UPDATE Feroviarii au obținut o majorare salarială de zece la sută

UPDATE Feroviarii au obținut o majorare salarială de zece la sută
Foto: Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

UPDATE, marți, 21 decembrie 2021. Greva spontană a ceferiștilor, care a paralizat luni, timp de aproape nouă ore, transportul feroviar din întreaga țară, s-a încheiat după negocierile purtate la sediul Ministerului Transporturilor între sindicaliști, pe de o parte, și ministrul Sorin Grindeanu și directorii companiilor feroviare, pe de altă parte. Sindicaliștii au obținut, astfel, o majorare salarială de 10 la sută, mai mică decât cei 35 la sută pe care i-ar fi obținut prin Legea Statutului personalului feroviar (care ar putea fi prorogată până pe 1 ianuarie 2023), dar mai mare decât... nimic.

Conform comunicatului remis de Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, „discuția a avut scopul de a identifica rezolvări concrete la teme foarte vechi, iar dialogul a degajat următoarele soluții de etapă: 1) Acordarea unei creșteri salariale în debutul anului 2022, egală cu indicele creșterii prețurilor de consum (estimarea fiind de 10%) în condițiile asigurării cadrului legislativ (legea bugetului de stat și a bugetelor companiilor feroviare), acest lucru fiind o primă etapă în asigurarea resurselor financiare pentru aplicarea Statutului personalului feroviar; 2) Angajarea constantă a eforturilor comune pentru aplicarea următoarelor etape pentru aplicarea integrală a dispozițiilor Statutului personalului feroviar”.


UPDATE Transportul pe calea ferată, paralizat: CFR amenință cu plângere penală după greva spontană a feroviarilor * Ceferiștii gălățeni au participat și ei, luni dimineață, la greva spontană declanșată de feroviarii din aproape toată țara. După ora 10,00, niciun tren nu a mai plecat sau nu a mai sosit din și în Gara Galați. La nivel național, peste 100 de trenuri au fost afectate de acest protest. Călătorii au fost nevoiți să aștepte ore întregi în diferite gări de pe traseu. Reprezentanții CFR susțin că protestul este ilegal și vor sesiza organele de cercetare penală.

Cel puțin șase trenuri nu au mai plecat, luni, din Galați, după ce feroviarii gălățeni s-au alăturat protestului spontan declanșat de feroviarii din șapte din cele opt regionale de căi ferate din toată țara. Conform directorilor CFR Infrastructură și CFR Călători, au fost afectate de greva ceferiștilor regionalele Craiova, București, Constanța, Galați, Iași, Brașov și Cluj, singura regională care nu a încetat activitatea fiind Timișoara.

Au plecat cu trenul din București, dar au ajuns cu taxiul, din Brăila! 

Din Galați, după ora 10,00 și până la ora redactării acestui articol (16,00), erau programate plecările a șase trenuri, spre București Nord, Adjud, Mărășești (două) și Buzău (două), dar acestea n-au mai plecat. Călătorii pe care protestul i-a prins în mers au fost nevoiți să aștepte foarte mult în gări de pe traseu, iar alții au încercat să ajungă la destinație prin alte mijloace. Este și cazul unei gălățence care venea din București împreună cu fiica sa și care, până la urmă, a ajuns în Galați cu... taxiul, din Brăila! „Ne-au oprit întâi dincolo de Făurei, la Dedulești, unde am stat vreo oră și jumătate. Am pornit apoi spre Galați, dar personalul din tren ne-a spus că nu știu dacă ne primește Brăila. Cum adică să nu ne primească? Am ajuns în Brăila, ne-a primit!, dar nu am putut merge mai departe spre Galați. Ne-au zis că, dacă vrem, putem lua un maxi-taxi spre Galați din strada Plantelor. De ce ar trebui să știu eu, pasager al CFR, unde este strada Plantelor din Brăila. Și de ce CFR-ul nu-mi asigură transportul pentru care am plătit?”, ne-a spus doamna în cauză, care a fost nevoită să ia un taxi de la Brăila la Galați. Culmea, doamna plătise peste 200 de lei pe ruta București – Galați, la clasa I, dar a ajuns până la urmă cu taxiul – alți bani, altă distracție! 

„Până acum au fost doar promisiuni, nimic concret”

Sindicaliștii au spus că vor opri protestul atunci când vor avea răspunsuri concrete de la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Sunt multe probleme la care așteptăm răspuns astăzi de la ministru, subfinanțarea sistemului, amânarea din nou a aplicării Legii Statutului personalului feroviar. Îi înțelegem pe călătorii nemulțumiți, dar să știți că principalii vinovați pentru situația în care s-a ajuns nu sunt lucrătorii feroviari. Dintotdeauna, când s-a vorbit de restructurare la CFR, a fost vorba numai de oameni dați afară. Până acum au fost numai vorbe, promisiuni, masterplanuri, nimic concret”, ne-a spus Daniel Simionescu, reprezentant al sindicatului Mișcare Comercial din Galați, membru al Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane. 

Directorul CFR, Ion Simu, a spus că 109 trenuri sunt afectate de greva spontană, iar activitatea este oprită în 54 de stații. anunțând că va sesiza organele de cercetare penală în legătură cu această situaţie, conform news.ro. El a mai afirmat că toţi călătorii afectaţi de această grevă îşi vor primi banii înapoi. „Nu este o grevă propriu-zisă și, cel mai important, este ilegală”, a spus Ion Simu, citat de Club Feroviar. 

Primul pas al grevei de luni a fost făcut de angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor, urmați apoi și de alți colegi din țară. Ceferiștii sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a propus prorogarea, pentru a doua oară, până pe 1 ianuarie 2023, a Legii privind Statutul personalului feroviar care prevede, printre altele, o majorare a salariilor cu 35 la sută.

Activitatea pe Regionala CFR Galaţi s-a reluat la orele 17,00, potrivit reprezentantului Sindicatului Mişcare Comercial, Daniel Simionescu. Detalii despre deznodământul protestului, în ediţia de mâine.


Protest spontan la CFR. Niciun tren nu pleacă, deocamdată, din Gara Galați (luni, 20 decembrie 2021) * Ceferiștii din Galați s-au alăturat protestului spontan declanșat, în această dimineață, de colegii lor din mai multe orașe ale țării, astfel încât și transportul feroviar spre și dinspre Galați este afectat.

După ora 10,10, niciun tren nu mai pleacă din Gara Galați, așteptându-se rezultatul negocierilor dintre sindicaliști și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Conform lui Daniel Simionescu, reprezentant al sindicatului Mișcare Comercial din Galați, singurul tren oprit în stația Galați este R 5106, care trebuia să plece la 10,25 spre Adjud. Celelalte trenuri plecate deja și care nu au ajuns încă la destinație sunt oprite în stații de pe traseu, ne-a mai spus sindicalistul gălățean.

Imagine de la cel mai recent protest al feroviarilor gălățeni:

Sunt multe probleme la care așteptăm răspuns astăzi de la ministru, subfinanțarea sistemului, amânarea din nou a aplicării Legii Statutului personalului feroviar. Să știți că principalii vinovați pentru situația în care s-a ajuns nu sunt lucrătorii feroviari. Dintotdeauna, când s-a vorbit de restructurare la CFR, a fost vorba numai de oameni dați afară. Până acum au fost numai vorbe, promisiuni, masterplanuri, nimic concret”, a mai spus Daniel Simionescu.

Numeroase trenuri au întârzieri, luni dimineață, în contextul grevei feroviarilor de pe raza regionalelor Iași, București, Craiova, Galați, Cluj, Constanta, transmite economedia.ro. Întârzierile trenurilor se ridică și la 100 de minute, în Gara de Nord.

Greva spontană a început luni dimineața, după ce angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au întrerupt lucrul. Lucrătorii feroviari sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a amânat intrarea în vigoare a Statului Feroviarului, care ar fi dus la creșteri salariale de 35%.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că „dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții”, dar toate companiile trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică.

Citit 5928 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Decembrie 2021 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.