De ce au venit nepalezii să ne cosească bălăriile. Personal insuficient la spaţii verzi
Foto: Marian Calestru

De ce au venit nepalezii să ne cosească bălăriile. Personal insuficient la spaţii verzi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Bălăriile care cotropesc zonele verzi ale oraşului devin un adevărat paradis pentru căpuşe, reclamă gălăţenii nemulţumiţi şi de faptul că, acolo unde buruienile cosite au fost lăsate să se usuce la faţa locului, fiind acoperite de vegetaţia care a crescut la loc. De cealaltă parte a baricadei, directorul SC Gospodărire Urbană, Dragoş Magearu, reclamă că nu are suficient personal pentru activitatea de cosit, chiar dacă a adus 25 de nepalezi. Şi că, în ciuda anunţurilor de angajare, n-are pe cine angaja.

„Dacă în 2019 am preluat societatea cu 15 oameni la activitatea de cosit, în 2020 am avut 32-34 şi nu am avut reclamaţii privind cositul, pentru că a fost secetă. Eu am crezut că, în condiţii normale de vreme, vom face faţă cu 40-42 de oameni pe care îi avem. Dar din cauza condiţiilor meteo extrem-extrem de favorizante - ploi abundente - iarba a crescut foarte mult în ultimele săptămâni. Iar pe unde am cosit a crescut la loc. Văzând că nu facem faţă cu personalul pe care îl avem, am dat anunţ că angajăm oameni pentru activitatea de cosit”, ne-a declarat Dragoş Magearu, directorul Gospodărire Urbană.

Potrivit managerului, în decurs de o săptămână s-au prezentat cinci persoane. Numai că, n-a rămas cu niciuna: „Din cele cinci, pe care le-am şi angajat, două nu s-au mai prezentat deloc în prima zi de muncă. Deşi au făcut vizita medicală, n-au mai venit pur şi simplu. Măcar dacă apucam să le pun motocoasa în mână, să intre măcar o zi pe un cartier. Celelalte trei au venit vreo două zile, s-au uitat stânga-dreapta, după care nu au mai venit!”, susţine Dragoş Magearu.

Acesta explică de ce a apelat la personal extracomunitar, aducând 25 de nepalezi. Şi plănuieşte ca, anul viitor, să aibă la dispoziţie, pentru activitatea de cosit, cel puţin 50 de oameni, angajaţi din timp: „În cazul în care nu-i avem cu români, vom avea cu personal extracomunitar. Poate conştientizează cei care chiar îşi caută un loc de muncă şi vor să muncească. Vor beneficia şi de calificare şi vor primi un salariu decent pentru această activitate, dar din păcate nu vin oamenii şi nici cei care vin, nu vor să muncească”.

Citit 4589 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iunie 2021 13:01

13 comentarii

 • postat de cetatean
  Marți, 08 Iunie 2021 13:43
  136.255.148.***
  Pentru că, dupa asemanarea si chipul autoritatilor, suntem niste putori.
  6
  9
  Raportează
 • postat de RC
  Duminică, 06 Iunie 2021 00:43
  77.81.24.***
  Păi ăștia de la zeci de mii de kilometri vin pentru că primesc 50 de milioane pe lună și casă și masă și transport gratuite și le sunt respectate toate drepturile legale iar un român, la el în țară, ar primi 15 milioane pentru aceeași activitate dar la un program de lucru cu 50 la sută mai mare și, în afară de asta, nu i s-ar respecta foarte multe alte drepturi și, dacă ar fi posibil, ar fi obligat să aducă și bani de acasă pentru așa-zis dreptul de a munci la tine în țară.
  Asta este explicația și nu tot felul de aiureli pe care le debitează pe aici unii care habar nu au pe ce lume trăiesc și vor și ei doar să iasă în evidență prin prostiile pe care le aruncă aiurea.
  9
  20
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 04 Iunie 2021 07:51
  109.98.61.***
  Munca e pentru prosti in tara asta ( eu, din pacate, ma numar printre ei dar este problema mea ) .... Vad ca lumea aici alta grija decat salariul nu are, asta cu ce trebuie muncit mai exact e tema de studiu filosofic. Cine sa puna mana pe motocoase, aia de stau cocosati si cu ochii in telefoane, si cantaresc 50 kg inainte sa intre la cosmetica la epilat ? Le da statul bani intr-o forma sau alta, toti au pe cineva care trimite ceva de afara, mai un cateva sute de lei de la pariuri si a trecut luna. Si asta e o munca pe care doar sa vrei sa o faci ca sa ai ce manca intr-o tara normala, nu trebuie nu stiu ce scoala ...
  13
  27
  Raportează
 • postat de Elena
  Vineri, 04 Iunie 2021 01:23
  89.136.3.***
  Sau poate ca edilul roman accepta sa plateasca salariul de 3500 ron plus transport dus intor anual, plus asigurare si echipament, strainului, iar romanul pacalit cu 1700 ron si zece bonuri de masa, de catre firma si patronul ce subcontracteaza, prefera ajutorul social ori munca la negru, daca nu poate pleca in vest. Iar patronul evazionist ca si directorul/gospodarul de la buget, cu "economia" si "bonusul anual" pentru "indeplinirea indicilor de performanta" (desi apeleaza la tertipuri gen - "suntem societate comerciala administrata de consiliul local, unde doar directorii sunt bugetari, iar angajatii sunt sub nepalezi, trimisi in fara plata daca nu sunt membri ai partidului condus de edil si directorul devenit parlamentar temporar"), pleaca in Dubai, Egipt, Costa Rica, Brazilia, sau trimite copiii la studii la Harward, Oxford etc.
  8
  35
  Raportează
 • postat de Razzy
  Joi, 03 Iunie 2021 22:18
  5.14.131.***
  Hai nea Dragusel, publica salariul pe care il ofera ADP pt acesti oameni, sa vedem daca ai curaj ? Eu nu am vazut societate comerciala de stat sau privata care sa ofere salariu bun si sa-i plece oamenii sau sa nu gaseasca.
  8
  41
  Raportează
 • postat de 300 euro vs 1000
  Joi, 03 Iunie 2021 21:29
  82.79.132.***
  Nu stau nici nepalezii nu va faceti griji ca nu sunt prosti, pt ei este o chestiune de tranzit
  Salariile in tara noastra sunt prea mici iar preturile sunt egale cu cele din tarile din centrul europei
  Incet dar sigur vor migra precum o fac si ai nostri
  5
  36
  Raportează
 • postat de sor
  Joi, 03 Iunie 2021 18:27
  86.124.203.***
  Ariciul ... ce norma ai tu de 184 ore pe saptamana , o saptamana nu are 184 ore ,are 168 ("si nici Dumnezeu nu a muncit 7 zile") si vezi ca sunt si luni de 184 ore lucratoare
  4
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 03 Iunie 2021 17:57
  5.13.223.***
  Pentru ca putorile primesc ca pomana venitul minim garantat si crapelnita de la cantina saracilor, iar progeniturile lor smulg bancomatele din pereti in EU. Iar daca-i pui la munca, ii i-a "frezoanele"...
  6
  45
  Raportează
 • postat de Management prost
  Joi, 03 Iunie 2021 16:22
  81.12.149.***
  Magearule, dă-ţi demisia frate!
  Atunci când nu ştii să conduci o societate, nu te băga! Sau mai bine zis puteai să refuzi numirea ta politică, căci altfel te faci de cacao!
  Cum poţi să spui că anul trecut a fost secetă şi te-ai descurcat, iar anul ăsta nu ştiai că vor veni ploile şi va creşte iarba mai mult?
  Apoi, cine să vină la voi să lucreze la cosit când vede că cei de la birouri care stau degeaba câştigă de 3-4 ori mai mult!
  Mai bine trimiteţi pe toţi cei de la birouri la cimitire şi învăţaţi-i să cosească pentru că au crescut buruienile de 1 metru pe acolo, iar oamenii plătesc taxe ca să le fie întreţinute locurile de veci!
  6
  43
  Raportează
 • postat de Un asistat,doi asistați...
  Joi, 03 Iunie 2021 14:56
  109.166.133.***
  Daca avea și Galațiul asistați social,altfel stătea situația,nu? Cum? Avem asistați social? Și unde sunt?
  8
  37
  Raportează
 • postat de rocky
  Joi, 03 Iunie 2021 12:52
  85.186.96.***
  Nu vin din cauza ca salariile sunt mici dar si din cauza ca sunt si puturosi care nu vor sa munceasca. Incetul cu incetul si noi ne indreptam spre ceea ce a patit Europa de Vest acum 20...30 de ani in urma, cand si la ei, munca de jos a ajuns sa nu mai fie practica de ei ci sa caute straini, ca deh, englezul, francezul, neamtul, s-au ajuns. Totusi, de cand am intrat in U.E. ar cam fi trebuit sa ne aliniem cu salariu orar pe la nivelul lor, nu la raport de 1/10 cum e acum. Poate trecerea la Euro va accelera procesul, vom vedea, dar vom mai avea de asteptat cativa ani buni pentru asta. Pana atunci, facem treaba cu nepalezi. Problema e ca sunt meserii mult mai calificate de care e nevoie de personal in Romania si pe care nu gasesti tineri absolventi de facultate capabili, multi doar au o hartie, pretentii si zero aptitudini, ca deh, cica lasa ca te invata angajatorul. Nu merge asa si rar gasesti tineri care sa-i duca capul, din ce in ce mai putini si seriosi! Pacat ! Oare unde ne indreptam ca societate ?!!!
  12
  56
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 03 Iunie 2021 10:47
  89.39.81.***
  E munca nene sa cosasti iarba chiar daca sunt motocoase.Trebuiesc oameni tineri ,puternici,ca asa a fost intotdeauna;Cei tineri cu puterea tineretii cei in varsta cu puterea experientei .Acuma cei in varsta cu experienta sunt platiti cu salariu minim pe economie la fel cu cei tineri care trebuie sa invete.Iar de furat la ore,si zile libere sunt furati toti ca se poarta ,si stie toata lumea;Si patronii stiu de ce le pleaca angajatii,si eu stiu de ce nu stau la munca atunci cand orele muncite pe salariu minim depasesc baremul de 184 de ore pe saptamana.Fiindca asa vine 5 zile a cate 8 ore =40.40 ori 4 =160 plus inca 24 .Nici angajatii nu sunt prosti ,si patronii sau safii de la stat se cred prea jmecheri.Din asta no sa iasa niciodata nimic bun.Si pe piata muncii se vede.
  7
  44
  Raportează
 • postat de Au venit din curiozitate, să vadă o buruiană
  Joi, 03 Iunie 2021 10:16
  213.233.88.***
  De ce au venit nepalezi ? Păi, având o țară aflată la cea mai mae altitudine, între 2 000m-4 000m, nu au buruieni, 40% din teritoriul Nepalului, fiind acoperit cu păduri. La noi invers, 40% din teritoriul României, este acoperit cu buruieni.
  26
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.