EXCLUSIV. Primăria Galaţi, bună de plată pentru Palatul "Gheorghiu"

EXCLUSIV. Primăria Galaţi, bună de plată pentru Palatul "Gheorghiu"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Primăria municipiului Galaţi va trebui să plătească 55.250 de euro, plus cheltuieli de judecată de 7.252 de lei, pentru a deveni unicul proprietar al ruinei rămase pe strada Domnească nr. 24 din ceea ce a fost Palatul "Simion Gheorghiu". Municipalitatea a pierdut definitiv procesul cu Bogdan Iacob, proprietarul unei locuinţe din acest imobil - monument de patrimoniu – locuinţă pe care tot Primăria i-a vândut-o şi din care apoi l-a evacuat, motiv pentru care acesta a deschis proces de revendicare imobiliară. Primăria a pierdut procesul în serie: la Tribunalul Galaţi – în septembrie 2019, la Curtea de Apel Galaţi – în ianuarie 2021, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – marţi, 14 septembrie 2021. Prin urmare, e bună de plată!

Soarta Palatului "Gheorghiu" s-a aflat de două ori la mâna judecătorilor instanţei supreme. Pe 6 iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv şi executoriu - după nouă ani de procese - că Primăria Galaţi este proprietara clădirii de patrimoniu ruinate de pe strada Domnească nr. 24. Dar nu singură, ci alături de Bogdan Iacob, cetăţeanul căruia municipalitatea i-a vândut în anul 1997 o locuinţă şi, implicit, o cotă-parte din imobil, şi pe care mai apoi, în 2001, l-a evacuat. Marţi, 14 septembrie 2021, tot Înalta Curte a pus punct procesului prin care Bogdan Iacob îşi revendica locuinţa din Palatul "Gheorghiu".

Conform datelor publicate pe portalul instanţelor, prin Decizia nr. 1570 din 14 septembrie 2021, completul de judecată a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Galaţi, prin primar, împotriva deciziei civile pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Curtea de Apel respinsese ca nefondat apelul formulat de Primăria Galaţi împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Galaţi - Secţia I Civilă.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", magistraţii Tribunalului Galaţi au stabilit că nu numai locuinţa lui Iacob, ci şi imobilul de pe strada Domnească nr. 24, a ajuns o ruină din vina exclusivă a autorităţilor locale: „Apartamentul este în stare de ruină, imobilul fiind oricând gata de prăbuşire, astfel încât nu există nicio posibilitate pentru a putea fi locuit. Cauzele de degradare a clădirii sunt lipsa de întreţinere a acesteia şi probleme de structură şi tasări ale fundaţiei, cauzate de reţelele utilitare ale imobilului, precum şi influenţa traficului rutier. Mai mult decât atât, imobilul aflat sub paza declarată public a Primăriei, dar şi sub paza sa juridică, a fost vandalizat continuu, ajungându-se la lipsa acoperişului, a unor pereţi, a tâmplăriei (uşi, ferestre)...”.

Tribunalul a decis că Primăria este bună de plată faţă de Bogdan Iacob: 48.050 de euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri constând în contravaloarea bunului pierit, 7.200 de euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând despăgubiri constând în contravaloarea lipsei de folosinţă şi 7.252,56 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei Galaţi ne-a confirmat respingerea recursului de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „Urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vom pune în executare, urmând să efectuăm plata către reclamant şi să intrăm în posesia imobilului”.

Cert este că, rămânând unic proprietar al imobilului din Domnească nr. 24, Primăria va putea accesa fonduri europene pentru salvarea de la distrugere a monumentului.

Citit 6570 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 00:32

12 comentarii

 • postat de Irinuca
  Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 10:14
  5.13.165.***
  Dacă se mai întârzie mult cu începerea lucrărilor de consolidare și restaurare(atât cât se mai poate face) cred că se prăbușește complet clădirea...
  0
  8
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 17 Septembrie 2021 11:53
  86.124.200.***
  Neanicule, esti in afara fenomenului ! Ia repede un creion si o bucata de hartie si noteaza repede ce iti transmit : momentul la care ne raportam este momentul introducerii cererii de chemare in judecata, al sesizarii instantei. In raport de acel moment trebuie analizata culpa in generarea lititgiului dedus judecatii. Cum sa consideri solutionat un litigiu in absenta unei hotarari definitive ? Mai ales ca vorbim de institutii publice. Dupa ce iti notezi, mergi la colt si mananca-ti eugenia pe care ai primit-o ca sa trollezi un mesaj de sustinere la adresa celui mai ilustru gropar al Galatiului, durbaca
  3
  16
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 16 Septembrie 2021 20:07
  5.13.151.***
  Pentru Cosmin, Eu si toti ceilalti pana la 8,
  "Primăria a pierdut procesul în serie: la Tribunalul Galaţi – în septembrie 2019, la Curtea de Apel Galaţi – în ianuarie 2021, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – marţi, 14 septembrie 2021", vezi: "Primăria a pierdut procesul în serie: la Tribunalul Galaţi – în septembrie 2019, la Curtea de Apel Galaţi – în ianuarie 2021, şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – marţi, 14 septembrie 2021". "Prin Decizia nr. 1570 din 14 septembrie 2021, completul de judecată a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Galaţi, prin primar,
  Oare cine era primar cand s-au facut contestatiile la Curtea de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie ? DE CE SA NU PLATEASCA CINE A FACUT CONTESTATIA ? A intrebat pe cineva daca vrea sa plateasca cota parte daca se pierde procesul ? ABSOLUT NUUUUU. Atunci el sa plateasca. CAPUL FACE, CAPUL SA TRAGA.
  14
  7
  Raportează
 • postat de Un contribuabil
  Joi, 16 Septembrie 2021 19:02
  72.83.146.***
  AVEM D.N. A. la Galati?????sau sesizat cei platiti regeste
  din vina cui se plateste pentru litigiu cu tunelu, pentru cel cu Malul si mai nou cu acest imobil, o minunatie arhitectuala, lasata de izbeliste si de durbaca si de restul primarilor ce sau perindat, pana la actualul pucheanu, care ea intrecut pe toti, in a face ce vrea dupa bunul plac.
  Cand vor raspunde pentru faptele lor acesti inamovabili ???????
  1
  21
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Joi, 16 Septembrie 2021 13:55
  86.124.205.***
  Sa plateasca din buzunarul propriu cei care au gresit ,nu din bugetul primariei (a contribuabililor) , dar si cei care vor salvarea ruinei. O consolidare si renovare costa o groaza de bani ,deci cei dornici nu au decat sa decarteze. Eu unul nu vreau salvarea ruinei care doar mananca bani pe de geaba si pana la a produce (recupera ) ceva e departe.
  6
  14
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Joi, 16 Septembrie 2021 12:04
  77.111.247.***
  Evacuarea Palatului Simon Gheorghiu a fost decisa si realizata exact în perioada administratiei Durbaca, in vederea demolarii imobilului, cu dubla incalcare atat a Legii Patrimoniului (demolarea unei case atunci deja aflata pe lista caselor protejate de patrimoniu), cat si a Legii Retrocedarilor (evacuarea fostului chirias B. Iacob, atunci deja proprietar), ambele acte normative fiind pe deplin in vigoare la momentul respectiv.

  Epopeea ulterioara a acestui bun de patrimoniu nu e singurul efect dezastruos a acelei administratii pentru orasul Galati (v. reclama stradala excesiv revarsata atunci pe strazile galatene, garajele si buticurile atunci proliferate invaziv, necontrolat si inestetic pe domeniul public, etc).
  1
  28
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 16 Septembrie 2021 09:40
  86.124.200.***
  De ce nu contine articolul numele individului care ocupa functia de primar la acea vreme ? Sa vada netotii, acum la 25 de ani distanta, pe cine au votat si pe cine voteaza in continuare si mai ales, de ce arata orasul asta ca o cocina, cu cotete, gherete si fiecare petec de verdeata construit cu ceva, cu lagarele de la parterul blocurilor permise de atatia si atatia ani. multumiti-i lui durbaca, voi, cei care l-ati votat, pentru felul in care arata acest oras !
  2
  33
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Joi, 16 Septembrie 2021 09:23
  86.34.180.***
  Suma este ridicola. Reprezinta o minima lectie pe care Justitia o administreaza celor alesi sa ne reprezinte. Aceasta suma, se intelege va trebui achitata din banii celor vinovati de aducerea cladirii in aceasta situatie.
  Primaria va trebui sa ceara imediat acordul cetetenilor galateni, ei fiind cei ce le platesc salariile, pt. refacerea cladirii si introducerea acesteia in circuitul economic al urbei. Sa nu mai faca nimic de capul lor, sa ceara permisiunea noastra!
  2
  16
  Raportează
 • postat de Marius
  Joi, 16 Septembrie 2021 07:42
  89.136.1.***
  Cat timp s-au judecat, acea cladire a suferit pagube mai mari decat cei 55.000 euro.
  Acum platim si acei bani si cheltuieli de judecata si oamenii primariei care au lucrat la acest caz si tot ce s-a degradat pana acum (asta chiar se doreste salvarea acestei cladiri).
  3
  39
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 16 Septembrie 2021 07:38
  5.13.151.***
  ”Prin Decizia nr. 1570 din 14 septembrie 2021, completul de judecată a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Galaţi, prin primar, împotriva deciziei civile pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Curtea de Apel respinsese ca nefondat apelul formulat de Primăria Galaţi împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Galaţi - Secţia I Civilă” si va trebui să plătească 55.250 de euro, plus cheltuieli de judecată de 7.252 de lei.
  “Magistraţii Tribunalului Galaţi au stabilit că nu numai locuinţa lui Iacob, ci şi imobilul de pe strada Domnească nr. 24, a ajuns o ruină din vina exclusivă a autorităţilor locale: „Apartamentul este în stare de ruină, imobilul fiind oricând gata de prăbuşire, astfel încât nu există nicio posibilitate pentru a putea fi locuit. Cauzele de degradare a clădirii sunt lipsa de întreţinere a acesteia şi probleme de structură şi tasări ale fundaţiei, cauzate de reţelele utilitare ale imobilului, precum şi influenţa traficului rutier. Mai mult decât atât, imobilul aflat sub paza declarată public a Primăriei, dar şi sub paza sa juridică, a fost vandalizat continuu, ajungându-se la lipsa acoperişului, a unor pereţi, a tâmplăriei (uşi, ferestre)...”.
  Oare macar ACUM primarul Pucheanu va achita din propriile resurse financiare aceaste sume ?
  SIGUR NU, ci vor fi din nou platiti de toti contribuabilii din Galati. OARE PANA CAND ?????
  16
  32
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 16 Septembrie 2021 00:38
  5.13.141.***
  Daca statul ar lucra la privat, ar fi dat cu suturi si CONCEDIAT cu litera J! Esti un INCAPABIL, CORIGENT, restul le SIMTIM! M 2x! Cand pui hiene sa administreze banul popu limii... astepti CINSTE!??? Suntem un neam de hoti de sute de ani tatutzu!
  11
  52
  Raportează
 • postat de das
  Joi, 16 Septembrie 2021 00:13
  89.137.225.***
  Justitia a fost corecta in acest caz! Era clar ca omul trebuia despagubit dar nu din banii nostrii de la taxe si impozite ci din banii celor care au facut abuzurile adica din salariile lor!
  6
  85
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.