Parlamentarii gălăţeni care îşi cer pensiile speciale, trimişi la Curtea de Apel

Parlamentarii gălăţeni care îşi cer pensiile speciale, trimişi la Curtea de Apel
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Cei nouă foşti parlamentari gălăţeni care îşi cer în instanţă pensiile speciale au fost trimişi să-şi caute dreptatea la Curtea de Apel Galaţi. Vineri, 17 decembrie 2021, completul de judecată de la Tribunalul Galaţi şi-a declinat competenţa.

Victor Paul Dobre (trei mandate de deputat PNL), Nicolae Bacalbaşa (un mandat de deputat PSD), Eugen Durbacă (două mandate de senator și deputat PUR/ALDE/Pro România), Florin Popa (un mandat de deputat PSD), Lucreţia Roşca (trei mandate de deputat PSD), Gheorghe Saghian (un mandat de senator PSD), Emil Strungă (un mandat de deputat PNL), Mircea Toader (trei mandate de deputat PDL/PNL) şi Levente Szekely (un mandat de deputat UDMR) au reprezentat Galaţiul în Parlamentul României. Acum, au dat în judecată Camera Deputaţilor şi, respectiv, Senatul, solicitând instanței să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021.

Aşa cum aţi putut afla şi din "Viaţa liberă", pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie 2021, prin votul majorităţii actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat).

Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 de lei și 14.930 de lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

"Nu sunt jurist, dar e o chestiune de jurisdicție. Eu am luat doar vreo două luni, în jur de 10.000 de lei pe lună, pentru trei mandate. Repet, este o chestiune de justiție și jurisdicție", declara Victor Paul Dobre, pentru G4Media.ro, când a fost întrebat despre legitimitatea demersului, în contextul crizei economice cauzate de pandemie.

Revenind la cei nouă parlamentari gălăţeni, trebuie spus că sunt reprezentaţi de Casa de Avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners, una dintre cele mai renumite de pe piața de profil, potrivit G4Media.ro.

Vineri, 17 decembrie, completul de judecători de la Tribunalul Galaţi s-a pronunţat. Conform datelor publicate pe portalul instanţelor, a fost admisă excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Galaţi, invocată de Camera Deputaţilor. "Declină competenţa de soluţionare a contestaţiei formulate de reclamanţii Dobre Victor Paul, Dobrovici Bacalbaşa Nicolae, Durbacă Eugen, Popa Florin, Roşca Lucreţia, Saghian Gheorghe, Strungă Emil, Szekely Levente Csaba, Toader Mircea Nicu împotriva ordinelor de încetare a plăţii indemnizaţiei pentru limită de vârstă emise de Parlamentul României - Camera Deputaţilor - Secretarul general, în favoarea Curţii de Apel Galaţi. Fără cale de atac", se arată în decizie.

Rămâne de văzut ce va decide Curtea de Apel Galaţi şi mai ales când...

Citit 6001 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Decembrie 2021 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.