Trei cinematografe ar putea fi salvate cu bani din PNRR. Primăria Galați, obligată să difuzeze filme o dată pe săptămână
Foto: Arhiva VL

Trei cinematografe ar putea fi salvate cu bani din PNRR. Primăria Galați, obligată să difuzeze filme o dată pe săptămână
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

“Dacia”, „Flacăra” şi „Ţiglina” sunt cele trei cinematografe pentru care Primăria Galaţi caută proiectanţi care să realizeze expertiza tehnică şi auditul energetic necesare pentru reabilitarea şi modernizarea acestor imobile. Achiziţiile publice, în valoare de câte 40.000 de lei fără TVA fiecare, au fost lansate pe portalul Primăriei, care aşteaptă ofertele până pe 24 februarie 2022. Municipalitatea susţine că va depune proiectele pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022 - Componenta 5, Valul Renovării. Partea delicată este că Primăria va trebui să respecte condiţia legală de a difuza filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste (foste) cinematografe.

După cinci ani de procese, Primăria municipiului Galaţi a obţinut câştig de cauză în privinţa cinematografelor «Ţiglina», «Doina», «Dacia», «Flacăra» şi a Grădinii de Vară, pe care Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm» a fost obligată să i le predea. Municipalităţii i s-a dat dreptate nu doar la Curtea de Apel Galaţi, ci şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a transmis că a notificat deja regia pentru predarea imobilelor şi se află în curs de încheiere a protocolului”, scriam în ediţia din 19 mai 2021 a ziarului „Viaţa liberă”.

Iată că, la aproape un an distanţă, Primăria este proprietara a cel puţin trei dintre cinematografe - după cum se arată în documente - şi încearcă să le salveze.

Pe portalul administraţiei locale au fost lansate luni, 21 februarie 2022, trei achiziţii publice pentru „Servicii de proiectare - faza expertiză tehnică și audit energetic” care au ca scop „Reabilitare și modernizare imobil din strada Henri Coandă nr. 7 (fost cinematograf «Flacăra»)”, „Reabilitare și modernizare imobil din strada Oțelarilor nr. 11 (fost cinematograf «Dacia»)”, „Reabilitare și modernizare imobil din strada Brăilei nr. 165 (fost cinematograf «Țiglina»)”.

În caietele de sarcini ale achiziţiilor publice se arată că toate cele trei imobile sunt proprietatea municipiului Galaţi, fiind administrate de Consiliul Local.

„Nu avem carte tehnică sau alte documentaţii pe care să le punem la dispoziţie, imobilul fiind preluat de la RADEF România”, precizează municipalitatea în documente.

Despre „Flacăra” din Micro 40 şi „Dacia” din Micro 21 scrie negru pe alb că sunt abandonate, într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care municipiul Galaţi doreşte reabilitarea şi modernizarea lor.

În ceea ce priveşte Cinema „Ţiglina”, se arată că ultima destinaţie cunoscută e cea de disco-bar. „Investiţiile care se propun a fi realizate au ca scop readucerea obiectivului la o imagine normală, eliminarea riscului de incidente din cauza degradărilor apărute şi redarea circuitului socio-cultural având astfel un impact pozitiv asupra locuitorilor cartierului şi municipiului. În acest scop se impune realizarea într-o primă etapă a expertizei tehnice şi auditului energetic”, explică Primăria în caietul de sarcini.

Tot acolo precizează: „Proiectul se va propune pentru finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2022, Componenta 5 - Valul Renovării”.

Ce condiţii trebuie să fie respectate

La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a explicat că a demarat procedurile privind preluarea fostelor cinematografe atunci când hotărârea instanței a rămas definitivă, în luna aprilie a anului trecut. Următorul pas este punerea în posesie: „În continuare, se poartă corespondență în vederea lămuririi tuturor aspectelor, între care cuantumul datoriilor și al contractelor RADEF cu terți. Prin urmare, este dificil de avansat la momentul acesta un termen privind intrarea în posesie. Primăria municipiului Galați dorește preluarea fostelor cinematografe fără datorii și fără existența unor contracte ale RADEF cu terți în cadrul acestor obiective”.

Conform datelor noastre, datoriile se ridică la 250.000 de lei.

Dincolo de stadiul de mizerie şi degradare în care au ajuns aceste obiective, Primăria este obligată să difuzeze filme cel puţin o dată pe săptămână în aceste cinematografe: „Este vorba despre condițiile prevăzute de lege la preluarea unor astfel de obiective, între care obligația privind difuzarea de filme. Conform reglementărilor, dacă Primăria nu respectă condițiile legii, poate fi decăzută din drepturi”, ne-a explicat Biroul de presă.

În ceea ce priveşte destinaţiile dorite de municipalitate pentru cinematografe primele pe listă sunt: sediu pentru Teatrul de Păpuşi „Gulliver” - cinema „Ţiglina” fiind favorit şi centru de excelenţă şi performanţă pentru copii. Se mai analizează şi posibilitatea unui centru de cercetare medicală într-unul dintre aceste cinematografe.

Dar până acolo e cale lungă!

Citit 10499 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 00:55

12 comentarii

 • postat de Gelu
  Joi, 24 Februarie 2022 08:44
  89.136.3.***
  Da ar fi frumos cu condiția sa redea filme
  De altădată un cinematograf clasic filme din anii 70,90 exact ca în America, filme pe pelicula 35 mm,
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Marți, 22 Februarie 2022 15:34
  82.78.167.***
  Pentru incultii care nu sunt in stare sa citeasca pana la capat, sau nu stiu sa citeasca: "În ceea ce priveşte destinaţiile dorite de municipalitate pentru cinematografe primele pe listă sunt: sediu pentru Teatrul de Păpuşi „Gulliver” - cinema „Ţiglina” fiind favorit şi centru de excelenţă şi performanţă pentru copii. Se mai analizează şi posibilitatea unui centru de cercetare medicală într-unul dintre aceste cinematografe."
  10
  5
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 22 Februarie 2022 15:28
  92.67.145.***
  Phisedeul are glume in programa scolara primara de bagat in buzunar banul public ca de obicei! Atat i-l duce capsorul... cu penele ude mere... si celelalte resturi de 30 de ani!

  Sa poti justifica un cinema 3D 4D... etc... INTAI cresti economia, nu te poti duce la cinema sa platesti 25... 30 Ron pe un bilet, cand cu acest pret platesti netul pe o luna si poti viziona online cate filme poti ACASA! Nici nu dai de cine stie ce marleti, prost crescuti (...) sau cu prafuri!...

  Iar un salariat de privat cu enorma suma de 1800...2100 ron... iar cheltuielile depasesc suma... exact de cinema iti arde... singur... daca ai si prietena... deja vor de 3500 ron NET minim..... sotie si familie deja vorb de buugetari... si resturi...

  In romanica munca cinstita este aspru pedepsita prin salariu! - Eu
  2
  10
  Raportează
 • postat de Marian
  Marți, 22 Februarie 2022 14:34
  85.186.244.***
  Ar trebui reinterpretata ideea de cinematograf, prin transformare in pub cu posibilitate de organizare spectacole de stand-up comedy, concerte de jazz/cafe concert fara a fi desfiintata functiunea de proiectie filme, in special de cinemateca, filme de oscar sau filme care nu au vocatie de netflix/HBO sau city mall.

  Cinematograful face parte din viata oricarui oras si este o forma de cultura.
  0
  17
  Raportează
 • postat de din galati
  Marți, 22 Februarie 2022 13:47
  86.124.200.***
  BANI PENTRU PARTID
  Intr-un fel de asta avea nevoie PNL de PSD, de firmele lor, de masina de sifonat bani.
  Daca tot vor sa faca ceva in acele spatii degradate, care de altfel, nu mai corespund standardelor europene, pot incerca ceva pentru copii, de sport sau distractie, tenis de masa, "scoli" de pictura, arte, comunicare etc. ceva de genul, sa nu mai stea sa bata pietrele prin Micro 40 printre blocuri.
  Doar o idee.
  4
  7
  Raportează
 • postat de Gregoriu
  Marți, 22 Februarie 2022 13:18
  5.13.199.***
  De ce sa mergi la un astfel de cinema cand poti sa te duci la mall si sa ai parte de conditii de lux.

  La fel cum a decazut si cinema-ul de la casa de cultura dupa ce au facut la mall.
  14
  21
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 22 Februarie 2022 12:26
  5.2.205.***
  Ca sa stea goale sau cum? Nici la ala din mall nu prea se duce lumea......
  4
  25
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 22 Februarie 2022 11:00
  109.166.131.***
  Felicitari Primaria Galati!

  Este adevarat ca acest lucru trebuia facut mai de mult in folosul galatenilor care nu au uitat aceste lacasuri de cultura, cinematografele.

  Sigur este mult ma fascinant sa vezi un film pe ecran mare decat pe dispozitive electronice tip televizor sau smartfone, plus ca sala de cinematograf ofera si o scena unde pot sa evolueze specacole de teatru, artistice, conferinte, toate in beneficiul cetatenilor.

  Timpul de dupa 90 a facut sa stearga amintirea acelor filme difuzate in cinematografele Galatiului, animatia si savoarea momentelor de socializare a oamenilor la casierii, conversatiile pline de satisfactie dupa vizionarea filmelor, o ambianta sufleteasca cu totul deosebita fata de ce este astazi cand oamenii se inchid in locuinte departandu-se de acea comunicare sufleteasca dintre oameni.

  In afara de cele trei cinematografe, bun ar fi fost si cinema Central, Gradina de vara, asteptand primavara si sezonul cald, in aer liber poti vizona un film sau un spectacol artistic ca pe vremuri.

  Oricum, este un inceput promitator, chiar daca s-a cam schimbat optiunea tinerei generatii, presupunand ca se va reveni la a se veni la film pe ecran mare zilnic, fiind cu totul alta rezolutie.

  Succes, Primaria Galati!
  19
  20
  Raportează
 • postat de Cinefilu
  Marți, 22 Februarie 2022 07:22
  5.14.144.***
  E bine venită aceasta inițiativă. Așteptăm să fie dusă la bun sfârșit. Bineînțeles hop și comentacii de serviciu veșnic nemulțumiți.
  16
  20
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 22 Februarie 2022 00:12
  5.13.142.***
  Astia-s dusi cu capu' !!! Ai prin cablu: Netflix, HBO, poti descarca de pe net orice film, la orice rezolutie si ei vor sa reabiliteze 3 cinematografe !!!... Faceti policlinici, gradinite, scoli profesionale, asa ar deveni utile !!!
  38
  56
  Raportează
 • postat de Nicu
  Luni, 21 Februarie 2022 21:30
  5.13.198.***
  Oare Primaria NU ARE CE FACE cu banii (pe studii: "expertiza tehnică şi auditul energetic" cu dedicatie catre firme abonate la banul public) cand sunt atatea de facut in acest oras ? Studii cu nemiluita dar realizare IOC. "Despre „Flacăra” din Micro 40 şi „Dacia” din Micro 20 scrie negru pe alb că sunt abandonate, într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care municipiul Galaţi doreşte reabilitarea şi modernizarea lor." Mai bine s-ar demola si s-ar construi de la zero. Dar pentru CE ??? Ca doar profit din difuzarea filmelor sigur NU VA FI.
  28
  62
  Raportează
 • postat de ss
  Luni, 21 Februarie 2022 21:01
  5.13.216.***
  Astia cauta lucrari pt firmele de casa, exact de cinematografe plangea Galatiul acum, sunt extrem de pline salile din mall, oare le-au vazut macar 1/3 din locuitorii orasului?
  32
  56
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.