Zona Galați - Brăila, fără noi investiţii majore. Scrisoare deschisă către guvern, pe tema PNRR

Zona Galați - Brăila, fără noi investiţii majore. Scrisoare deschisă către guvern, pe tema PNRR
DN 25 Galaţi - Tecuci
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, împreună cu omologul său brăilean, Francisk Chiriac, au înaintat, vineri, 28 mai, o scrisoare deschisă către Camera Deputaților și Guvernul României. În document, cei doi lideri social-democrați apreciază că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, cu o populație de aproape un milion de oameni, este ignorată de către guvern. Mai exact, cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României ar fi fost excluse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni ale ţării, atrăgându-se atenția asupra riscului de izolare economică și socială. Cei doi președinți de CJ solicită imperios ca proiectele zonei Brăila-Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.

În documentul primit la redacție, se menționează faptul că în PNRR nu se regăsește finanțarea drumurilor expres Brăila - Buzău, Brăila - Focșani și nici a spitalului regional Galați - Brăila. "Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin PNRR proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați - Tecuci - Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, nu este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării. Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați - Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Costel Fotea și Francisk Chiriac.

"Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin PNRR", au conchis semnatarii documentului, înaintat, spre știință, și Ministerului Integrării și Fondurilor Europene, precum și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Ce ar putea câştiga municipiul Galaţi din PNRR

Construcţia unui nou spital municipal, consolidarea falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie, achiziţia de mijloace de transport public electrice, modernizarea arterei George Coşbuc, extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea de parcaje subterane/ supraterane, consolidarea Palatului "Simion Gheorghiu" sunt printre cele mai importante investiţii care s-ar putea realiza în municipiul Galaţi cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Toate acestea se regăsesc între cele 70 de proiecte, în valoare totală de 2.438.888.680 de lei, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a transmis pentru finanţare prin cei şase piloni ai PNRR. Lista ne-a fost pusă la dispoziţie la solicitarea noastră, în urma discuţiilor care au avut loc în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Discuţia a pornit de la un proiect de transparenţă decizională depus de USR PLUS, moment în care primarul Ionuţ Pucheanu i-a întrebat pe consilierii acestui partid dacă au cumva vreo "intrare" la ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea: "Poate deschide uşa autorităţilor locale. Uitaţi-vă pe PNRR! Din 30 miliarde de euro, aveţi idee cât revine efectiv Galaţiului, la nivel de promisiune? 18 milioane de euro! Faceţi o socoteală cam cât la sută înseamnă!".
Preşedintele de şedinţă, consilierul USR PLUS Daniel Zinica, a încercat să arate că se dezvoltă Podul peste Dunăre de la Brăila, începe construcţia drumului expres Galaţi - Brăila, a marii centuri ocolitoare, dar primarul i-a replicat că acestea nu sunt finanţate prin PNRR. "Deşi au fost trimise multe zeci de proiecte, vă spun de pe acum: n-avem absolut niciunul! Nu doar Galaţiul, ci toată Moldova! În afară de spitalul de la Focşani, în toată Moldova nu veţi mai găsi nimic! Tot ce se face, se face în Ardeal! În PNRR sau pe bugetul naţional aţi auzit de vreun proiect pentru Galaţi? Eu, unul, nu am auzit! Tot ceea ce facem în momentul de faţă e pe o luptă de gherilă şi un zbor pe sub radar pe care îl fac eu şi city-managerul pe la Bucureşti, pentru a mai ciupi nişte bănuţi!", a spus Pucheanu.
Edilul-şef a ţinut să puncteze că, în ultimii cinci ani, Galaţiul a devenit a cincea municipalitate la nivel naţional la atragerea de fonduri europene - 203,5 milioane de euro. Consilierul local PACT, Doru Căstăian, a replicat că nici pe vremea când USR PLUS nu era la guvernare nu s-au făcut multe, dovadă că şi acum avem drumuri naţionale care arată precum cele judeţene. Iar primarul a dezvăluit de ce: "Ştiţi de ce nu s-a făcut? Pentru că, din păcate, politica în zona asta s-a gândit aşa: dacă eu ajut, o să iasă ala cu un superscor la alegerile următoare. În cel mai bun caz, nu s-au băgat deloc! Partea reală a fost aşa: «Ce proiecte are? Uită de ele! Lasă-le! Unde avem primari? Bagă acolo!». Dacă am înţelege cu toţii să tragem la aceeaşi căruţă, eu cred că lumea n-ar mai pleca din oraş!".

Lista proiectelor propuse spre finanţare prin PNRR de Primăria municipiului Galaţi se întinde pe 11 pagini. Documentul cuprinde 70 de proiecte, împărţite pe fiecare din cei şase piloni ai Planului. Dintre cele mai importante sume şi investiţii, nominalizăm: construcţia unui nou spital municipal (300.000.000 de lei), consolidarea Falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie (98.000.000 de lei), achiziţia de mijloace de transport public electrice (150.000.000 de lei), modernizarea arterei George Coşbuc (132.000.000 de lei), extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Galaţi (344.000.000 de lei), construirea de parcaje subterane/ supraterane (30.000.000 de lei), dar şi consolidarea şi creşterea eficienţei energetice a Palatului Gheorghiu (22.000.000 de lei).

Citit 6980 ori Ultima modificare Luni, 31 Mai 2021 00:47

12 comentarii

 • postat de Iulia
  Miercuri, 02 Iunie 2021 18:52
  5.13.235.***
  Lumea a plecat și încă mai pleacă din orașul ăsta fiindcă e populat cu cetățeni și cu conducători(aleși) ce nu lucrează (pentru Galați) și care nu țin cu Galațiul și cu gălățenii ce i-au ales/votat.

  De construit se construiește pod la Brăila, că nu ați fost în stare să susțineți și să construiți tunelul de subtraversare a Dunării, proiect pentru Galați aici la noi în Galați. De plecat tot eacă lumea din orașul ăsta fiindcă nu ați fost în stare să construiți aeroport internațional la Galați(că tot vorbeați și acuzați PSD-ul de lipsa acelui aeroport aici) dar vedeți ce a declarat "deșteptul" de Ludovic PNL care le tot zice gălățenilor că "ce vă mai trebuie aeroport, că vi se construiește pod(la Brăilițeni), iar voi gălățenii nu contați. Dar, de...PSD e de vină că nu aveți aeroport la Galați nu-i așa? Bun vot dat PNL-iștilor măi gălățeni.

  GALAȚI, Brăila, Moldova este zero pentru aleșii de la Centru. Contăm pentru ei doar atunci când ne vor voturile.

  Hai să vedem cu Guwernerul lor liberali PNL dacă se va construi ceva pentru GALAȚI vreodată...aeroport nu, rută de tranzitare/traversare a Dunării pe la Galați nimic, autostrăzi/drumuri expres către Galați nimic, ni se vorbește tot despre măreața mentă a brăilițenilor cu drumurile expres ale lor Brăila - Buzău, Brăila - Focșani, dar care nici alea nu se regăsesc...
  Noi gălățenii suntem zero pentru actualii guvernanți PDL(PNL)+US(S)R care ne tot spuneați că sunt mai buni pentru GALAȚI decât PSD-ul pe care-l tot huleați.

  "NOUL" PDL(PNL) acei băsiști/PDL-iști cică "reformați"(doar cu sigla schimbată) nu e cu nimic diferit față de PSD-ul care ziceați că nu face/atrage nimic pentru GALAȚI, în GALAȚI.

  Unde e aeroportul internațional GALAȚI măi PDL(PNL)-iștilor și măi susținătorilor "NOULUI" PDL(PNL)+US(S)R???
  Dar știm...nu-i așa? ;) tot PSD e de vină că nu avem aeroport la GALAȚI.


  Nu m-a interesat niciodată culoarea politică a aleșilor, am votat când cu unii când cu alții, așa cum am crezut eu, dar parcă nerealizându-se/neconstruindu-se nimic important/colosal/major aici în GALAȚI ca și punct de atracție flux/tranzit deja de prea mult timp, GALAȚIUL a devenit penibil, neinteresant, neimportant irecuperabil, iremediabil.

  Nimic nu se va realiza, construi la GALAȚI.
  Ați vrut pod la Brăila, vă râde Orban(PNL) în nas că "ce vă mai trebuie aeroport la GALAȚI".
  Pentru asta mulțumiți celor ce au votat PNL.
  (Că tot erau huliți cei ce votau PSD când nu se făcea la GALAȚI ceva). ACum huliți "NOUL" PDL(PNL) și pe ORBAN LUDOVIC(PNL) pentru ce nu aveți la GALAȚI, că Orban(PNL) vă râde-n nas pentru pentru voturile ce li le-ați dat lui și PNL-iștilor lui, măi gălățeni și brăileni.
  Dar ni se tot spunea că Galațiul, Brăila și Moldova nu se dezvoltă fiindcă votează PSD...
  Iată că aveți și Președinte de]țară(PNL), aveți și Guwerner PNL+US(S)R, aveți și Parlament msjoritar PNL+US(S)R și tot nu veți avea nimic construit în GALAȚI pentru dezvoltarea GALAȚIULUI, pentru dezvoltarea Brăilei, pentru dezvoltarea Moldovei...

  Dar, știm...pentru lozincari(și pentru credulii lor) tot PSD e de vină.
  L.O.L.

  Doamne Dumnezeule, din păcate nu ne mai însănătoșim ca specie, ca nație.
  1
  2
  Raportează
 • postat de rpd
  Luni, 31 Mai 2021 21:37
  193.231.148.***
  @UBSD mai taie din coada. Ca de obicei dezinformezi. 18 mil din 30 mld reprezinta 0.06%.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Manex
  Duminică, 30 Mai 2021 18:30
  109.166.129.***
  Galatiul e varză, zona e varză, nu avem nimic! Și nici nu o sa avem! Politicieni de ocazie, precum și votanții! Oricum nu ai ce sa alegi, oricum va fi sărăcie și plecat din oraș! Pucheanu e zero, începând cu minus! Nu are nicio strategie de dezvoltare, nu are nicio viziune măcar asa de ochii lumii! Avem un primar "zero"! Nici măcar nu mai înjur, pentru ca nu merita, nici măcar discutat!
  5
  8
  Raportează
 • postat de cpr
  Duminică, 30 Mai 2021 16:40
  84.232.140.***
  fugiți cât mai puteți...
  8
  12
  Raportează
 • postat de Petrea Vasile
  Duminică, 30 Mai 2021 11:42
  91.219.236.***
  O vorbă din bătrâni spune ce ție nu-ți place altuia nu face. Dar, se pare că dl. Fotea nu a auzit de ea. Altfel nu se explică de ce acesta în calitate de președinte al C. J. nu a dat mai nimic, prin bugetul pe acest an, orașului Tecuci. Mai mult, datorită atitudinii ostile a consilierilor PSD, orașul Tecuci a fost ultima localitate din țară în care s-a votat bugetul, iar de 7 luni aceștia blochează orice investiție în oraș. Dl. Fotea, întrebat de aceste lucruri a spus că primarul PNL din Tecuci să ceară bani de la guvern. Și acum acest domn vine și cere bani de la guvernul liberal, dar în timpul guvernărilor pesediste nu a cerut bani, s-a mulțumit doar cu cei din fonduri europene. La fel și în Tecuci, pesediștii aflați la putere nu au adus fonduri de la guvernul pesedist și nici fonduri europene (Scoala prietena ta și Șansa T, au fost niște glume), iar acum blochează orice inițiativă a noii administrații, vorba dl. Fotea, pentru ca nu cumva să acumuleze puncte și la viitoarele alegeri să câștige la suprascor. Și în acest timp locuitorii orașului suferă, deoarece politicienii pun pe primul loc interesele lor personale, care nu coincid cu cele ale alegătorilor.
  6
  32
  Raportează
 • postat de Radu
  Duminică, 30 Mai 2021 10:48
  89.136.0.***
  Un lucru foarte bun care se face acum pentru zona Galati Braila este, surprinzator, podul rutier peste calea ferata de la Drajna.
  Este o lucrare minuscula dar care ajuta mult zona Galati Braila.
  O alta lucrare care trebuie realizata pentru zona Galati Braila este modernizarea caii ferate: Faurei- Urziceni- Aeroport Otopeni-Bucuresti.
  Trebuie sa terminam cu povestea cu aeroportul promis de domnul exministru Cuc, acestea sunt simple promisiuni fara finantare in urmatorii 10 ani.
  Si mai am o curiozitate, cand voi vedea la masa 11 parlamentari ai jud.Galati, 7-8 parlamentari ai jud Braila, primarul Brailei, primarul Galatiului, presedintele CJ Braila, presedintele CJ Galati, eurodeputati din zona ?
  In Oltenia, indiferent de regimul politic, cei care au avut puterea au incercat si au reusit sa faca ceva pentru zona respectiva. Un stadion, un drum national expres, o modernizare de cale ferata, un pod peste Olt, o finantare pentru un spital regional.
  Noi am reusit sa realizam pentru zona Galati -Braila doar modernizarea garii CFR Braila, gara CFR din Galati, demararea lucrarii podului peste Dunare spre Macin, investitia in cartierul Cantemir (pe un teren aluvionar unde un privat cu logica elementara n-ar investi niciodata intr-o locuinta). Ma refer aici doar la proiectele care nu sunt in interiorul oraselor si care tin de competenta autoritatii guvernamentale.
  Si mai trebuie luptat si pentru Universitatea Dunarea de Jos. Atragerea de studenti, absolventi ai unor licee de calitate si existenta unui centru universitar unde sa se faca invatamant de calitate, nu de mana 3-a ca in prezent, inseamna mult pentru o zona.
  Era sa uit inca o investitie pentru care trebuie sa se zbata toti parlamentarii din zona, un nou spital regional. Chiar merita sa se realizeze asa ceva. In urmatorii 6 ani se vor putea obtine bani pentru aceasta investitie.
  4
  26
  Raportează
 • postat de ss
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 18:59
  5.13.240.***
  ma ubsd de toata jena, tu realizezi ca vedem zilnic fata acestui oras trist, administrat de peste 3 decenii de ciuma rosie? Realizezi cat esti de penibil cu propaganda ta de partid? Daca eu sunt "individ" tu te dovedesti doar o rama nevertebrata desi aia e o fiinta mult mai onorabila ca tine! Cum au fost nepedepsiti votantii "di stanga", traiesc intr-un oras infloritor insa nu au aflat?! Sigur ai o eroare si la final, mesajul corect, "du-te si lasa-ne sa furam linistiti ca in ultimii 30 de ani"! Ciumatilor, ati distrus acest oras!
  33
  37
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 18:04
  138.199.17.***
  Pentru asta sa iesiti sa protestati babalailor, nu pentru ce va prostesc smecherii de dreapta. Uniti-va labutzele pluseristii, aia cu ethosul, gardistii de aur si ciuma galbena si bagati-o pe aia cu piesiedie, ca sigur e vina lor. Explicati ca zona Galati-Braila nu merita conexiune la autostrada, spitale, scoli si ce mai behaie Robotea ca o sa se faca, pentru ca justitie nu coruptie, noaptea ca hotii, lucrul bine facut pas cu pas prin Romania norrrrmala. Si marele pod pe care tot il lauda cei care dau din dreapta (pornit tot pe vremea banditilor cremenali) nu o sa aduca mare lucru, doar aglomeratie pe amaratele de drumuri nationale din jur, vor sa mai elibereze traficul pe autostrada sa ajunga mai rapid aia care conteaza la mare.
  32
  45
  Raportează
 • Sâmbătă, 29 Mai 2021 15:44
  95.76.3.***
  Stimați gălățeni apolitici și de stânga, "stimați" fani de "driapta" și... "luminate" creaturi ce nu v-ați dus la vot... ACESTA este rezultatul când unii sunt kamikaze și votează partide de "driapta", iar pe alții NU îi interesează votul!!! Până la alegerile din 2024, nu veți primi DECÂT scuipați, ignoranță și firimituri de bani (de oriunde ar fi ei)!

  Pentru cei curioși, care se întreabă efectiv cât primește municipiul Galați (în CEL MAI BUN caz), ei bine... 18 mil Euro din 30 mld Euro reprezintă 0,0006% (6 * 10 ^ (-4), cum ar scrie programatorul)! În aceeași situație la fel de sumbră se află și județul, cu un procent diferit, dar tot INSIGNIFIANT!

  Dacă este să fim golani și să nu respectăm regulile jocului, propun domnilor Ionuț PUCHEANU și Costel FOTEA ca din toate taxele pe care le colectează, cel mult 0,0006% să ajungă la bugetul de stat! NU dau doi bani găuriți și ruginiți pe ce vor zice guwernerul rromânașilor de "driapta" și prefectul vieții!

  @ss Raționamentul tău ridică mari semne de întrebare dacă indivizi ca tine chiar ar trebui să aibă drept de vot, de liberă exprimare... Dacă tu consideri că cineva, care deține guvernul pentru prima dată în ultimele legislaturi, este îndreptățit să dea cu flit unor municipii sau județe... #noComment. Totodată, aș dori să menționez că în Galați (municipiu / județ), există votanți de stânga, de dreapta / "driapta", apolitici și cetățeni pe care nu îi interesează votul. Dacă ție ți se pare normal să fim cu toții pedepsiți, inclusiv tu care i-ai votat... eventual să mai și achiesezi la această batjocură... DU-TE ȘI NE LASĂ SĂ TRĂIM!

  În 2024, să faceți la fel și să NU vă duceți la vot. La urma urmei, nu sunt ultimele alegeri, urmând altele în 2028, respectiv 2029! Deci, ce atâta grabă????
  36
  32
  Raportează
 • postat de Nicu
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 14:55
  86.124.203.***
  Vise frumoase pentru politicieni, cosmaruri pentru contribuabili.
  6
  26
  Raportează
 • postat de Mai usor tovarasi PSD-isti , mai usor...
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 14:03
  89.137.231.***
  in 30 de ani de cand conduceti aceasta zona , nu ati reusit sa faceti o uniune , asociatie...cum vreti sa-i spuneti intre cele doua orase , pentru a atrage fonduri guvernamentale , europene..etc. Asta din motive de orgoliu prostesc !
  Ani si ani de zile cat a fost PSD la guvernare....ce fonduri a alocat pentru aceasta zona , ce au facut reprezentatntii psd , pentru aceste judete ???
  ...Asa ca ciocul mic si capul la cutie , tovarasi pzd-isti !!!
  33
  50
  Raportează
 • postat de ss
  Sâmbătă, 29 Mai 2021 11:39
  5.13.240.***
  dupa 30 de ani de administrare locala psd si alti 20 de guvernare psd logic ca si actuala guvernare de dreapta sa ofere acelasi suport unor locatii care nu i-a votat! Au inflorit decenii de guvernare psd pana s-au ofilit de tot, scapa cine poate, in special tinerii! Raman odraslele de bugetari si aia saraci cu duhul sau cu morala!
  48
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.