Cumpărarea terenului de sub amfiteatrul Liceului de Artă, la mâna consilierilor după ce instanţa a decis demolarea clădirii
Foto: Marian Calestru

Cumpărarea terenului de sub amfiteatrul Liceului de Artă, la mâna consilierilor după ce instanţa a decis demolarea clădirii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Consilierii locali ar putea rezolva, în sfârşit, problema terenului pe care se află Sala de festivităţi a Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin". Mai ales acum, după ce proprietarul a obţinut în primă instanţă demolarea clădirii construite ilegal pe terenul său, dar şi plata chiriei din 2018 până în prezent. În proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pe 2021, la capitolul "Învăţământ" este alocată suma de 1.500.000 de lei pentru "achiziţie imobil strada Domnească nr. 97-99".

La şedinţa din 24 februarie 2021, consilierul local PACT Doru Căstăian, profesor la Liceul de Artă din Galaţi, l-a întrebat pe primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, dacă s-au făcut progrese concrete pentru rezolvarea situației de la Liceul de Artă. Răspunsul primarului a fost afirmativ: "Avem o corespondenţă, avem o ofertă din partea proprietarului, avem o contraofertă din partea noastră. Cu siguranţă vom prinde filă bugetară pentru acest teren şi sperăm să ajungem la un numitor comun în urma negocierii cu proprietarul şi să se realizeze vânzarea-cumpărarea".

Descoperind alocarea financiară în proiectul de buget de 1.500.000 de lei, am solicitat Biroului de Presă al Primăriei informaţii suplimentare. Am întrebat ce anume reprezintă imobilul, de ce este necesară achiziţia lui, cum a fost calculată suma alocată şi mai ales dacă este suficienta pentru a acoperi pretenţiile proprietarului imobilului sau vor fi necesare şi alte repartizări financiare.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem că este vorba despre terenul de la Liceul de Artă "D. Cuclin", iar suma alocată în vederea achiziției a fost în atenția comisiei de negociere. Valoarea finală va fi stabilită în ședința Consiliului Local", ne-a transmis Primăria.

Rămâne de văzut dacă aleşii locali vor fi de acord cu această achiziţie şi dacă va fi necesară şi adoptarea unei hotărâri separate pentru cumpărarea acestui imobil.

Tergiversările Primăriei îi ustură la buzunar pe contribuabilii gălăţeni

Discuţii despre achiziţionarea acestui teren pe care s-a construit în mod ilegal Amfiteatrul Liceului de Artă se tot poartă din 2007, când suprafaţa a fost retrocedată proprietarului de drept, Ştefan Cătălin Alexandru. Procuristul proprietarului, Iosif Mîrţ, a cumpărat de la acesta terenul, în speranţa că va obţine, în final, banii care i se cuvin. Însă lupta nu a fost deloc uşoară. După 14 ani de tergiversări, Iosif Mîrţ a obţinut în instanţă o hotărâre, care, e drept, nu este definitivă, dar prin care primeşte dreptul să-şi recupereze terenul demolând clădirea, dar şi o sumă substanţială reprezentând chiria din 2018 până în prezent. În hotărârea 477/2021 din 16.03.2021, se precizează: "Obligă pe pârâtul Municipiul Galaţi să desființeze, în termen de 90 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, pe cheltuiala acestuia, construcţiile amplasate pe terenul proprietatea reclamanţilor, respectiv sala de festivităţi a Liceului de Arte, construcţia cu destinaţia teren de sport, zona de depozitare a gunoiului şi magazia folosită de personalul administrativ al liceului. Obligă pe pârât la plata contravalorii lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 1.288 mp, în cuantum de 610.512 lei, pentru perioada 07.06.2018-21.01.2021".

Prin urmare, dacă s-ar fi ajuns la un consens în privinţa terenului măcar în 2018, la mai bine de zece ani de la retrocedare, municipalitatea n-ar mai fi fost pusă în postura de a plăti cele peste 600.000 de lei chirie, în cazul în care hotărârea va rămâne definitivă. Până la urmă, 600.000 de lei reprezintă aproape jumătate din preţul achiziţiei terenului, iar instanţa prevede că 19.320 de lei pe lună, bani pentru lipsa de folosinţă, vor fi acordaţi proprietarului până la data soluţionării situaţiei.

14 ani de negocieri eşuate

Din motive încă neelucidate, autorităţile tergiversează rezolvarea problemei de 14 ani. În 2014, în mandatul lui Marius Stan fusese pregătită o hotărâre de Consiliu Local prin care se stabilea cumpărarea terenului de către Primărie, care a fost scoasă fără nicio explicaţie, în ultimul moment, de pe ordinea de zi. Iosif Mîrţ propunea la vremea aceea două variante: fie un schimb de teren (cel de sub fosta sală de box, pe care s-a construit piaţeta), fie achiziţionarea la un preţ de 160 de euro pe mp, preţ care nu s-ar fi "pupat" cu cel din documentele întocmite de Primărie, unde era de 140 de euro pe mp. În 2018, Iosif Mîrţ crescuse preţul la 170 de euro pe mp şi nu a acceptat propunerea Primăriei, pe motiv că societatea care făcuse expertiza, şi care stabilise preţul de 140 de euro pe mp, aparţinea municipalităţii.

Contactat telefonic, Iosif Mîrţ ne-a declarat că nu va renunţa deocamdată la plângerea în instanţă, întrucât nu are garanţia că cei de la Primărie vor plăti preţul pe care îl solicită: "Eu sunt păţit de atâţia ani. Au mai retras o hotărâre în ultimul moment. Până se clarifică lucrurile cu Primăria, eu voi continua lupta în instanţă, nu atât pentru bani, cât pentru ideea că autorităţile locale trebuie să respecte dreptul la proprietate. I-am păsuit suficient necerând chirie timp de zece ani, în speranţa că se va ajunge la un rezultat", a spus Iosif Mîrţ.

Citit 4423 ori Ultima modificare Joi, 15 Aprilie 2021 20:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.