Câţi arbori vor fi tăiaţi şi câţi vor fi plantaţi în zona "Trei Star" (FOTO)

Câţi arbori vor fi tăiaţi şi câţi vor fi plantaţi în zona "Trei Star" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"In memoriam", lucrarea monumentală a sculptorul gălăţean Silviu Catargiu, serveşte, mai nou, ca suport de ocazie pentru panoul de şantier al modernizării urbane de la Trei Star. Gălăţenii circulă şi pe carosabilul străzii Brăilei, un risc asumat de toţi cei care străbat zonele oraşului în care se desfăşoară lucrări. Însăşi staţia de transport public local este înghesuită de împrejmuirea de şantier. Însă locatarii cartierului sunt îngrijoraţi pentru soarta arborilor aflaţi pe amplasamentul supus modernizării gândite de Primăria Galaţi.

"Toată lumea ţipă după copaci şi verdeaţă, noi ne îngropăm în bolovani. Nu cred că este firesc! Pe strada Brăilei, între blocurile R2-R3, am văzut de sus, de la balcon, cum au fost tăiate rădăcinile copacilor, în timpul săpării unui şanţ. Nu era vorba despre duzi bătrâni, aşa cum susţineau muncitorii, ci despre doi copăcei foarte tineri. Sub pretextul reamenajării spațiului, arborii sunt afectaţi pentru a se usca. Nimeni nu știe nimic concret ce se întâmplă. Locatarii sunt revoltaţi. Nu ştiu cu cine s-au sfătuit autorităţile atunci când au gândit această modernizare, dar pe mine nu-mi aduc aminte să mă fi întrebat cineva", a fost mesajul pe care l-am primit pe adresa redacţiei din partea unei gălăţence care locuieşte în zonă.

Pentru a lămuri situaţia, am solicitat Biroului de Presă al Primăriei Galaţi să ne transmită ce lucrări se execută în zona blocurilor R2-R3 de pe strada Brăilei, din ce proiect fac parte aceste intervenţii, cine le execută şi de ce. De asemenea, am întrebat dacă proiectul de modernizare a zonei Potcoava de Aur - Trei Star prevede tăieri de arbori şi, dacă da, despre câţi copaci este vorba şi care este motivul acestor intervenţii.

Ce spune Primăria

"Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că este vorba despre proiectul pentru modernizarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur și Trei Star, iar lucrările presupun inclusiv amenajarea spațiilor verzi și plantarea unui număr de 147 de arbori. S-a prevăzut tăierea a 33 de pomi fructiferi (foarte mulți duzi) sau arbori bolnavi, pentru care există acord de mediu.

În context, precizăm că Primăria municipiului Galați va continua campaniile de plantări de arbori în fiecare primăvară și toamnă, punând permanent accent pe calitatea mediului, întrucât un oraș verde înseamnă un oraș cu arbori sănătoși și viguroși. De altfel, în această primăvară s-au plantat deja 900 de copaci, iar alți 200 se plantează în aceste zile", ne-a comunicat Biroul de presă.

Pentru "Amenajare strada Brăilei între strada Roșiori și Potcoava de Aur - proiectare și execuție" a fost încheiat un contract în valoare de 10.557.534,30 lei fără TVA cu asocierea Tancrad SRL - Lemacons SRL - BTFarch Ro Company SRL. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

Ce ni s-a promis

Conform autorităţilor, modernizarea centrului municipiului Galați, care a cuprins până acum zonele "Spicu - Romarta", "Potcoava de Aur", "Piața Regală", strada Domnească, Parcul "Mihai Eminescu" și Pasajul "Dunărea", se va extinde până la Trei Star.

Proiectul vizează modernizarea și reabilitarea zonelor care vor fi transformate în scuaruri urbane: "amenajarea spațiilor verzi existente care prin reconfigurare își vor mări suprafața și dotarea acestora cu sisteme de irigații automatizate; plantări de arbori; înlocuirea mobilierului urban; reabilitarea rețelelor electrice și a iluminatului public funcțional și arhitectural; realizarea unei fântâni arteziene moderne pe amplasamentul celei vechi, inclusiv a instalațiilor și a echipamentelor hidraulice; realizarea infrastructurii pentru coborârea în subteran a sistemului de curenți slabi. Aleile vor fi pavate cu dale din granit, vor avea spoturi de lumini și se va amenaja și o pistă pentru bicicliști. Amenajarea peisagistică urbană și arhitecturală va fi în concordanță cu amenajarea din zona Potcoava de Aur", transmite Primăria Galaţi.

Rămâne de văzut cum va arăta la final această modernizare.

Foto: Marian Calestru

Citit 3217 ori Ultima modificare Joi, 29 Aprilie 2021 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.