Cine urcă (în sfârşit) pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuşi". Se caută constructor
Foto: Anca Melinte

Cine urcă (în sfârşit) pe soclu sculptura "Omagiu lui Brâncuşi". Se caută constructor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Până luni, 6 decembrie 2021, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele din partea constructorilor interesaţi să execute lucrările de amplasare pe Faleza Inferioară a sculpturii "Omagiu lui Brâncuși", opera artistului german Ewerdt Hilgemann. Valoarea estimată a lucrării este de 195.117 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire - "preţul cel mai scăzut". Nu este, însă, prima dată când Primăria lansează o achiziţie în acest scop. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de cinci ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi. De atunci, sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi" zace pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, mâncată de rugină.

Pe 30 august 2018, Consiliul Local a decis că merită să fie ridicată pe soclu. La finele anului trecut, achiziţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii a eşuat. Primăria a reuşit să găsească, în martie anul acesta, o firmă care să realizeze proiectul tehnic de execuţie, pentru 23.990 de lei fără TVA, SC Arhideskvision SRL.

În august 2021, aleşii locali au fost de acord cu majorarea costurilor pentru amplasarea sculpturii, de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA. Proiectul votat de aleşi prevede: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare.

Durata de realizare a investiției este de şase luni de la data semnării contractului de execuţie.

Citit 2734 ori Ultima modificare Luni, 06 Decembrie 2021 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.