Cine urcă (în sfârşit) pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuşi". Se caută constructor
Foto: Anca Melinte

Cine urcă (în sfârşit) pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuşi". Se caută constructor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Până luni, 6 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să execute lucrările de amplasare pe Faleza Inferioară a sculpturii "Omagiu lui Brâncuși", opera artistului german Ewerdt Hilgemann. Valoarea estimată a lucrării este de 195.117 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - "preţul cel mai scăzut". Nu este, însă, prima dată când Primăria lansează o achiziţie în acest scop. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de cinci ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină.

Pe 30 august 2018, Consiliul Local a decis că merită să fie ridicată pe soclu. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat. Primăria a reuşit să găsească, în martie anul acesta, o firmă care să realizeze proiectul tehnic de execuţie, pentru 23.990 de lei fără TVA, SC Arhideskvision SRL.

În august 2021, aleşii locali au fost de acord cu majorarea costurilor pentru amplasarea sculpturii, de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA. Proiectul votat de aleşi prevede: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.

Durata de realizare a investiției este de şase luni de la data semnării contractului de execuţie.

Citit 1799 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 00:30

4 comentarii

 • postat de G.
  Miercuri, 08 Decembrie 2021 19:08
  5.13.205.***
  Poate actualizați informațiile articolului și ne spuneți cine a câștigat licitația de ridicare pe soclu și zincarea sau ce naiba mai trebuie făcut monumentului...Că ăștia o tot lungesc/lălăie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pro
  Luni, 06 Decembrie 2021 12:49
  82.208.137.***
  1. Din comentarii imi dau seama ca operele de arta din zona Falezei ar trebui sa fie mai bine puse in valoare: vopsite la timp, placute cu denumire, artist si o pagina de internet care sa le prezinte pe larg ( semnificatii, referinte culturale, alte opere ale artistului, monumente asemanatoare in lume);
  2. Nu inteleg toate operele de arta, nu arata ca la Paris, unele nu imi plac insa prefer ca pe Faleza sa fie sculpturi, tineri cu role si liniste decat restaurante, cheflii si muzica la maximum.

  PS
  Chiar daca nu sunt un cunoscator adevarat, astept cu nerabdare sa vad deschis noul muzeul de Arta Vizuala.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 09:37
  82.76.159.***
  Ruginitura asta e soclu? Doar sa fie spalati niste bani, in rest va fi o batjocura spoita pe bani multi. Ar trebui ca toti galatenii sa faca o petitie catre primarie in care sa ceara stoparea acestui kitsch care ar manca bani multi din buzunarele locuitorilor Galati-ului.
  12
  13
  Raportează
 • postat de f.d.h.
  Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 01:41
  89.137.231.***
  Sa nu imi spuneti ca aia e sculptura ! La topit cu ea ca va fac eu o sculptura din piatra reprezentand pe Stefan cel Mare si Vlat Tepes calare pe un murg alb si cu sabia gata sa atace toti hotii si coruptii din orasul dunarean.
  12
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.