din categoria mai trista, a celor carora s-au obosit unii sa le dea informatii, dar, din pacate nu prea a avut unde sa incapa.

  Raportează
 • postat de Blade Vineri, 19 Martie 2021 22:50 89.137.231.*** Link la comentariu
  5
  14

  Iubitorilor de feroaice ruginite pe post de arta, eruditi din cale afara, ati face bine sa contribuiti din buzunarele voastre la acest proiect nemaipomenit . Noi, plebea cea fara cultura, ne-am saturat sa platim , tot ceea ce altii considera arta.
  Minunea caruia ii spuneti arta, v-as ruga s-o aduceti in fata casei voastre, a blocului vostru, s-o ingrijiti si sa o paziti. Tot voua sa va revina si introducerea acestor minuni intr-un intinerariu turistic cu tema " Sculptura de Galati", ca si continuatoare a marii iubiri a acestui oras fata de fierul de Galati. Iar banii ce-i strangeti , sa va revina voua!

  Raportează
 • postat de DC Vineri, 19 Martie 2021 09:29 5.2.209.*** Link la comentariu
  9
  10

  Ce panarama mai e si asta? cred ca bietul Brancusi se rasuceste in mormant!

  Raportează
 • postat de Ion Joi, 18 Martie 2021 13:54 81.196.55.*** Link la comentariu
  8
  12

  @Misu, documentează-te, cultura nu ucide!
  Ewerdt Hilgemann are opere de acest fel amplasate în mari orașe, de exemplu în Park Ave, New York.
  ”nu sunt un cunoscător”, dar ”poate construim un parc tematic”. Doamne Dunmezeule!
  Cea mai mare ”rezerzație” de sculpturi în metal din Europa se află la Galați, mai lipsesc câteva nume de prestigiu ca al domnului artist Ewerdt Hilgemann și intrăm pe harta turistică mondială a artei.
  Cultura este parte a educației, nu o ai, se vede, și nici viitor nu ai.

  Raportează
 • postat de Misu Joi, 18 Martie 2021 11:48 193.230.156.*** Link la comentariu
  14
  3

  Nu sunt un cunoscător în ale artei, dar cred că Brâncuși merita ceva mai serios. Prin fostele fabrici comuniste sunt o mulțime de creații asemănătoare. Poate construim un parc tematic.

  Raportează
 • postat de Theo Joi, 18 Martie 2021 10:07 89.137.136.*** Link la comentariu
  7
  12

  Bravo!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.