Zona Galați - Brăila, fără noi investiţii majore. Scrisoare deschisă către guvern, pe tema PNRR

Zona Galați - Brăila, fără noi investiţii majore. Scrisoare deschisă către guvern, pe tema PNRR
DN 25 Galaţi - Tecuci
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, împreună cu omologul său brăilean, Francisk Chiriac, au înaintat, vineri, 28 mai, o scrisoare deschisă către Camera Deputaților și Guvernul României. În document, cei doi lideri social-democrați apreciază că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, cu o populație de aproape un milion de oameni, este ignorată de către guvern. Mai exact, cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României ar fi fost excluse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni ale ţării, atrăgându-se atenția asupra riscului de izolare economică și socială. Cei doi președinți de CJ solicită imperios ca proiectele zonei Brăila-Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.

În documentul primit la redacție, se menționează faptul că în PNRR nu se regăsește finanțarea drumurilor expres Brăila - Buzău, Brăila - Focșani și nici a spitalului regional Galați - Brăila. "Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin PNRR proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați - Tecuci - Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, nu este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării. Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați - Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Costel Fotea și Francisk Chiriac.

"Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin PNRR", au conchis semnatarii documentului, înaintat, spre știință, și Ministerului Integrării și Fondurilor Europene, precum și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Ce ar putea câştiga municipiul Galaţi din PNRR

Construcţia unui nou spital municipal, consolidarea falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie, achiziţia de mijloace de transport public electrice, modernizarea arterei George Coşbuc, extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea de parcaje subterane/ supraterane, consolidarea Palatului "Simion Gheorghiu" sunt printre cele mai importante investiţii care s-ar putea realiza în municipiul Galaţi cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Toate acestea se regăsesc între cele 70 de proiecte, în valoare totală de 2.438.888.680 de lei, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a transmis pentru finanţare prin cei şase piloni ai PNRR. Lista ne-a fost pusă la dispoziţie la solicitarea noastră, în urma discuţiilor care au avut loc în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Discuţia a pornit de la un proiect de transparenţă decizională depus de USR PLUS, moment în care primarul Ionuţ Pucheanu i-a întrebat pe consilierii acestui partid dacă au cumva vreo "intrare" la ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea: "Poate deschide uşa autorităţilor locale. Uitaţi-vă pe PNRR! Din 30 miliarde de euro, aveţi idee cât revine efectiv Galaţiului, la nivel de promisiune? 18 milioane de euro! Faceţi o socoteală cam cât la sută înseamnă!".

Preşedintele de şedinţă, consilierul USR PLUS Daniel Zinica, a încercat să arate că se dezvoltă Podul peste Dunăre de la Brăila, începe construcţia drumului expres Galaţi - Brăila, a marii centuri ocolitoare, dar primarul i-a replicat că acestea nu sunt finanţate prin PNRR. "Deşi au fost trimise multe zeci de proiecte, vă spun de pe acum: n-avem absolut niciunul! Nu doar Galaţiul, ci toată Moldova! În afară de spitalul de la Focşani, în toată Moldova nu veţi mai găsi nimic! Tot ce se face, se face în Ardeal! În PNRR sau pe bugetul naţional aţi auzit de vreun proiect pentru Galaţi? Eu, unul, nu am auzit! Tot ceea ce facem în momentul de faţă e pe o luptă de gherilă şi un zbor pe sub radar pe care îl fac eu şi city-managerul pe la Bucureşti, pentru a mai ciupi nişte bănuţi!", a spus Pucheanu.

Edilul-şef a ţinut să puncteze că, în ultimii cinci ani, Galaţiul a devenit a cincea municipalitate la nivel naţional la atragerea de fonduri europene - 203,5 milioane de euro. Consilierul local PACT, Doru Căstăian, a replicat că nici pe vremea când USR PLUS nu era la guvernare nu s-au făcut multe, dovadă că şi acum avem drumuri naţionale care arată precum cele judeţene. Iar primarul a dezvăluit de ce: "Ştiţi de ce nu s-a făcut? Pentru că, din păcate, politica în zona asta s-a gândit aşa: dacă eu ajut, o să iasă ala cu un superscor la alegerile următoare. În cel mai bun caz, nu s-au băgat deloc! Partea reală a fost aşa: «Ce proiecte are? Uită de ele! Lasă-le! Unde avem primari? Bagă acolo!». Dacă am înţelege cu toţii să tragem la aceeaşi căruţă, eu cred că lumea n-ar mai pleca din oraş!".

Lista proiectelor propuse spre finanţare prin PNRR de Primăria municipiului Galaţi se întinde pe 11 pagini. Documentul cuprinde 70 de proiecte, împărţite pe fiecare din cei şase piloni ai Planului. Dintre cele mai importante sume şi investiţii, nominalizăm: construcţia unui nou spital municipal (300.000.000 de lei), consolidarea Falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie (98.000.000 de lei), achiziţia de mijloace de transport public electrice (150.000.000 de lei), modernizarea arterei George Coşbuc (132.000.000 de lei), extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Galaţi (344.000.000 de lei), construirea de parcaje subterane/ supraterane (30.000.000 de lei), dar şi consolidarea şi creşterea eficienţei energetice a Palatului Gheorghiu (22.000.000 de lei).

Citit 7375 ori Ultima modificare Luni, 31 Mai 2021 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.