Strada Domnească, pietonală în weekend şi cu aspect retro | Se caută proiectanţi pentru a reface documentaţia (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Strada Domnească, pietonală în weekend şi cu aspect retro | Se caută proiectanţi pentru a reface documentaţia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Pentru că îşi doreşte o arteră cu aspect retro, pietonală în weekend, cu piste pentru biciclete şi cu o alee a celebrităţilor în paviment, Primăria municipiului Galaţi caută proiectanţi care să actualizeze documentaţia de modernizare a străzii Domnească, pe tronsonul cuprins între Gamulea şi Gării. Mai mult, le cere proiectanţilor să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor, pentru a realiza o legătură rutieră cu strada Nicolae Bălcescu. O legătură pe care locuitorii zonei o solicită şi despre care aţi putut citi deja în ziarul „Viaţa liberă”.

Primăria municipiului Galaţi a lansat pe portalul propriu o achiziţie pentru servicii de proiectare, în faza actualizare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul „Modernizare strada Domnească tronson strada Gamulea - strada Gării”. Valoarea estimată a contractului este de 50.000 de lei fără TVA, ofertele sunt aşteptate până pe 15 octombrie 2021, iar criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă”, în decembrie anul trecut consilierii locali au aprobat printr-o hotărâre indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv. Proiectul cuprindea realizarea lucrărilor care „să aducă zona centrală a orașului la un stil arhitectural urban contemporan”. Valoarea totală a investiţiei se ridica la 21.709.638 de lei.

Între timp, planurile Primăriei s-au schimbat şi în locul aspectului contemporan îşi doreşte o imagine retro. „Proiectul va fi elaborat de un arhitect atestat de Ministerul Culturii, care va susţine proiectul în cadrul Comisiei zonale a monumentelor istorice pentru avizare”, se precizează în caietul de sarcini.
Municipalitatea enumeră principalele lucrări care vor trebui să fie prevăzute în documentaţie.

Dacă pentru reabilitarea carosabilului va fi aplicată soluţia din documentaţia deja existentă, proiectanţii vor trebui să gândească „pietonalizarea pe perioada de weekend”, „montarea de bolazi pentru restricţionarea traficului (acţionaţi electric sau hidraulic) la toate intersecţiile”, dar şi „realizarea de piste de biciclete pe actualul traseu al benzii de întoarcere troleibuz”.

Primăria mai cere „reabilitarea sistemului de iluminat public inclusiv înlocuirea stâlpilor cu unii cu aspect retro. Se vor înlocui atât stâlpii existenţi pentru iluminatul stradal şi se vor monta stâlpi şi pentru iluminatul pietonal”, precizează expres oferind şi schiţa unui asemenea stâlp de iluminat. Mai mult subliniază că se vor monta instalaţii electrice separate pentru iluminatul festiv.

De asemenea, potrivit caietului de sarcini, „mobilierul urban, bănci, coşuri de gunoi, adăposturi de staţii vor avea tot aspect retro şi se vor încadra toate în aceeaşi linie de design”. Şi se mai cere ca elementele de mobilier urban şi capacele căminelor de vizitare să fie personalizate cu sigla „PMG” – Primăria municipiului Galaţi.

„Pavimentul trotuarelor va fi din granit de minimum şase centimetri. La capitolul pavimente se va prevedea realizarea unui ansamblu de tip «Aleea celebrităţilor (Walk of Fame)»”, solicită Primăria în caietul de sarcini.

Iar ultima prevedere expresă pentru proiectanţi este să analizeze realizarea unei străpungeri în zona Parfumul Teilor pentru a face legătura cu strada Nicolae Bălcescu. În acest fel, municipalitatea ar putea răspunde solicitării unei asociaţii de proprietari de a realiza o legătură rutieră directă între aleea aflată vizavi de sediul ziarului "Viața liberă" și strada Domnească. Doleanța oamenilor, justificată prin faptul că accesul ambulanțelor sau al pompierilor este foarte dificil în zona respectivă, a fost prezentată şi argumentată în ediţia din 2 iunie 2021 a cotidianului nostru.

Rămâne de văzut cine va pune în proiect toate pretenţiile Primăriei şi în cât timp ar putea fi ele transpuse în realitate.

Foto: Marian Calestru

Citit 6996 ori Ultima modificare Luni, 18 Octombrie 2021 00:25

23 comentarii

 • postat de paloma
  Marți, 19 Octombrie 2021 00:42
  5.13.160.***
  Si cand s-a trezit primaru' din somn, s-a terminat mandatu' !!!...
  1
  7
  Raportează
 • postat de Dax
  Vineri, 15 Octombrie 2021 15:30
  89.39.81.***
  Pretul cel mai scazut ? Halal :( Urat concept de finantare :/
  2
  7
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Vineri, 15 Octombrie 2021 12:30
  77.111.247.***
  Iata ca, in sfarsit, si la Primaria noastra începe sa prinda aceasta idee apartinand unei parti a adevaratei societati civile galatene. Mai bine mai tarziu decat niciodata, dezideratul pietonalizarii strazii Domnească incepe sa prinda viata, în sfasit, chiar si aici, la mult vitregita ”mila 80” de la malul Dunarii romane.
  1
  21
  Raportează
 • postat de Georgel
  Vineri, 15 Octombrie 2021 12:15
  176.10.99.***
  Normal, ”țăranul care nu știe ce-i șofranul”, habar n-are ce se petrece prin lume, în Europa sau în Ardealul nostru, ba chiar și în Brăila vecină, în schimb el știe bine doar de cele ”tichii pe chelii”...

  Asta e, asta ne-a adus Combinatul pe chelia noastră, cea gălățeană. De tichii nu mai e loc...
  1
  23
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 15 Octombrie 2021 11:48
  5.2.205.***
  Ce frumoase sunt florile si cand te uiti dupa ele vezi craterele de pe trotuar, felicitari celui ce a facut poza, ilustreaza perfect imaginea acestui oras.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Vineri, 15 Octombrie 2021 11:44
  86.34.180.***
  Uneori acest primar, da dovada de intelepciune si buna gandire economica. Ca si aceasta initiativa, care este corecta. De ce nu o face mereu, cum de permite ca in cele mai dese cazuri, alte interese sa primeze si sa faca ca orasul Galati sa nu arate ca un oras demn de renumele sau?
  Ma duce gandul ca este inconjurat de cativa trepadusi care-si imping inainte propriile interese, lasand interesele galatenilor in plan secundar.
  Sper din suflet, sa concretizeze acest proiect, si sa nu mai uite nici o zi si de alte proiecte, precum cel cu soseaua de legatura prin curtea politiei de frontiera!
  4
  22
  Raportează
 • postat de Marius
  Vineri, 15 Octombrie 2021 11:38
  5.2.205.***
  Nu vreti sa transformam toate caile rutiere in alei pietonale!? Capete patrate. Ca si vechiul primar cu tunelul pe sub Dunare...Lumea nu are ce manca, nu sunt locuri de munca dar in schimb sa avem tunel sub Dunare si alei pietonale!!!! Cine sa se plimbe pe ele!?
  Ati facut cumva un studiu de impact sa vedeti sau nu e nevoie ca ne-a venit noua ideea si gata, e buna de implementat!
  Voi chiar ca nu ganditi!!!
  20
  5
  Raportează
 • postat de Graur
  Vineri, 15 Octombrie 2021 11:07
  5.13.202.***
  Ar mai avea si biciclistii pe unde sa mearga, pe langa faleza, fara frica ca esti lovit de masini.

  Daca ar face si o pista de biciclete pana la garboavele, ar fi si mai si.
  3
  12
  Raportează
 • postat de Sorin
  Vineri, 15 Octombrie 2021 10:43
  86.127.209.***
  Str. Domneasca este frumoasa si trebuie pusa in valoare pana la Gradina Publica. In Moldova cu exceptia Iasului niciun oras nu mai are strazi atat de frumoase. Dar Primaria trebuie sa vada ce face si cu casele care sunt la strada Domneasca. Cine a cumparat pe bani putini un apartament intr-o casa istorica si nu are bani pentru intretinerea casei trebuie ajutat sa se mute intr-un apartament obisnuit. Exista o casa superba langa Corso care este prost intretinuta. Un oras frumos, cu zone de promenada atrage si studentii.
  0
  19
  Raportează
 • postat de razvan
  Vineri, 15 Octombrie 2021 10:09
  5.2.205.***
  Poate vor avea in vedere sa ingroape si cablurile aeriene.
  0
  14
  Raportează
 • postat de magis
  Vineri, 15 Octombrie 2021 09:28
  89.121.200.***
  Ce patisi, Betonut Drujbeanu? Ti-a venit o idee noua (de fapt, aceeasi si aceeasi) de taiat tei batrini si de trintit betoane in locul lor?
  14
  7
  Raportează
 • postat de MM
  Vineri, 15 Octombrie 2021 09:01
  194.105.20.***
  Nea primare, dar, ca acea alee pietonala sa fie si populata in weekend, nu cumva ar cam trebui sa aduci si niste investitori pt a crea locuri de munca?
  Nu de alta dar, in ultimii 15 ani Galatiul s-a depopulat. Tineretul a plecat unde au vazut cu ochii si au simtit cu buzunarul, pt un trai decent.
  Si sa nu spun ca si o parte din cei iesiti la pensie in ultimul timp (generatia decreteilor 65-68) au plecat dupa copii lor pt a-le fi aproape si a, avea grija de nepoti.
  Nea primare, daca chiar vrei sa faceti ceva pt acest judet/oras pt a evita depopularea, cred ca ar trebui sa faceti urmatoarele lucruri vitale cat mai curand:
  Barbosi, Filesti, sat Costi si Vanatori, chiar si cartierul Dimitrie Cantemir, sa aiba retele de gaze, apa curenta si canalizare, scoli, gradinite, parcuri de recreere, mijloc de transport dintr-un capat, in altul al orasului.
  Nu este asa ca visez frumos nea primare?
  Ce rost are sa te agiti sa realizezi ceea ce am scris in comentariul, atat timp cat primesti "FELICITARI" indiferent ca se da BULEALA sau nu, cu privire la postarile de pe FB cu realizarile facute de administratia ta.
  Ca lucrarile nu sunt realizate in termenul stabilit in contract.
  Ca reincalzesti "CIORBA ELECTORALA" odata la 6 luni cu promosiuni facute din mandatul 20160-2020.
  30
  49
  Raportează
 • postat de costel
  Vineri, 15 Octombrie 2021 08:58
  90.187.121.***
  Initiativa e foarte buna. In schimb vad ca termenul de predare a ofertelor se termina astazi - poate ar fi bine ca Viata Libera sa ne tina la curent si daca a fost si alocata aceasta lucrare de proiectare pentru ca daca nu exista proiectant nici aceasta initiativa nu se poate realiza. in rest e foarte bine ca Domneasca este reabilitata
  14
  31
  Raportează
 • postat de Ursus
  Vineri, 15 Octombrie 2021 08:18
  193.231.148.***
  Exact cum zice ro!!! Nu ca ar fi rau sa se puna in practica initiativa, dar... Daca criteriul e pretul minim, vom avea aceleasi lucrari de proasta calitate precum cele din ultima vreme. In alta ordine de idei, intr-un oras falimentar, in care economia e la ATI, transportul local e pe cale de disparitie, nu sunt bani de platit autobuzele cumparate decat cu artificii paguboase (spre exemplu), NU E MOMENTUL pentru chestii de genul asta. Repet si eu: chelului - tichie de margaritar! Si inca ceva: nu am inteles ce se va intampla cu ruinele existente in zona, care sunt, probabil, proprietate privata.
  18
  35
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Vineri, 15 Octombrie 2021 08:16
  89.136.5.***
  Bravo, in sfarsit!Ar trebui totusi gandit un program mai amplu,de renovare a cladirilor(macar a fatadelor)din toata zona istorica,indiferent de forma de proprietate.
  15
  36
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 15 Octombrie 2021 07:52
  95.90.185.***
  Salut aceasta initiativa de a transforma o zona emblematica a Galatiului si de a o readuce in atentia locuitorilor. In special pentru cei care nu asociaza neaparat Galatiul cu zonele cu titulatura comunista (Micro, Tigline, etc) strada Domneasca reprezinta o legatura cu trecutul acestui oras. Iar celor care critica toate realizarile si modernizarile facute in ultimul timp nu le pot aminti decat ca in ultzimele DECENII, nu s-a schimbat nimic in acest oras. Traiesc in strainatate acum dar de fiecare data cand ma intorc observ in ultimul timp schimbari in bine, modernizari si eforturi de a face ceva in sfarsit. Iar pentru cei care se intreaba, nu am fost niciodata fan PSD sau al oricarui alt partid din Romania. Cine este cat de cat obiectiv ar trebui sa poata admite realizarile indiferent de apartenenta politica a primarului. Pe scurt felicit primarul si echipa lui pentru ceea ce a realizat pana acum - in definitiv aceasta este menirea Primariei.
  39
  32
  Raportează
 • postat de Nicu
  Vineri, 15 Octombrie 2021 07:39
  95.76.0.***
  Dar cu parcarile adiacente (de ex cea aferenta blocurilor 5U1 si 5U2 ) ce facem ca sunt vai de capul lor?
  Nicu
  17
  11
  Raportează
 • postat de pro
  Vineri, 15 Octombrie 2021 06:58
  46.97.176.***
  Faceti din Galati un centru universitar puternic, construiti un spital regional, modern, construiti aeroport si apoi discutam de " retro". Deocamdata nu avem pentru cine sa facem un centru istoric.
  23
  51
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 15 Octombrie 2021 06:21
  109.166.132.***
  Walk of fame , voi sunteti zdraveni ? Stelele de pe bulevard vor fi VIP-uri galatene: Mariana c..r de fier, Marcela betiva,Jimmi Marocanu, Cavalero del tunelo, Vasile Mac mac avicola ,Fani barca,etc
  In felul acesta turistii straini se vor inghesui pe acest bulevard sa se pozeze cu aceste stele cazatoare .Daca se va pune si taxa pe acest bulevar al celebritatilor galatene ,Primaria Galati va iesi din colaps!
  11
  67
  Raportează
 • postat de sitizan
  Vineri, 15 Octombrie 2021 06:10
  5.13.238.***
  sa locuiesti intr-o cladire ultrafuturista, din sticla si otel inox....si sa vrei strada din fata sa fie Retro, trebuie sa fii bipolar!
  11
  66
  Raportează
 • postat de Victoria
  Vineri, 15 Octombrie 2021 02:54
  5.13.129.***
  E "bine" ca se gândește cineva sa facă o trecere rutiera prin mijlocul cartierului locuit în mare parte de persoane în vârsta. Cine a cerut asta? o asociație care are arondate 40 de apartamente din blocul turn aflat la strada. cu acces direct (adică 7 m din Domneasca la ușa blocului) sau s-au gândit la celelalte 300 de familii din asociația 114 învecinata? Pe unde sa treacă mașinile? Pe lângă blocurile A,B, C, D la 0,5 m de geamuri? Știe cineva care e consecința sensului unic pe Culturii dinspre Bălcescu spre Domneasca? Afluenta de mașini in viteza pe aleea lata de 3 m din fata blocului D. Batrani si copii speriați de mașini când ies din casă (aleea nu are trotuar-pentru că nu există loc de asa ceva), animale de companie lovite de mașini, zgomot si noxe suplimentare. Mai corect ar fi să se permită accesul riveranilor, ambulantelor si pompierilor prin str. Culturii, variantă care a functionat corect timp de 55 de ani (am exclus ultimii 5 de când cu sensul unic obligatoriu pentru toți). Nu cred ca e necesar sa mai facem o artera rutiera in condițiile in care pe ea nu ar încăpea o mașina de pompieri decât dacă s-ar dărâma vilele fie din Culturii fie din Aleea Trandafirilor sau de ce nu, cele 4 blocuri din vechiul cartier "Parisul pe gheată" (am exclus astfel cele 2 blocuri ridicate la mijlocul anilor '70 in parcul situat intre Aleea Trandafirilor si str.Culturii din care unul vrea acces in cartier). Se vrea o " străpungere" dar cartierul nu are trecere de pietoni. Pe cea existenta de 100 de ani a desființat-o "Unda verde" asa că pentru traversare sigura locuitorii cartierului trebuie să folosească trecerea de la Primărie sau de la intersecția Domneasca -Gării -ceea ce presupune traversarea altor 2 străzi nesemaforizate. Si a murit si o studentă călcată de mașina fix pe trecerea desființată. Nu ar fi bine sa ne gândim si pietoni? In 5 ani nu s-au putut monta stalpi de iluminat ca sa nu-si rupă oamenii gâturile când se întorc seara acasă pe aleile din capetele blocurilor dar facem o cale rutiera noua? Ne gândim ca nu au acces mașinile pompierilor dar nu exista hidranți de unde sa fie luata apa. Haideți sa începem ușor: joc de glezne : întâi hidranți, iluminat, trotuare , suficiente locuri de parcare pentru proprietari nu pentru mașinile de marfa (descongestionând Culturii ale cărei trotuare sunt impracticabile fie din cauza unor case aflate in paragina pe lângă care nu e recomandat sa treci fie din cauza zecilor de mașini parcate pe sistemul jumate pe trotuar jumate pe carosabil ) . Si poate ca înainte de o pietonală pe Domnească pe lângă case care stau să cadă poate ar fi util sa se înlocuiască colectorul de canalizare din Domneasca si pe tronsonul dintre Eroilor si Gării asfel încât canalizarea cartierului (care e prin Culturii) sa aibă panta de scurgere. Poate cu putin mai mult noroc viitorul proiectant va fi unul care chiar va bate cu piciorul Str. Domneasca si străzile învecinate si nu va proiecta după Google Map si il va interesa si siguranța oamenilor din cartierul Parfumul Teilor. Succes!
  6
  45
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Vineri, 15 Octombrie 2021 02:24
  5.13.216.***
  In sfarsit o initiativa laudabila, civilizata si de bun gust, ca strada emblematica a galatiului, abandonata total, sa fie readusa la viata, sa devina ce era altadata, galatenii adevarati, stiu ce spun.
  In toate tarile civilizate, vezi austria, germania,franta,tarile nordice, italia,s.u.a , sau canada,ADEVARATUL FARMEC IL DAU, CLADIRILE VECHI,intretinute perfect, ce arata ca noi,noi am demolat tot ce a fost frumos si am construit monstruozitati…vezi noua primarie.
  26
  53
  Raportează
 • postat de ro
  Vineri, 15 Octombrie 2021 00:28
  5.13.162.***
  Ce-i lipseste chelului? Tichie de margaritar!
  Avem bani pentru asemenea investitii? Sau vor face noi imprumuturi fara sa ne intrebe? Sau vor mari impozitele fara masura? Este o zona atat de aglomerata cu pietoni incat sa fie necesara "modernizarea"? Cu inlocuirea stalpilor cu aspect "retro"? Dar blocul care nu respecta cerintele de zona protejata va fi daramat?
  Este o rusine sa avem asemenea primar si consilieri care nu stiu masura banului si prioritatile orasului.
  42
  65
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.